Iaşi: Strada Cantemir-Palat, prin curţile oamenilor (FOTO, VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii vor să construiască o arteră de legătură între podul Cantemir şi strada Palat care trece peste trei proprietăţi. Cel mai mult va avea de suferit de pe urma proiectului municipalităţii familia Dragoslav. Aceasta s-a luptat timp de două decenii să intre în posesia terenului pe care va fi amenajată noua stradă.

Ideea construirii unei artere care să lege podul Cantemir de strada Palat a fost schiţată încă dinainte de 1990 de oficialii ieşeni. Potrivit planurilor de reorganizare a circulaţiei din jurul Palasului, edilii vor să implementeze soluţia noii străzi pentru a descongestiona traficul din Podu Roş.

Noua stradă trce direct prin curţile oamenilor

Noua arteră cu sens dublu va fi paralelă cu strada Sf. Andrei şi va avea două benzi de circulaţie care ar trebui să se lărgească la contactul cu strada Palat, vizavi de sediul fimei de IT Endava.

image

Citeşte şi:

Palasul dă peste cap traficul din Centru. Vezi aici principalele modificări ale circulaţiei auto din jurul Palatului Culturii

Şoferii contestă studiul de trafic de la Palas (VIDEO)

Şefii din Primărie au avizat schimbările de trafic din jurul Palasului. Vezi aici noile reguli de circulaţie din Centru (FOTO)

Teren câştigat în instanţă
Strada ar porni din parcarea dintre cele două blocuri de zece etaje de la pod Cantemir, ar trebui să treacă prin mijlocul a trei proprietăţi şi apoi va intersecta stradela Sf. Andrei pentru a face legătura cu strada Palat.

image

În acest sens, Primăria va expropria trei proprietăţi din zonă şi va oferi despăgubiri pentru a intra în posesia unei suprafeţe de teren de 1.000 de metri pătraţi. „Zilele acestea vom semna contractul cu evaluatorii. Aceştia vor stabili proprietăţile şi vom vedea preţurile pentru despăgubiri“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Planurile municipalităţii vizează în mod deosebit familia Dragoslav care s-a luptat timp de 20 de ani să intre în posesia terenului luat de comunişti. Abia în martie 2011, Veronica Dragoslav a obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o decizie definitivă şi irevocabilă prin care obligă Primăria să-i retrocedeze o porţiune de teren de 250 de metri pătraţi.

Lipsă de colaborare

Noua stradă Cantemir-Palat ar trebui să-i treacă prin mijlocul curţii sale. „Doar am auzit de intenţia Primăriei de a ne expropria. Din 1954 locuim în această casă şi nu vrem să plecăm. Abia am obţinut terenul în instanţă“, a spus Veronica Dragoslav.

image

Familia ieşencei acuză lipsa totală de colaborare din partea Primăriei. „Pe toate căile ne-a deranjat Palasul. Am trimis zeci de adrese la Primărie în care am semnalat zgomotul de la miezul nopţii, mizeria şi faptul că maşinile încărcate care trec prin zonă distrug pereţii de la casă. Nu ne-a luat nimeni în seamă“, a spus Ioan Viorel, fiul Veronicăi Dragoslav.

Alte două spaţii care stau în calea noii străzi sunt ale unor ieşenii care locuiesc fără forme legale pe terenul Primăriei. Aceştia şi-au construit nişte barăci. „Locuiesc aici de 18 ani. Aş fi de acord cu exproprierea, nu m-ar deranja. Primăria nu a venit să discute cu noi“, a spus Mihail Iftode. În cazul acestora, Primăria lucrează la documentaţia pentru demolare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite