EXCLUSIV: De ce au scăpat Cordunenii de gratii. Vezi aici cum justifică magistraţii eliberarea interlopilor din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Tofan, Adrian Corduneanu şi Iulian Bogdan la proces
Bogdan Tofan, Adrian Corduneanu şi Iulian Bogdan la proces

Cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, care au decis punerea în libertate a interlopilor ieşeni, dau vina pe instanţa de la Baia Mare. Magistraţii apreciază că s-a depăşit termenul rezonabil al arestării membrilor clanului şi că Tribunalul Maramureş nu şi-a dat interesul pentru ca aceştia să fie judecaţi.

Ora 17.30 "Potrivit articolului 10 din Legea 203/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul ", se precizează într-un comunicat al Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Maramureş.

Ora 9.25În opinia mea nu o să se întâmple nimic în acest dosar un an de zile pentru că procedura de citare este foarte greoaie şi se dau termene foarte lungi. De multe ori mergeam până la Baia Mare stăteam o oră, nu era procedură şi ne întorceam la Iaşi. În acest caz s-a depăşit cu mult termenul rezonabil al arestului preventiv", a declarat Bogdan Tufeanu, avocatul lui Marian Vasiliu. Reprezentanţii Tribunalului Maramureş nu şi-au expirmat încă un punct de vedere.

Ora 8.00 Curtea de Apel Cluj care i-a pus în libertate pe cei 11 membri ai clanului Corduneanu arată cu degetul spre colega lor de la Tribunalul Maramureş, care judecă fondul şi care vreme de opt luni nu a audiat nici măcar un inculpat din dosar. Pe două pagini şi jumătate cele trei judecătoare,care le-au dat drumul interlopilor ieşeni pe 10 martie, menţionează că membrii reţelei nu puteau sta arestaţi la nesfârşit până ce judecătoarea de la Baia Mare se hotăra să declanşeze cercetarea judecătorească.

În cazul de faţă, în raport de evoluţia cauzei, de pasivitatea de care a  dat dovadă instanţa de fond în demararea cercetării judecătoreşti şi în solicitarea de informaţii despre situaţia personală şi socială a inculpaţilor arestaţi, curtea conchide că detenţia preventivă  a inculpaţilor  a atins o durată rezonabilă, iar a menţine această stare de detenţie în continuare semnifică încălcarea Convenţiei Europeane privind apărarea Drepturilor Omului, încălcare grefată pe lipsa de diligenţă a instanţei de fond în derularea procedurii de judecată", se menţionează în motivarea deciziei.

image

Dosarul a fost tergiversat

Magistraţii nu pierd ocazia însă să o „tragă de urechi" pe colega lor de la Baia Mare. Curtea de Apel Cluj este de părere că judecătoarea putea preveni tergiversarea dosarului şi amânarea procesului din cauză că nu s-au prezentat părţile civile sau că avocaţii au reziliat contractele.

image

Instanţa de fond avea posibilitatea de a numi un avocat din oficiu pentru toate părţile vătămate şi civile, potrivit Codului de Procedură Penală, care prevede, în esenţă, că în situaţia în care un număr mare de părţi civile sau părţi vătămate, care nu şi-au desemnat un reprezentant comun, instanţa poate desemna prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele, iar toate actele de procedură comunicate reprezentantului sunt prezumate a fi cunoscute de persoanele reprezentate. Constatând că procesul trenează în mod nerezonabil datorită viciilor de procedură cu părţile vătămate şi civile instanţa putea chiar disjunge soluţionarea laturii civile a cauzei de latura penală", se precizează în motivare.  

Citiţi şi:

Iaşi: Eliberarea clanului Corduneanu, decisă de judecători la o oră şi jumătate după proces

Iaşi: Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Instanţa de la Cluj menţionează că magistratul care judecă fondul cauzei avea posibilitatea desemnării unor avocaţi din oficiu pentru toţi inculpaţii, după ce a văzut că au loc rezilieri repetate ale contractelor de asistenţă juridică de către unii apărători angajaţi.De asemenea, cele trei judecătoare precizează că motivele pentru care cei 11 interlopi au fost arestaţi s-au schimbat. „Referitor la pericolul pentru ordinea publică, reprezentat de lăsarea în libertate a inculpaţilor, se constată că acesta s-a diminuat prin trecerea timpului. Detenţia preventivă nu rămâne legitimă decât dacă ordinea publică este efectiv ameninţată, aspect nedemonstrat în cauză la acest moment, iar menţinerea detenţiei nu poate să servească pentru a anticipa o pedeapsă privativă de libertate", se precizeză în motivare.

Pe 10 martie Curtea de Apel Cluj a decis să pună în libertate 11 membri ai clanului Cordunean, după un an şi două luni de arest preventiv. Aceştia au fost trimişi în judecată anul trecut, împreună cu alţi membri ai reţelei, pentru înşelăciune, spălare de bani, trafic de persoane şi şantaj.

Citiţi şi:

Iaşi: Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi: Dosarul Cordunenilor a ajuns la final (Update)

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite