Deputatul ieşean Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA în Dosarul "Transformatorul", lăsat fără bunuri de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele Relu Fenechiu a anunţat lista secretarilor de stat liberali
Vicepreşedintele Relu Fenechiu a anunţat lista secretarilor de stat liberali

Acesta este inculpat în dosarul “Transformatorul”, după afaceri dubioase dintre firmele controlate de familia deputatului şi Electrica Moldova. Alături de parlamentarul PNL, au mai fost trimişi în judecată directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

Relu Fenechiu a fost acuzat, în calitate de acţionar la Fene Grup, de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (7 acte materiale).

Relu Fenechiu, curentat de DNA

Pentru aceleaşi infracţiuni a fost trimis în judecată şi Lucian Fenechiu, administrator şi acţionar la Fene Grup, la Rocca şi la Tehnorom, dar şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administraor la SC Europlus SRL Iaşi şi acţionar la Fene Grup.

Pe lângă ei, procuroii DNA i-au acuzat şi pe Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, în perioada 2002-2004, Ioan Mărghidan, director general SISEE în 2004- 2005, Petru Andronache, director comercial al SISEE în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Deputatul ieşean Relu Fenechiu audiat de DNA în „afacerea transformatorul“ UPDATE

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE MOLDOVA SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC LA ROCCA SRL, SC FENE GRUP SA, SC EURO PLUS SRL, SC TEHNOROM SRL, toate din Iaşi, avându-i ca asociaţi/acţionari sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan.

Relu Fenechiu, de la studentul care vindea blugi în cămin la baronul local care a inventat trei miniştri

„Astfel, în urma desfăşurării unor proceduri de achiziţie publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaţilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienţă incertă, iar preţul de achiziţie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu respectiv realizarea de tranzacţii fără proceduri de achiziţie publică sau prin «trucarea» unor proceduri de achiziţie publică, intervenţii pentru a plăti cu prioritate firmele din grupul «FENE», acceptarea livrării de produse vechi, uzate, ce au rămas pe stoc, achiziţiile fiind făcute fără nicio justificare economică, inutile, cei trei foşti directori ai SISEE MOLDOVA au favorizat firmele menţionate. Prin livrarea de produse necorespunzătoare, cele patru firme au obţinut un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani încasate în urma acestor operaţiuni comerciale“, se precizează în comunicatul DNA Bucureşti.

Relu Fenechiu şi scandalurile celebre în care este implicat (INTERCEPTĂRI)

Procurorii mai spun că SISEE MOLDOVA a plătit pentru echipamentele cumpărate 6.406.976 lei fără TVA, din care au fost folosite efectiv doar câteva, în valoare de 79.586 lei (0.02%), restul de componente pentru sistemul energetic au rămas în stoc şi reprezintă achiziţii nejustificate în valoare de 6.327.390 lei fără TVA.

FOTO Casele deputatului Relu Fenechiu, puse sub sechestru de DNA

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 lei la care se adaugă TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate, aflate, în proporţie de 99 %, şi acum pe stoc. „Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE MOLDOVA de la firmele SC LA ROCCA SRL, SC FENE GRUP SA, SC EURO PLUS SRL, SC TEHNOROM SRL“, se arată în acelaşi comunicat.

Dosarul va fi judecat la ÎNalata Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale celor şase inculpaţi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite