Spovedania asasinului din „ţara lui Şoric“. Află istoria crimei care a şocat România în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cristian Chilat se teme că va fi ucis în închisoare de cei care vor să răzbune moartea lui Gheorghe Mararu
Cristian Chilat se teme că va fi ucis în închisoare de cei care vor să răzbune moartea lui Gheorghe Mararu

Cristian Chilat, ucigaşul interlopului Gheorghe Mararu din Piatra Neamţ, vorbeşte în premieră din camera de audienţă a Penitenciarului Iaşi despre crima care a şocat opinia publică în 2010 şi despre relaţiile victimei cu capii Poliţiei.

Întreaga ţară a auzit pentru prima dată numele lui Cristian Chilat, zis Falău, (41 de ani), pe 14 noiembrie 2010. Ziua în amiaza mare a intrat într-o cafenea din Piatra Neamţ, a scos un pistol şi l-a omorât cu sânge rece pe interlopul Gheorghiţă Mararu (31 de ani). A tras şapte focuri de armă, dintre care cinci în rivalul său, unul în fratele acestuia şi unul la întâmplare. A ieşit din bar ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A fost prins în timp record, în numai 24 de ore de la asasinat.

A fost acuzat, judecat şi condamnat definitiv, în aprilie 2012, la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi trebuie să plătească sute de mii de euro familiei Mararu.  De aproape două săptămâni a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde l-am şi găsit. Slab, cu barbă, îmbrăcat într-un trening alb- albastru, a venit liniştit în camera de audienţă, însoţit de un mascat.  

VIDEO Doi interlopi împuşcaţi în centrul oraşului Piatra Neamţ (UPDATE)

Extrem de atent la detalii, pe un ton câteodată calm, iar alteori alert şi exemplificând cu gesturi largi, nervoase, Falău ne-a povestit, timp de două ore, cum a ajuns să fie implicat în răfuielile interlope din Piatra Neamţ şi de ce l-a ucis pe Gheorghiţă Mararu.

„Adevărul": Aţi fost condamnat la 19 ani de închisoare? Regretaţi ce aţi făcut?

Cristian Chilat: Cum să nu regret, mai contează vorbele? Nu mă bucur că l-am mierlit (pe Gheorghe Mararu n.r.), cu toate că mi-era duşman. Îmi ard oasele când mă gândesc! Dar ştiţi de ce plâng? Plâng pentru fetiţa lui. ­Dacă-şi cerea iertare, nu se mai întâmpla. Oricum, pentru ce-am făcut, pedeapsa este prea aspră.

AFLĂ CUM A FOST BĂTUT CRISTIAN CHILAT ÎN 2005



Când a început conflictul cu Gheorghiţă Mararu?

În 2005 am fost bătut de cinci persoane cu ranga, în faţa casei. M-am trezit în ghips. Mă făcuse varză! Dacă îmi curgea o lacrimă, mă durea tot corpul. Am tije şi în mână, şi în picior. La două zile, vine Poliţia la mine. Le spun că Mararu m-a făcut, pentru că l-am înjurat. Fosta mea soţie a depus atunci plângere, dar nici acum n-au găsit autorii.

Cristian Chilat

Aţi fost acuzat că i-aţi incendiat maşina lui Bogdan Mararu.

În 2006 i-au luat foc vila şi maşina fratelui lui Gheorghiţă. El a spus că eu i-am dat foc. Nici nu ştiam unde stă sau că are Mercedes. Nu i-am dat eu foc! Am fost luat la Poliţie la trei jumate noaptea. În timp ce eram acolo primesc un mesaj de la Mararu. Mi-a scris: «Boschetarule! N-ai să mai primeşti răngi în cap, ai să iei plumbi, cum a luat tovarăşul tău» (Puiu Mironescu, împuşcat în 2006 - n.r.). Am dat o declaraţie la Poliţie, iar domnul Amihăesei (fost şef la Serviciul de Investigaţii Criminale Piatra Neamţ - n.r.) îmi spune: «Băi, Falău, ştii ce cred eu de banda asta a voastră? Unul se duce la puşcărie şi unul în groapă!»

Ce s-a mai întâmplat după primele audieri la Poliţie?

Din 2006 până în 2008 ­n-au venit să mă întrebe nimic. În 2008 mi-au spus că ADN-ul meu s-a găsit pe un bidon, sub maşina lui (Bogdan Mararu - n.r.). Maşina era complet arsă şi, cică, au găsit bidonul intact sub maşină, neatins de flăcări. M-au condamnat apoi la trei ani. Eu am vrut să-l mierlesc pe Gheorghiţă Mararu în 2006, dar n-am făcut-o pentru că m-a înduplecat fetiţa lui. Când l-am văzut, am scos sabia şi am vrut să-i dau în cap. Prima dată era singur şi apoi a ieşit nevasta din scară şi i-a dat fetiţa în braţe. Şi cum să-i mai dau în cap? Păi, ce vină avea copilul?

Cristian Chilat

Cămătar ucis din răzbunare

Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, în relaţii strânse cu interlopul Mararu


După ce aţi ieşit din închisoare au continuat conflictele.

A doua zi după ce m-am eliberat, în 2010, i-am văzut maşina şi m-am dus exact în bar. L-am luat la întrebări (pe Gheorghe Mararu - n.r.), de faţă cu spuma Poliţiei şi cu cine mai era el la masă. I-am spus: «Măi, jegosule, de ce m-ai băgat la puşcărie? Mi-ai dat în cap, dar de ce m-ai băgat şi la puşcărie?» El avea pică pe Mironescu, nu avea treabă cu mine. După aceea, mă urmărea când mergeam cu copiii pe stradă. El trecea cu maşina şi cu bodyguarzii. Cu o mână conducea, iar cu celalată îmi făcea semn că mă împuşcă. O dată, de două ori, de trei ori, m-a terorizat...

Interlopul Gheorghiţă Mararu (32 de ani) a fost ucis în noiembrie 2010 (foto: Ziarul de Iaşi)

Click pe colaj pentru mai multe imagini de la locul crimei


Până la urmă aţi fost agresat, totuşi.

În octombrie 2010, când ies în oraş, unul pune mâna pe mine. M-a lovit. Eram vânăt tot, aveam şi coaste rupte. Iar el (Gheorghe Mararu - n.r.) îmi spune: «Falău, ţi-am zis să stai cuminte!» În seara aceea am fost la groapă şi am luat pistolul. De pe 18-19 octombrie până pe 14 noiembrie 2010, când s-a întâmplat fapta, numai cu pistolul după mine umblam. În plus, mă întâlneam şi cu poliţişti pe care-i cunoşteam şi eu aveam pistolul la mine. Când ieşeam în oraş, ieşeam cu sabia, pistolul şi cuţitul. Dacă îl vedeam pe stradă, trăgeam după el.

Aţi deschis focul într-un bar plin de oameni. V-aţi gândit că sunt oameni nevinovaţi acolo?

În ziua aceea i-am văzut maşina în faţa barului şi mi s-a pus pata aia neagră la ochi. Am luat pistolul, l-am încărcat. Am intrat în bar şi masa lui era în faţă. Dacă era nevastă-sa cu fiică-sa la masă, mă înduplecam şi nu mai trăgeam. Am scos pistolul şi am tras trei focuri în el. Apoi i-am urmărit pe ceilalţi. Mararu s-a sprijinit de stâlp şi a spus: «M-a nimerit!» Am mai tras. M-am uitat să văd dacă am mai nimerit pe cineva. Am văzut că toată lumea e în picioare. Am tras cinci gloanţe în el şi tot nu murise... Asta e, Dumnezeu să-l ierte!

VEZI CE DECLARĂ  CRISTIAN CHILAT DESPRE CRIMA PE CARE A COMIS-O


De ce aţi fugit?

N-am realizat ce făcusem, cu toate că aveam pistolul în mână. Am ieşit din bar, am dat colţul, eram nebun. A început să ţipe lumea. Atunci am realizat ce-am făcut. M-am gândit să fug ca să rămân liber până pe 24 noiembrie, când e ziua mea de naştere. Am zis că-mi fac ziua cu copiii mei şi apoi mă predau.

Vă mai vizitează familia, apropiaţii?

Mă vizitează părinţii, copiii trebuie să vină acum, duminică. Mă vizitează tovarăşii de la bloc şi Puiu Mironescu a fost o dată cu prietena lui.

Cum vedeţi viaţa de la închisoare?

Eu sunt convins că o s-o mierlesc aici...  Ei lasă să se răcească treburile, dar o să se întâmple. Problema e că n-o s-o mierlesc singur, ci iau încă doi odată cu mine!

"Eu sunt convins că o s-o mierlesc aici...  Ei lasă să se răcească treburile, dar o să se întâmple."

Cristian Chilat deţinut

Pedeapsa primită de Chilat nu are  cum să repare ce s-a întâmplat.  Vorbim despre un personaj care nu dintr-un impuls a comis fapta, ci a premeditat-o. Suntem convinşi că lucrurile nu stau chiar aşa cum au arătat cercetările. Cu siguranţă Cristian Chilat nu avea mijloacele necesare pentru a duce la îndeplinire acest plan. În niciun caz condamnatul nu ar urma să păţească ceva la iniţiativa familiei Mararu. Văicărelile lui sunt în nota generală în care s-a încadrat şi la proces. În loc să adopte o poziţie corectă, s-a rezumat să se lamenteze",

Ciprian Mitoşeriu

avocatul familiei Mararu.

Istoricul crimei din „Cafe Latino"

Întors în ţară după câţiva ani petrecuţi în străinătate, fostul pugilist Cristian Chilat, zis „Falău", a devenit în scurt timp omul de nădejde al lui Dumitru „Puiu" Mironescu, un interlop din Piatra Neamţ, cu care era prieten din copilărie. Conflictul cu liderul clanului „concurent", Gheorghe Mararu, a pornit după un schimb de jigniri între cei doi.

În prima fază, Chilat a fost bătut crunt cu ranga de cinci persoane, chiar în faţa casei sale. A urmat răzbunarea. Între 2005 şi 2006, trei maşini şi o vilă ale familiei Mararu au fost incendiate.

După aceea, Mironescu a fost rănit de două gloanţe. Chilat a fost considerat principalul suspect pentru incendierea unui Mercedes aparţinând lui Bogdan Mararu, fratele interlopului, şi a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Soţia lui Mararu îl vrea mort pe Falău, ucigașul din Cafe Latino

Aurelian Vasea Şoric plânge de mila interlopului ucis


În august 2010, a fost pus în libertate. Trei luni mai târziu, a intrat în barul Cafe Latino, din centrul oraşului Piatra Neamţ, şi l-a împuşcat pe Gheorghe Mararu cu mai multe focuri de armă, rănindu-l şi pe fratele acestuia. Prins după 24 de ore, a fost trimis în judecată, în aprilie 2011, pentru omor calificat.

Procurorii Parchetului General au disjuns dosarul lui Mironescu pentru complicitate şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Acesta a fost suspectat că i-a dat arma criminalului şi i-ar fi spus unde se află Mararu.

Piatra Neamţ: Puiu Mironescu a fost inculpat alături de Falău pentru uciderea interlopului Mararu


În aprilie 2012, Chilat a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. El va putea cere eliberarea condiţionată abia în 2025.

Asasinarea lui Gheorghe Mararu a dus la demiterea şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Aurelian Şoric (39 de ani), care îşi ridicase o casă în curtea interlopului.

Poliţistul a fost demis în ianuarie 2011, în urma neregulilor constatate de Corpul de Control al Ministerului de Interne, dar şi din cauza declaraţiilor despre victima cu care avea o relaţie apropiată: „Ce înseamnă interlop? Era interlop pentru că dădea bani la oameni? Câţi nu dau bani?"

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite