EXCLUSIV Mega-anchetă: un deputat PDL de Iaşi şi un procuror învinuiţi de DNA într-un dosar de corupţie UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Petru Movilă, la ieşirea de la DNA, alături de avocata Sandra Grădinaru
Deputatul Petru Movilă, la ieşirea de la DNA, alături de avocata Sandra Grădinaru

Deputatul Petru Movilă şi procurorul Luana Maxim, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au fost chemaţi, pe 28 septembrie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a li se prezenta învinuirile.

Ora 15.20 Potrivit anchetatorilor, deputatul Petru Movilă l-ar fi sunat pe Mihai Pintilei, fostul şef al Poliţiei Rutiere, în prezent adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Parlamentarul ar fi intervenit pentru ca Ştefan Hanganu să nu rămână fără permis. Potrivit procurorilor, amicul lui Movilă ar fi trecut pe culoarea roşie a semaforului.

Mihai Pintilei nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Ora 13.58 Petru Movilă este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. Deputatul PDL este suspectat că ar fi intervenit pe lângă un poliţist de la Rutieră pentru a-şi scăpa o cunoştinţă de amendă.

"Este o sesizare pe o procedură normală. Pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia trebuie să înceapă urmărirea penală, pentru a putea fi audiaţi martorii, pentru a putea fi administrate probe. Este o sesizare legată de activitatea Poliţiei Rutiere, despre un telefon pe care l-aş fi dat acum trei ani, în favoarea unui participant la trafic. Eu nu îmi amintesc să-l fi dat. Nu am dat declaraţii urmează să vedem despre ce este vorba. Sunt convins că sunt nevinovat, dar şi că reprezentanţii acestei instituţii pornesc de la prezumţia de nevinovăţie. Nu este nimic spectaculos", a declarat deputatul Petru Movilă, la ieşirea de la DNA.

"Clientului meu i s-a adus la cunoştinţă învinuirea.Asta nu înseamnă că cineva este deja vinovat sau trimis în judecată, doar se fac verificări. Clientul meu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu", a declarat Sandra Grădinaru, avocata lui Petru Movilă.

Ora 13.30 Petru Movilă a ajuns la sediul DNA. Deputatului i se vor aduce la cunoştinţă faptele pentru care este cercetat.

Ora 12.17 Deputatul Petru Movilă susţine că este nevinovat. "Mai am câteva probleme de rezolvat. Voi suna să întreb dacă mai pot merge la DNA astăzi şi, dacă se poate, mă voi prezenta pentru că nu am ce să ascund şi de ce fugi. Sunt nevinovat şi voi demonstra asta. Am înţeles că acest dosar se referă la o problemă legată de serviciul rutier de acum trei ani. Sunt pus alături de oameni pe care nu-i cunosc. Voi vedea oficial despre ce este vorba şi voi demonstra, prin toate procedurile legale, că sunt nevinovat", a declarat deputatul Petru Movilă.

Procurorul Luana Maxim

Click pe colaj pentru mai multe imagini de la audierile DNA

Acesta a completat că timp de trei ani nu a fost întrebat nimic şi că este suspect cum, "într-o perioadă sensibilă din punct de vedere politic", este chemat la DNA. Petru Movilă este unul dintre posibilii candidaţi ai PDL la alegerile parlamentare pe colegiile din judeţul Iaşi.

Ora 11.50 Mai mulţi agenţi de la Rutieră, actuali sau foşti angajaţi, au fost chemaţi la DNA în calitate de martori. Aceştia au început să vină la sediul Direcţiei Anticorupţie Iaşi pentru a da declaraţii.

Ora 10.15 Procurorul Luana Maxim a ieşit de la sediul DNA după aproximativ o oră şi a refuzat să facă declaraţii. Magistratul este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. 

Ora 9.30  Deputatul Petru Movilă nu s-a putut prezenta din cauza unor probleme personale. În jurul orei 9.30, la sediul DNA a venit şi procurorul Luana Maxim, cercetată şi ea în acelaşi dosar. 

Primii martori din dosarul „Rutiera" i-au scos basma curată pe poliţişti

Ora 5.17 Deputatul Petru Movilă şi procurorul Luana Maxim au fost chemaţi, vineri dimineaţă, 29 septembrie, la DNA Iaşi pentru a li se aduce la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi. 

Parlamentarul şi magistratul sunt cercetaţi într-un dosar ce priveşte corupţia de la Poliţia Rutieră din Iaşi.

Alături de cei doi au fost chemaţi şi patru ofiţeri din cadrul Poliţiei Rutiere, suspectaţi şi ei de infracţiuni de corupţie.

Dosarul este în lucru la procurorii DNA, din anul 2009, şi a fost disjuns din dosarul celor 14 poliţişti de la Rutieră trimişi în judecată, în urmă cu trei ani, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Astfel, pe 28 septembrie, de la ora 09.00 a fost citat deputatul Petru Movilă, iar ulterior, procurorul Luana Maxim şi poliţiştii Adrian Ciopraga, Cristian Nechifor, Radu Pârvu şi fostul poliţist Gabriel Doban. La amiază, sunt aşteptaţi la procurori câţiva colegi ai oamenilor legii, care vor fi audiaţi ca martori. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

Deputatul Petru Movilă nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Iaşi: Audieri-maraton în dosarul Rutiera (Video)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei patru ofiţeri ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic.Astfel, poliţiştii din stradă, ar fi modificat, la intervenţia ofiţerilor, procese verbale de amendă, le-ar fi "pierdut" sau nu ar mai fi dat amenzi.

Procurorii anticorupţie, o cercetează şi pe Luana Maxim, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, pentru că ar fi intervenit, în 2008,pe lângă poliţistul Cătălin Harnagea, pentru ca o cunoştinţă să nu rămână fără permis. Acesta ocolise pe contrasens denivelările montate înaintea trecerilor de pietoni. Şoferul  a scăpat în cele din urmă cu un avertisment pentru că nu avea la el cartea de identitate.

Procurorul Luana Maxim ( cu negru)

Procurorul Luana Maxim (cu negru)

Ofiţerul Cristian Nechifor l-ar fi scăpat şi el de amendă pe patronul de la „Bolta Rece". Potrivit anchetatorilor, pe 27 septembrie 2008, poliţistul ar fi intervenit pe  lângă un coleg, pentru a nu-l sancţiona pe Mihai Valeriu pentru că a depăşit limita de viteză cu 15 kilometri, în localitatea Vulturi. Anchetatorii  fac cercetări şi în cazul lui Radu Pârvu, Gabriel Doban şi Adrian Ciopraga, pentru acelaşi gen de fapte.

Cei patru ofiţeri, procurorul şi deputatul au fost interceptaţi în perioada în care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi făceau cercetări pentru agenţii de la Poliţia Rutieră. În noiembrie 2009, magistraţii au trimis în judecată 14 agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi pentru  luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic. După finalizarea dosarului s-a dispus disjungerea cercetărilor şi declinarea competenţei către DNA.

Dosarul celor 14 poliţişti se judecă la Tribunalul Iaşi şi are următorul termen pe 4 octombrie. În cauză au fost audiaţi zeci de martori care susţin că poliţiştii nu au intervenit pentru ei sau că nu îşi mai amintesc ce s-a întâmplat. Oamenii legii au susţinut că sunt nevinovaţi.

27 septembrie 2009, ora 15.38, discuţie purtată de agentul Marciuc Răzvan Ioan (MRI) şi ofiţerul Cristian Nechifor

M.R.I.- Da.

(B).- Ce faci, RĂZVANU?                                                                          

M.R.I.- Muncesc!

(B).- Ai oprit pe cineva MIHAI VALERIU?

M.R.I.- Lăsaţi-l, că i-am spus să stea la maşină şi să aştepte.

(B).- Aha! (râd amândoi) Dă-i hârtiile, că a sunat şefu'.

M.R.I.- Îs aglomerat!

(B).- Aha! După ce termini acolo i le dai.

M.R.I.- Da, da, ştiu ce am de făcut.

(B).- Ştii cine-i, da?

M.R.I.- Bine, trăiţi!

(B).- Bun, noroc!

7 noiembrie 2008, ora 15.28, discuţie purtată între Harnagea Cătălin Gheorghiţă (Cătălin) şi procurorul Luana Maxim

LUANA: - Bună ziua. CĂTĂLIN ?

CĂTĂLIN: - Da.

LUANA: - LUANA la telefon. Îmi cer scuze că te deranjez.

CĂTĂLIN: - Cine?

LUANA: - LUANA! LUANA MAXIM. CĂTĂLIN, ai un coleg GRECU?

CĂTĂLIN: - Săru'-mâna! Da.

LUANA: - Şi cum te înţelegi cu el?

CĂTĂLIN: - Bine.

LUANA: - Măi, vezi că e un prieten de-al meu. Acuma vrea să-i ia permisu'. Nu ştiu ce-a făcut!...

CĂTĂLIN: - Cum îl cheamă?

LUANA: - SLABU FLORIN.

CĂTĂLIN: - Bine. Săru'-mâna!

LUANA: - Da, mulţumesc. O zi bună!

Iaşi: Dosarul „Rutiera" a fost trimis la Curtea Constituţională

Iaşi: Procesul poliţiştilor din dosarul „Rutiera" va dura cel puţin trei ani

7 noiembrie 2008, ora 15.33, discuţie purtată între Harnagea Cătălin  Gheorghiţă şi Grecu Dan

 GRECU: - Da.

CĂTĂLIN: -  Colegu', ce faci?

'COLEGU': - Muncesc.

CĂTĂLIN: - Ai unu' SLABU?

GRECU: - Îmhî...

CĂTĂLIN: - E grav?

GRECU: - Mmmm... Destul! De ce eu?

CĂTĂLIN: - De la Parchet m-a sunat...

GRECU: - Da?

CĂTĂLIN: - Pa. Mersi.

GRECU: - Bine, pa.

 Iaşi: Audieri-maraton în dosarul Rutiera (Video)

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite