Deputat către şeful Poliţiei Rutiere: „Fratele nostru Hanganu” a fost oprit în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul şef Mihai Pintilei, adjunct al şefului Poliţiei Iaşi, este cercetat penal de către procurorii DNA Iaşi după o „intervenţie" telefonică făcută, anul trecut, de către deputatul PDL Petru Movilă

Mihai Pintilei, fostul şef al Poliţiei Rutiere, în prezent adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, este suspectat că ar fi intervenit pe lângă subordonaţii săi pentru a-l scăpa pe un amic al deputatului Petru Movilă de o sancţiune contravenţională.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au început urmărirea penală împotriva comisarului şef pentru instigare la instigare la abuz în servicu, iar învinuirea i-a fost adusă la cunoştinţă săptămâna trecută.

EXCLUSIV Mega-anchetă: un deputat PDL de Iaşi şi un procuror învinuiţi de DNA într-un dosar de corupţie UPDATE

În dosarul de corupţie „Rutiera III" mai sunt cercetaţi pentru instigare la abuz în serviciu şi deputatul Petru Movilă, procurorul Luana Maxim, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, trei ofiţeri, un fost angajat al Poliţiei Rutiere.

Sancţionat pentru că nu avea centură

De asemenea, la sediul DNA au fost chemaţi şi Ştefan Hanganu, prietenul pentru care ar fi intervenit Movilă, şi cei doi agenţi care l-au oprit în trafic. Potrivit anchetatorilor, pe 4 aprilie 2011, Ştefan Hanganu, fost coleg al parlamentarului, director în cadrul Grupului de Firme Conex Iaşi, ar fi trecut pe culoarea roşie a semaforului în centrul Iaşiului.

Pentru ca amicul său să nu rămână fără permis, conform unor surse judiciare, deputatul l-ar fi sunat pe Mihai Pintilei, pe atunci şef al Poliţia Rutieră, şi i-ar fi spus „fratele nostru Hanganu" a fost oprit în trafic. Ştefan Hanganu ar fi fost sancţionat cu avertisment pentru că n-ar fi purtat centură de siguranţă.

Deputatul Petru Movilă, la ieşirea de la DNA, alături de avocata Sandra Grădinaru

Deputatul Petru Movilă

Potrivit unor surse judiciare, Pintilei nu şi-ar mai fi sunat subordonaţii. „Mult zgomot pentru nimic. Este un dosar care n-are niciun fel de viitor şi care probabil se va sfârşi tot la Parchet", a precizat Marius Striblea, avocatul lui Mihai Pintilei. Comisarul şef şi Ştefan Hanganu n-au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere.

Iaşi: Procesul poliţiştilor din dosarul „Rutiera" va dura cel puţin trei ani

Eu nu-mi amintesc să fi dat acel telefon. N-am dat declaraţii. Urmează să vedem despre ce este vorba. Sunt convins că sunt nevinovat, dar şi că reprezentanţii acestei instituţii pornesc de la prezumţia de nevinovăţie. Nu este nimic spectaculos", a declarat deputatul Petru Movilă, săptămâna trecută, la ieşirea de la DNA Iaşi.

Dosarul a fost conexat la altul aflat în lucru la DNA Iaşi, din 2009,  în care erau cercetaţi trei ofiţeri de la Poliţia Rutieră, un fost coleg al acestora şi procurorul Luana Maxim, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

image

Click pe colaj pentru mai multe imagini de la audierile DNA

Aceasta din urmă ar fi intervenit pe lângă un poliţist de la Rutieră pentru ca un amic de-al său să nu rămână fără permis. Cei trei ofiţeri şi un fost coleg sunt suspectaţi şi ei că ar fi intervenit pe lângă agenţi  pentru ca rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic.

"Rutiera II", fără vinovaţi

„Rutiera II", un alt dosar care privea corupţia de la Poliţia Rutieră, s-a clasat fără vinovaţii. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul a cinci poliţişti  pentru că faptele pentru care erau cercetaţi nu erau prevăzute de legea penală. Poliţiştii erau suspectaţi că nu ar fi sancţionat mai mulţi şoferi care ar fi depăşit viteza legală în municipiul Iaşi şi pe drumul european 583.

Potrivit anchetatorilor, când ar fi fost verificate actele de la Poliţia Rutieră ar fi fost descoperite 200 de fotografii-martor pe aparatele radar pentru care nu ar fi fost găsite procese- verbale de amendă.

Primii martori din dosarul „Rutiera" i-au scos basma curată pe poliţişti

Iaşi: Audieri-maraton în dosarul Rutiera (Video)

Faptele au fost descoperite, în timp ce procurorii făceau cercetări în dosarul de corupţie, finalizat în 2009, cu trimiterea în judecată a 14 agenţi de la rutier pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă şi luare de mită.

Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic. Dosarul celor 14 poliţişti se judecă la Tribunalul Iaşi şi are următorul termen pe 4 octombrie. În cauză au fost audiaţi zeci de martori care susţin că poliţiştii nu au intervenit pentru ei sau că nu îşi mai amintesc ce s-a întâmplat. Oamenii legii au susţinut că sunt nevinovaţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, au disjuns cercetările, în 2009, şi în dosarul „Rutiera III", care viza patru ofiţeri şi pe procurorul Luana Maxim. Dosarul a fost declinat la DNA Iaşi. Ulterior procurorii au extins cercetările şi pentru Mihai Pintilie, adjunctul IPJ Iaşi şi deputatul Petru Movilă.

Schimbări ameţitoare la vârful Poliţiei Iaşi. Adjunctul IPJ a făcut schimb de locuri cu un ofiţer de la Crimă Organizată. Alţi cinci şefi au fost schimbaţi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite