Copilărie tristă înecată în alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minorii nu se sfiesc  să consume băuturi  spirtoase în plină stradă
Minorii nu se sfiesc să consume băuturi spirtoase în plină stradă

Două prietene, ambele în vârstă de 13 ani, au ajuns ieri la spital după ce au băut vin până au căzut pe stradă. Medicii de la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi îngrijesc lunar câte 10-15 copii beţi. Cel mai mic pacient de anul acesta a fost o fetiţă de 5 ani. Mama îi dăduse vin pentru că era agitată.

Copiii pe trei cărări au devenit obişnuinţă pentru medicii de la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria" din Iaşi. Ei spun că lunar au de-a face cu 10-15 astfel de cazuri. Ieri, două prietene, ambele în vârstă de 13 ani, au ajuns la spital cu alcoolemie de 1,46, respectiv 1,64 la mie.

Fetele, eleve în clasa a VII-a, au băut câte două câni de vin, acasă la una dintre ele. Apoi au plecat la şcoală, dar pe drum li s-a făcut foarte rău. Una dintre copile şi-a pierdut echilibrul şi a căzut în mijlocul străzii. Fetele au fost salvate de un trecător care a sunat la Salvare.

„Când au ajuns la spital abia se mai ţineau pe picioare. Vorbeau cu foarte mare greutate. La internare aveau stare de ameţeală, greţuri şi prezentau vărsături", a declarat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie. Medicul mai susţine că, iniţial, elevele nu au vrut să recunoască faptul că au consumat alcool.

„Ne-au spus că le este rău de la parizerul pe care l-au mâncat înainte să plece la şcoală", a mai spus Cătălina Ionescu. Fetele au fost puse pe picioare de medici şi sunt ţinute sub supraveghere la Secţia de Toxicologie. „Am stat de vorbă cu ele şi mi-au spus că au băut de dimineaţă şi pe urmă au ajuns la spital. Acum se simt mai bine amândouă", a spus Daniela, colegă de salon cu cele două prietene care au băut peste măsură.

Cel mai tânăr pacient care a ajuns la Spitalul „Sf. Maria" din cauza băuturii este o fetiţă de numai 5 ani. Micuţa a băut vin la indicaţiile mamei vitrege, care a vrut în acest fel să o liniştească pentru că era prea agitată. Alcoolemia cea mai ridicată a fost înregistrată la un puşti de 17 ani. „La analize a ieşit o alcoolemie de 3,4 la mie. Era totuşi un caz social pentru că tânărul nu mai mergea la şcoală, iar de băut a băut într-un bar, împreună cu alţii de seama lui", a precizat medicul Cristina Jităreanu.

Printre recordmeni se numără şi un băiat de 12 ani din Iaşi, care a ajuns la spital cu o alcoolemie de 2,9 la mie, după ce a băut singur doi litri de vin. Copilul a fost găsit în faţa scării blocului de către vecini, care au anunţat ambulanţa.

Fetele preferă ginul, iar băieţii vinul

Din povestirile pacienţilor, medicii au tras concluzia că la oraş, băieţii beau mai mult coniac şi whisky, iar fetele mai servesc şi gin tonic. Copiii de la ţară beau de obicei vin şi mai rar tărie.

„Mulţi dintre ei, mai ales cei până în 11-13 ani, ne spun că au consumat doar câteva guri de vin sau un pahărel de ţuică sau spun că doar au degustat din paharul bunicului. Puţini sunt cei care recunosc cât au băut", a povestit medicul Cristina Jităreanu de la Secţia de Toxicologie a Spitalului de Copii.

Portretul robot al minorului beţiv

Copiii care ajung la spital în urma consumului de alcool provin, de cele mai multe ori, din familii dezorganizate. „Poate fi vorba de familii cu situaţie financiară precară sau de familii unde părinţii au divorţat. Sunt şi situaţii în care vorbim şi de familii înstărite, dar care nu au timp să se ocupe de copii", a pus Ioan Arsene, medic psihiatru.

El a precizat că cei mai mulţi dintre minori încep să bea din teribilism, la întrecere cu prietenii sau pur şi simplu din curiozitate. „Din păcate, dacă familia nu se implică şi nici şcoala, minorii pot ajunge adevăraţi consumatori de alcool pe viitor", a mai spus Arsene.

Găsit în şanţ de un profesor

Un alt caz este al lui Ionuţ Tănase (15 ani), din comuna ieşeană Tansa, satul Suhuleţ. În urmă cu câteva săptămâni, adolescentul a băut vin cu doi prieteni până nu s-a mai putut ţine pe picioare.

Ionuţ (15 ani) a fost dus cu ambulanţa la spital în comă alcoolică

Potrivit vecinilor, băiatul şi-a făcut încălzirea încă de acasă. „Băiatul meu, Costel (17 ani), şi încă un tânăr au băut vin cu feciorul lui Tănase. Totuşi, Ionuţ era deja băut de acasă când s-a întâlnit cu Costel", a povestit Liliana Bârligă, vecină de uliţă cu familia Tănase.

Cei trei băieţi au mers pe jos până în Tansa pentru a lua o adeverinţă medicală. Cum nu au găsit medicul la dispensar, tinerii au decis să bea nişte vin la birtul din sat. „Costel mi-a povestit că i-au zis lui Ionuţ să pornească înaintea lor spre casă pentru că începuse să facă urât de la băutură şi-şi bătea joc de bătrânii care treceau pe stradă", a precizat Liliana Bârligă.

La scurt timp după ce a plecat, copilul s-a prăbuşit într-un şanţ, în comă alcoolică. „Profesorul Popa a venit în fugă şi a spus că un băiat zace în şanţ, iar Costel al meu l-a recunoscut pe Ionuţ. L-au luat cu Salvarea şi l-au dus la Iaşi. Eu ştiu că băiatul are probleme cu inima, la fel ca mama lui. Costel s-a jurat că nu-l mai ia cu el pe Ionuţ cât trăieşte", a mai spus Liliana.

Vecinii susţin că adolescentul este prieten vechi cu sticla de vin. „L-am văzut pe Ionuţ cum fumează şi ştiu că mai bea. În urmă cu o săptămână, la un praznic, Ionuţ se ducea la masă şi le cerea oamenilor o sticlă de vin", a povestit unul dintre fraţii lui Costel Bârligă.

CITEŞTE MAI JOS POVESTEA INCREDIBILĂ A DOI ELEVI CARE AU UCIS ÎN STIL MAFIOT PENTRU ALCOOL ŞI ŢIGĂRI:
Doi fraţi arestaţi pentru uciderea unui paznic se acuză reciproc de faptă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite