Iaşi: Dosarul în care Cordunenii au scăpat de închisoare ajunge la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul celor doi interlopi achitaţi iniţial pentru trafic de droguri susţine că va cere să se facă dreptate la Strasbourg . Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţăie şi Justiţie au decis în aprilie ca procesul să fie reluat de la zero, după şase ani de judecată, susţinând că nu s-a discutat o schimbare de încadrare juridică. Avocaţii apărării precizează că a fost doar o chichiţă pentru a scăpa de dosar.

Dosarul de trafic de droguri al Cordunenilor nu este lipsit de controverse. După ce din 2005 se află pe rolul instanţelor din România, cauza va ajunge la judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Avocatul lui Vasile Călin (fost Corduneanu) şi a lui Constantin Corduneanu, cei doi interlopi achitaţi în acest caz, susţine că s-a depăşit cu mult durata rezonabilă a procesului, iar magistraţii Curţii Supreme au dat o soluţie de compromis atunci când au decis ca judecata să fie reluată de la zero.

Citiţi şi:

Iaşi: Soţia unui membru al clanului Corduneanu: „Vasile Călin a fost condamnat pentru nume, nu pentru faptă"

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

„Din punctul meu de vedere dosarul s-a terminat. Despre clienţii mei nu se vorbeşte în motivarea Înaltei Curţi.De ce s-au extins efectele deciziei şi pentru ei? O să facem plângere la CEDO pentru nerespectarea duratei rezonabile a unui proces. Mai mult, în acest caz au fost puse sub sub sechestru o parte din bunurile, imobilele clienţilor mei încă din 2004. Nu este normal. Au vrut doar să scape de dosar", a precizat Ionel Nechita, avocatul celor doi fraţi Corduneanu.

Judecaţi din 2005

În 2005 Constantin Corduneanu, fraţii săi Vasile şi Florin şi alte şapte persoane au fost trimsie în judecată pentru trafic de droguri. Procurorii au susţinut că gruparea aducea stupefiante din Occident şi le-a comercializat în ţările baltice şi în zona Moldovei. În 2007, Tribunalul Cluj a dat prima decizie în acest caz, iar aceasta a fost menţinută în 2009, în mare parte, de Curtea de Apel Cluj.

Aceasta din urmă a decis ca Vasile Călin şi Constantin Bogdan, consideraţi şi capii reţelei, să fie achitaţi pentru trafic de droguri de mare risc, conducere şi finanţare activităţilor de trafic de droguri şi constituirea unui grup infracţional organizat. Florinel Corduneanu a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar cumnatul fraţilor  Corduneanu, Mihai Silviu zis „Bulă" Corduneanu  la 5 ani închisoare.

Citiţi şi:

Iaşi: Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Iaşi: Membru al clanului Corduneanu scăpat de 3 ani de închisoare

Alte şase persoane au primit pedepse în acest caz. Procurorii au făcut recurs, iar Înalta Curte a decis să caseze hotărârile şi să trimită dosarul spre rejudecare. Magistraţii Curţii Supreme au motivat că în timpul deliberărilor judecătorul de la fond a schimbat încadrarea juridică în cazul a şapte inculpaţi. Astfel, părţile nu ar mai fi avut ocazia să-şi spună punctul de vedere.

„De abia în momentul deliberprii, deci după finalizarea dezbaterilor în cauză, tribunalul a trecut la recalificarea faptelor- deci după finalizarea dezbaterilor în cauză şi prea târziu pentru ca părţile să-şi exercite dreptul de a-şi construi apărarea, nulitate neobservată de instanţa de apel- dispunând în mod direct condamnarea inculpaţilor pentru un număr de fapte multiplicate şi cu încadrări juridice ce nu au format obiectul urmăririi penale şi ulterior al trimiterii în judecată. (...)  Având în vedere aceste constatări, Înalta Curte apreciază că dreptul inculpaţilor de a fi informaţi în detaliu cu privire la natura şi cauza acuzaţiilor ce le erau aduse şi dreptul lor de a beneficia de suficient timp şi de facilităţi necesare pregătirii lor au fost încălcate", se precizează în motivarea Curţii Supreme.

Constantin Corduneanu (stânga) a fost achitat în dosarul de trafic de droguri

image

Pe de altă parte avocaţii apărării susţin că nu a fost vorba despre nicio schimbare a încadrării juridice de către Tribunalul Cluj, ci s-a avut în vedere aplicarea legii mai favorbile în cazul inculpaţilor care au primit ulterior pedepse cu închisoarea. Următorul termen al procesului în care Cordunenii sunt judecaţi pentru trafic de droguri va fi la Tribunalul Cluj pe 23 iunie.

„Au vrut doar să scape de dosar. Despre clienţii mei nu se vorbeşte în motivarea Înaltei Curţi. De ce nu au disjuns pentru ei?“

Ionel Nechita, avocatul lui Costel Corduneanu şi Vasile Călin

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite