Relu Fenechiu, curentat de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

Controversatul deputat de Iaşi şi vicepreşedinte al PNL riscă să facă puşcărie pentru „Afacerea Transformatorul“, în care a vândut fier vechi către Electrica Moldova în valoare de 2,5 milioane de euro.

Un dosar pe care vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu îl spera uitat în arhivele DNA a fost resuscitat ieri, când deputatul liberal a fost chemat să dea explicaţii procurorilor anticorupţie în legătură cu un „tun" dat statului, evaluat la aproape 3 milioane de euro. Este vorba despre „Afacerea Transformatorul", în care politicianul ieşean este cercetat pentru contractele încheiate în perioada 2002-2004, prin intermediul a patru firme pe care le controlează, cu Societatea de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Moldova (SISEE).

Deputatul ieşean Relu Fenechiu audiat de DNA în „afacerea transformatorul“ UPDATE

Relu Fenechiu, de la studentul care vindea blugi în cămin la baronul local care a inventat trei miniştri

Deputatul este incriminat că a vândut fostei societăţi de stat echipamente electrice în stare avansată de degradare, vechi de 20-30 de ani, la preţuri astronomice, deşi contractele prevedeau achiziţionarea de aparatură nou-nouţă.  

Relu Fenechiu şi scandalurile celebre în care este implicat (INTERCEPTĂRI)

SISEE a cumpărat în principal transformatoare de tensiune, plus alte echipamente electrice. Potrivit procurorilor, cele patru firme care au realizat tranzacţia cu SISEE sunt Fene Grup, Tehnorom, La Rocca şi Europlus, Relu Fenechiu fiind acţionar la primele trei. În schema gândită de politicianul ieşean apare şi firma DM Grup, deţinută de Dragoş Stănescu, un influent lider al comunităţii rrome din comuna ieşeană Grajduri. Acesta îi furniza lui Fenechiu transformatoarele numai bune de transformat în fier vechi, pe care le preluase de la mai mulţi mamuţi industriali falimentari din zona Moldovei: Tepro SA, Celhart Donaris SA, Siderca SA şi Famos SA Suceava.

Riscă 20 de ani de închisoare

Deoarece valoarea prejudiciului este una foarte mare, procurorii DNA au schimbat ieri încadrarea juridică pentru deputatul liberal de la „abuz în serviciu" la „abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave", faptă pentru care în Codul Penal este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 20 de ani. În plus, procurorii DNA au decis instituirea sechestrului asigurător pe trei imobile aflate în proprietatea liderului PNL. Relu Fenechiu a afişat un zâmbet încrezător la finalul audierilor de la DNA. „Nu mă tem de ceva anume, deşi toată lumea vorbeşte despre dosarele mele. Mie nu mi se spune nimic despre acestea", a declarat vicepreşedintele PNL, la ieşirea de la DNA Bucureşti.

FOTO Casele deputatului Relu Fenechiu, puse sub sechestru de DNA

În acelaşi dosar ar mai fi audiaţi şi doi membri ai guvernului Tăriceanu, Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei, şi Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei. Cristian Adomniţei ar fi participat şi el la procedurile de selecţie de oferte organizate de SISEE la vremea respectivă, iar Chiuariu a acordat asistenţă juridică în cadrul contractelor prin intermediul firmei proprii de avocatură. Ambii neagă orice fel de implicare. „N-am nicio părere despre audierile de azi (ieri - n.r.). Voi, presa, ştiţi mai multe decât mine. Dar care este noutatea în afacerea asta?", se întreabă fostul ministru al Educaţiei. Mai mult, celălalt fost demnitar implicat în ancheta DNA face uz şi de ameninţări.

Chiuariu: „Vă dau în judecată!"

„Eu nu sunt implicat în acest dosar, n-am fost chemat la audieri şi nici n-am legătură cu această afacere. Mă asociaţi abuziv cu contractul respectiv. Mare atenţie! Să nu-mi pomeniţi numele în acest caz, pentru că vă dau în judecată. Eu cu Fenechiu suntem cunoştinţe vechi", a spus Tudor Chiuariu.

Campion la case şi bolizi

Averea deputatului Relu Fenechiu este impresionantă. Acesta a declarat pe 15 iunie că deţine şase terenuri şi imobile, bijuterii de 80.000 de euro, trei maşini de lux şi venituri de zeci de mii de euro. Parlamentarul a construit în 2010 şi 2006 două case în municipiul Iaşi, de 343 de metri pătraţi şi 160 metri pătraţi. În plus, şi-a mai cumpărat şi o casă de vacanţă în judeţul Iaşi în 2003.

Nichita şi Fenechiu şi-au oficializat colaborarea FOTO

"Nu mă tem de ceva anume, deşi toată lumea vorbeşte despre dosarele mele."
Relu Fenechiu
deputat PNL

Adjuncta procurorului-şef al DNA, propulsată de Fenechiu

Tergiversarea dosarelor lui Relu Fenechiu poate fi explicată prin faptul că unul dintre procurorii şefi adjuncţi ai DNA, Carmen Gâlcă, a fost numit în 2005 la presiunile sale. Se întâmpla pe vremea când deputatul PNL era atât de influent încât reuşise să impună trei miniştri în Guvern.

Înainte de a fi avansată în Bucureşti, Gâlcă a lucrat la Parchetul din Roman şi apoi la Iaşi. Redacţia „Adevărul" a intrat în posesia unui document care demonstrează că ea s-a implicat direct într-un dosar pe care Fenechiu avea interesul să-l muşamalizeze. Este vorba de afacerea Palas, proiectul imobiliar din centrul Iaşiului, făcut de firma milionarului Iulian Dascălu în asociere cu Primăria condusă de PSD-istul Gheorghe Nichita. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri în care edilii erau acuzaţi de abuz în serviciu şi alte nereguli.

Pe 30 octombrie 2007, şeful de secţie Doru Ţuluş cerea să se facă o constatare tehnico-ştiinţifică în dosarul 30/P/2006. Serviciul Specialişti, condus de Gheorghe Burlacu, îi răspunde abia doi ani mai târziu, pe 1 septembrie 2009, că solicitarea nu poate fi rezolvată urgent din lipsă de angajaţi. „Având în vedere numărul foarte mare de dosare în lucru avute de cei doi specialişti, respectiv 16, priorităţile au fost stabilite de doamna procuror şef adjunct direcţie (Carmen Gâlcă - n.r.) împreună cu şefii de secţii şi servicii teritoriale".

Astfel, expertiza cerută de Ţuluş a fost finalizată abia după două luni. Pentru ca, în mai 2010, procurorii să dispună neînceperea urmăririi penale pentru cele nouă persoane cercetate, pe motiv că faptele s-au prescris. Sabin Orcan

De la vânzător de blugi la păpuşar politic

Cariera politică a deputatului de Iaşi a crescut proporţional cu succesul în afaceri, dar şi cu scandalurile în care a fost implicat. Dacă în perioada studenţiei Relu Fenechiu câştiga bani vânzând blugi colegilor de cămin, la mijlocul anilor 2000 a ajuns atât de influent încât a putut impune trei miniştri în Guvernul României.

Primul dintre ei, Tudor Chiuariu, fusese numit în 2005 secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru şi şeful Departamentului de Inspecţie a Primului Ministru. Cu ajutorul lobby-ului făcut de Relu Fenechiu, tânărul jurist Chiuariu devenea, în aprile 2007, ministru al Justiţiei. Chiuariu a părăsit ministerul în urma unui scandal monstru. Şeful DNA, Daniel Morar, a cerut începerea urmăririi penale asupra sa, iar Băsescu a făcut apel public cerând demiterea. În urma presiunilor, tânărul jurist din Iaşi şi-a dat demisia.

Un alt politician controversat ridicat la rangul de ministru de Fenechiu este Cristian Adomniţei. Numit ministru al Educaţiei în primăvara anului 2007, Adomniţei a fost revocat din funcţie de Călin Popescu Tăriceanu în octombrie 2007.

Senatorul de Vaslui Cristian David avea să ajungă la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor în primăvara anului 2007, tot cu ajutorul lui Relu Fenechiu. David a fost implicat şi el într-un scandal, în 2008, când a ieşit la iveală o achiziţie făcută de minister privind achiziţionarea la suprapreţ a unor autovehicule Dacia Logan.

Ce avere are Fenechiu

Pe lângă terenurile aferente construcţiilor din Iaşi, Fenechiu şi-a mărit averea în perioada 1990-2002 cu două terenuri intravilane, unul în Abrud, de 4.500 metri pătraţi, şi celălalt la Roşia Montană, cu o suprafaţă de 10.200 de metri pătraţi.

„Muncesc de 20 de ani, am construit 200 de case şi zeci de alte clădiri şi am dividende de la firmele la care sunt acţionar. Sunt îndreptăţit să deţin aceste bunuri", a declarat Fenechiu. Deputatul deţine şi cel mai luxos parc auto dintre parlamentarii din Iaşi. Trei autoturisme de lux îl plimbă pe deputat prin ţară, un Mercedes CL din 2007 la un preţ de achiziţie de 113.000 de euro, un BMW din 2009 şi un Hyundai din 2006, toate fiind cumpărate de ales.

Unul dintre proiectele de pe urma căruia s-a îmbogăţit este cartierul de lux din Bucium   Foto: dan luca



Parlamentarul se află şi în topul deţinătorilor de obiecte de lux. Acesta are bijuterii şi obiecte de valoare de 80.000 de euro, dobândite între 1996 şi 2007. Indemnizaţia de deputat se ridică la 56.400 de lei, însă veniturile afaceristului sunt completate de dividendele de la firmele la care este asociat, Fene Grup şi Tehnorom, adică 1,95 milioane de lei. 

Un hotel la Palas

Deputatul Relu Fenechiu, susţinător vocal al ansamblului urbanistic Palas din Iaşi, unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliar din România, a primit o felie groasă din tortul imobiliar „gătit" pe spinarea ieşenilor în centrul Capitalei Moldovei.

Parlamentarul îşi construieşte la Palas un hotel, o parcare subterană şi mai multe spaţii comerciale. Hotelul are 13 etaje, este clasat la patru stele şi ar putea fi operat prin franciză de la Hilton Worldwide. Lucrările sunt în toi, iar hotelul va fi deschis în toamna anului viitor. Terenul de 2.348 de metri pătraţi pe care se ridică hotelul a aparţinut iniţial Fundaţiei „Caritatea".

Fundaţia a vândut în 2007 drepturile litigioase asupra proprietăţii revendicate către firma Block Buster SRL, la care unic administrator era Iulian Dascălu, investitorul din spatele proiectului Palas. În noiembrie 2009, între firma lui Dascălu şi „Caritatea" se încheie un contract de vânzare-cumpărare, pentru suma de 993.560 de euro. Imediat după tranzacţie, firma lui Dascălu a început demersurile pentru a vinde terenul către Fenechiu, care a înfiinţat în decembrie 2009 societatea Palas International Resort.

Cu două zile înainte de sfârşitul anului, Block Buster şi Palas International Resort au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare. Astfel, firma lui Fenechiu plăteşte societăţii lui Dascălu un avans de un milion de euro. În urma tranzacţiei, Fenechiu a ieşit în profit cu cel puţin 500.000 de euro, conform specialiştilor în imobiliare. „Hotelul nu este în cadrul Palas, ci este pe proprietate privată. Am cumpărat terenul şi construiesc hotelul pentru o companie multinaţională, întrebaţi-i pe ei cum m-au ales pe mine. Pentru alte întrebări, adresaţi-vă la firmă", a fost răspunsul deputatului.

Interceptări

Deputatul ieşean apare în interceptările telefonice făcute de procurori în alte câteva dosare celebre. Relu Fenechiu figurează pe lista martorilor din rechizitoriul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat că l-ar fi sponsorizat pe Nicolae Popa.  Discuţie între Sorin Ovidiu Vîntu (S.O. Vîntu) şi Relu Fenechiu, din decembrie 2009:

Relu Fenechiu: Da, da.

S.O. Vîntu: Ţi-am dat telefon, că pe cine dracu, să sun?

Relu Fenechiu: Eu mi-am călcat peste orgolii şi la Iaşi am lucrat cu Gigi Nichita ca doi prieteni de 100 de ani. Şi mi-a ieşit. I-am ţinut pe ăştia încorsetaţi cu mass-media, cu camera de luat vederi şi cu aparete foto la fiecare şi cu microfoane la fiecare secţie specială, cu oameni în fiecare comună care numai asta făceau, vegheau la furt. Am făcut toate, dar s-a făcut asta în 7-8 judeţe, cred. La nivel central n-a existat niciun fel de coordonare serioasă, şi ştii asta. Dimineaţă l-am sunat pe Ponta şi i-am zis, bă, dar nu începeţi şi voi să contestaţi prin secţii de votare, că nu se poate contesta numărătoarea generală dacă nu ai nişte elemente primare. Şi, na. A zis, nu ştiu, că nu s-a trezit candidatul... deci, ei au lăsat-o moartă, gata. E clar. Nu ştiu, ţi-am zis, hai să băgăm picioarele în apă rece. O să le cer colegilor mei cât pot să nu ia azi decizii, să vedem după o noapte de somn liniştit.

S.O. Vîntu:  Voi aţi terminat procesele verbale?

Relu Fenechiu:  S-au terminat, s-au terminat. Deci, după procesele verbale nu încape discuţie. Are 60 de mii de voturi în faţă cu tot cu externe.

Relu  Fenechiu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite