Iaşi: Copilărie înlocuită cu etnobotanice şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt tot mai atraşi de produsele din magazinele de vise
Tinerii sunt tot mai atraşi de produsele din magazinele de vise

Anul acesta, 40 de minori beţi şi 22 de consumatori de produse halucinogene au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un adolescent de 15 ani a ajuns marţi după-amiază la spital cu o alcoolemie record: 5,76 la mie. Medicii alarmează că numărul copiilor care cad victime alcoolului şi etnobotanicelor este în creştere faţă de anii anteriori şi că părinţii refuză psihoterapia pentru copii

Medicii pediatri s-au obişnuit să se confrunte săptămânal cu adolescenţi care merg pe trei cărări sau sunt prea euforici. Au fost daţi peste cap însă marţi după-amiază când recordul la spirtoase a fost depăşit.

Dacă până atunci cel mai beat copil avea o alcolemie de 4,3 la mie, marţi, un puşti de doar 15 ani din Iaşi a ajuns în comă de gradul III, cu o alcoolemie de 5,76 la mie după ce a consumat doi litri de rachiu de mere. Incidentul s-a petrecut după ce a pus pariu cu trei colegi de pahar că poate bea pe nerăsuflate toată sticla cu ţuică.

Citeşte şi:

Iaşi: Puşti de 15 ani cu alcoolemie record: 5,76 la mie. A ajuns la spital în comă de gradul III

Iaşi: Un copil a supravieţuit miraculos după ce a băut o sticlă de coniac la Balul Bobocilor (UPDATE)

Iaşi: O adolescentă a ignorat diabetul şi a ajuns în comă alcoolică

Copilărie tristă înecată în alcool

De la începutul anului, medicii au îngrijit 40 de minori beţi. Nu puţine au fost cazurile în care acelaşi copil ajungea de mai multe ori la spital din cauza alcoolului. „Nişte fete de 16 şi 17 ani au venit o dată la începutul anului, prin ianuarie, apoi au revenit după ce au consumat alcool în exces la vreo două-trei luni", spune doctorul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria".

Etnobotanicele, tot mai consumate

Medicii semnalează că şi numărul copiilor care fumează iarbă este în creştere. Anul trecut s-au confruntat cu 15 astfel de cazuri, iar anul acesta numai în primele 10 luni au îngrijit deja 20 de pacienţi. Lunile cele mai „productive" au fost ianuarie cu 7 astfel de cazuri şi septembrie cu 9.

Cadrele medicale spun că în general sunt băieţi, cu vârsta de 13-14 ani, din mediul urban şi au observat că tinerii recurg la acest gest din teribilism, din curiozitate sau la întrecere cu prietenii, aşa cum s-a întâmplat în cazul puştiului de 15 ani. Nici de la această categorie de pacienţi nu lipsesc recidiviştii.

Un copil s-a prezentat de trei ori într-o lună în urma consumului de produse halucinogene. „Majoritatea vin cu simptome de ameţeli, greaţă, halucinaţii, acuză înţepături la inimă", spune doctorul Ionescu. Copiii stau în general câte 3 zile internaţi, timp în care li se face examen prihologic şi primesc psihoterapie.

Deşi ar trebui să continue cu aceste şedinţe, majoritatea refuză. „Unii părinţi nu au bani pentru aşa ceva, iar alţii pur şi simplu refuză să vadă că copilul lor are o problemă", încheie Ionescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite