Iaşi: Schismă de la Legea Educaţiei: Profesorii au intrat în grevă, iar şefa Inspectoratului Şcolar laudă legea (UPDATE VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Romaniuc susţine noua Lege a Educaţiei
Liliana Romaniuc susţine noua Lege a Educaţiei

Liliana Romaniuc, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a trimis ieri o scrisoare  deschisă cadrelor didactice în care laudă noua Legea a Educaţiei şi cere asumarea răspunderii pentru ea. Nu de aceeaşi părere sunt şi profesorii, 1.500 dintre ei protestând astăzi în diverse moduri împotriva asumării. Şefa IŞJ consideră că dascălii au această atitudine pentru că nu au citit legea de la un capăt la altul.

13.30 Elena Scăeşteanu, profesor de limba engleză la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" protestează faţă de noua Lege a Educaţiei:

12.30 În ciuda tuturor protestelor cu privire la noua Lege a Educaţiei, democrat-liberala Liliana Romaniuc, şefa IŞJ Iaşi, a trimis ieri o scrisoare deschisă în care le precizează dascălilor că noua Lege a Educaţiei „ne aduce tuturor stabilitatea de care avem nevoie pentru a ne desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii" şi că „ne poate conduce pe noi, toţi cei implicaţi în procesul de învăţământ, elevi, cadre didactice, părinţi şi comunitatea locală pe drumul spre calitate în educaţie".

Punctual, şefa ISJ consideră că noua Lege este bună pentru că directorii şcolilor vor fi aleşi doar după ce vor urma nişte cursuri de fomare  în managementul educaţional, pentru că din Consiliul de Administraţie vor face parte şi părinţii şi pentru că evaluarea elevilor se va face din doi în doi ani.

Urmăreşte şi:

Iaşi: UPDATE Două dintre autocarele sindicaliştilor au rămas blocate peste o oră la intrarea în Capitală (FOTOGALERIE)

Protest inedit la Iaşi: Profesorii s-au aliniat în faţa Prefecturii cu tricouri albe pe care scrie „Respectaţi legea 221“

„În prezent directorii sunt profesori foarte buni, dar asta nu e de ajuns. Noua Lege prevede ca aceştia să urmeze nişte cursuri de formare în management educaţional. Un alt lucru bun este că din Consiliul de Administraţie vor face parte şi părinţii, cei care ştiu cel mai bine ce vor pentru copiii lor. Tot în Lege este prevăzută o implicare mai mare a comunităţii locale. În cazul elevilor este benefică evaluarea frecventă. Aceasta le va arăta profesorilor care sunt şi unde sunt lipsurile elevilor", explică Romaniuc.

„Dascălii n-au citit legea, de aia protestează"

Profesorii contrazic însă spusele şefei IŞJ prin proteste. La nivelul judeţului, 1.066 de cadre didactice au intrat astăzi în grevă japoneză, iar alte 395 în grevă generală.

Citeşte şi:

Profesorii ieşeni intră în grevă spontană UPDATE

Iaşi: Bugetarii au plecat la protest cu iarbă, sacoşe cu mâncare, pancarte şi fluiere (FOTO şi VIDEO)

Iaşi: Sindicaliştii din Educaţie, la un pas să rateze mitingul din Capitală (VIDEO)

Dascălii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" au adoptat un mod inedit de a protesta cu privire la asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei. Aceştia poartă în piept ecusoane pe care este inscripţionat mesajul „NU răspunderii Legii Educaţiei - Joi, 28 octombrie 2010".

Costel Cotea s-a alăturat protestului

Costel Cotea s-a alăturat protestului

„33 de profesori din 50 au răspuns afirmativ acestui gen de protest. Se poartă aceste ecusoane specifice, se intră la clase, dar nu e obligatoriu să se ţină orele", spune Costel Cotea, liderul de sindicat al angajaţilor de la Liceul „Vasile Alecsandri". „Am citit scrisoarea în care se face lobby ca profesorii să fie de acord cu legea. Nu putem însă să o acceptăm pentru că ne dezavantajează. Asumarea răspunderii unei astfel de legi nu este din punct de vedere moral corectă“, a mai spus liderul sindical.

Elena Scăeşteanu a purtat în piept ecusonul împotriva asumării Legii Educaţiei

image

În timpul protestului, profesorii care şi-au pus în piept ecusoane au stat cu elevii în clase fără însă să desfăşoare activităţi de predare. „Suntem foarte revoltaţi pentru că nu sunt în stare să dea o lege viabilă. Este păcat de această ţară atât de frumoasă“, a spus Elena Scăeşteanu, profesor de limba engleză la liceul ieşean.

Şefa inspectoratului susţine însă că cei care protestează nu au citit legea. „Nu toţi colegii au citit integral legea. Ar fi interesant de văzut câţi au străbptut legea de la un capăt la altul. Ei se iau după lucruri lansate de alţii, fără să ştie exact ce prevede noua Lege", spune Liliana Romaniuc.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite