Cordunenii dictează legea în Iaşi. Află ce interlopi mai au influenţă în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Corduneanu, liderul unui clan interlop din Iaşi
Costel Corduneanu, liderul unui clan interlop din Iaşi

Anchetatorii monitorizează cel puţin şase grupări care şi-au împărţit zonele de influenţă în funcţie de cartiere.

Cordunenii, Gologanii, Hârtopenii, membrii familiei Tănase, Doru Plugaru sau Bibi Nechita sunt câteva din grupările infracţionale care acţionează în Iaşi. Aceştia şi-au împărţit zonele de influenţă pe cartiere şi acţionează pe teritorii foarte bine delimitate. Clanurile interlope din Iaşi
şi-au trecut în palmares trafic de droguri, de persoane sau migranţi, tâlhării, şantaje, incendieri la comandă, furturi la pont sau au coordonat reţele de cerşetori şi de hoţi. Cea mai influentă este considerată gruparea formată din membrii familiei Corduneanu şi apropiaţii acestora.

Poliţist la chef cu locotenentul Cordunenilor

Alcătuit din foşti sportivi de performanţă, clanul acţionează în tot oraşul şi, potrivit procurorilor, are strânse legături cu grupări interlope similare din alte oraşe sau chiar din străinătate. „Nu putem vorbi despre zone de influenţă ale interlopilor, aşa cum sunt în Capitală sau în alte oraşe. Sunt grupuri neorganizate, care sunt monitorizate şi care se ocupă cu anumite activităţi infracţionale într-o anumită zonă“, a explicat comisarul-şef Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi. Interlopii au făcut victime şi în rândul oamenilor legii. Un poliţist şi-a pierdut luna aceasta locul de muncă după ce a petrecut o noapte într-un bar cu unul dintre locotenenţii Cordunenilor.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

Cea mai importantă grupare infracţională din Iaşi este cea a fraţilor Corduneanu. O parte dintre membrii grupării s-au remarcat iniţial prin performanţe sportive la lupte greco-romane, inclusiv clasări pe podium la Jocurile Olimpice. Ulterior, gruparea a fost cunoscută şi în lumea interlopă sub conducerea lui Constantin Corduneanu, cel mai mare dintre cei 11 copii ai familiei. Potrivit anchetatorilor, clanul are influenţă în tot Iaşiul. De-a lungul anilor, gruparea a avut diferite îndeletniciri. În anii ’90 au fost suspectaţi că au comis tâlhării şi furturi în Polonia şi Franţa, iar în 1999 au fost cercetaţi după ce l-au bătut pe Ilie Gologan, liderul unei grupări care se ocupa cu traficul de persoane.

Reţele de hoţi în străinătate

În 2005, procurorii i-au acuzat că ar fi adus droguri din Occident şi le-ar fi comercializat în ţările baltice şi în zona Moldovei. Constantin şi Vasile Corduneanu au fost achitaţi de instanţele clujene, iar Florinel Corduneanu şi alţi şapte apropiaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare.

În ianuarie 2010, membri şi apropiaţi ai clanului, au fost ridicaţi pentru înşelăciune, spălare de bani, trafic de persoane şi şantaj. Procurorii au trimis în judecată 27 de persoane, iar în rechizitoriu au precizat printre altele că una dintre cele mai importante „afaceri“ ale clanului era reţeaua de hoţi, de pe urma căreia interlopii ar fi obţinut un profit de 1,6 milioane de euro. Hoţii care erau racolaţi, cazaţi şi instruiţi şi-ar fi desfăşurat activitatea în 34 de ţări.

Zona de influenţă a clanului Tănase şi a lui Bibi Nechita (41 de ani), zis Baciu, este Păcureţul. Liderul primei grupări este Cosmos Tănase (39 de ani), numit şi Prinţul ţiganilor. În anii ’90, familia Tănase s-a mutat de la Brăila la Iaşi, după ce a fost exclusă din comunitate în urma unei hotărâri a Staborului, instanţa de judecată a ţiganilor. De-a lungul timpului Cosmos a fost suspectat că a pus bazele unor reţele de cerşetori în Germania sau de trafic de persoane în Spania.Prinţul ţiganilor a fost închis în Spania în 2005 pentru trafic de carne vie şi a fost pus în libertate anul trecut.

Citiţi şi:

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Poliţist dat afară din cauza Cordunenilor

Bibi Nechita s-a remarcat în clonarea cardurilor. Procurorii susţin că, împreună cu alte persoane, a pus bazele reţelei în 2008 şi finanţa deplăsări în ţările din vestul Europei, dar şi costurile componentelor electronice folosite la falsificarea cardurilor. Apoi alţi membri ai grupării confecţionau dispozitivele, iar unii se ocupau de montarea lor pe ATM-uri din Danemarca, Grecia, Marea Britanie. Oamenii legii au în vizor şi zona Bularga, în care „domneşte“ gruparea interlopă a clanului Gologan. Membrii reţelei au fost cercetaţi în special pentru trafic de persoane. O parte sunt închişi în Franţa, unde se află şi Ilie Gologan, iar alţii sunt judecaţi în România.

Trafic de migranţi şi incendieri la comandă

Zona Ţuţora - Metalurgie este controlată de gruparea lui Marian Chirilă Plugaru. Membrii acesteia se ocupă în principal cu spargeri de locuinţe la pont, contrabandă cu ţigări sau trafic de migranţi. Ei şi-au extins activitatea pe  graniţa de nord-est, până la Albiţa. În luna mai a acestui an, gruparea lui Plugaru a fost anihilată de procurorii.În zona Gării şi Canta, potrivit surselor judiciare care monitorizează activitatea grupurilor infracţionale, influenţa este exercitată de gruparea Hârtopeanu. Membrii se ocupă cu incendieri la comandă, ei fiind suspectaţi de incedierea unui autoturism, al cărui proprietar avea o datorie la ei.

Un alt reprezentant al influenţei interlope este Doru Plugaru, pe numele său adevărat Dragoş Dumitroaiei. Acesta controlează zona Tătăraşi - Dancu şi este cunoscut ca apropiat al lui Cătălin Costea (fost Băcăuanu). În martie 2009, cei doi au fost implicaţi în scandalul din Clubul Hypnotic, unde s-au încăierat cu bâte şi pistoale cu rivalii din gruparea Corduneanu. Un agent de pază a fost împuşcat în ochi şi mai mulţi interlopi au fost răniţi.

Citiţi şi:

Prinţul ţiganilor adună interlopii la nuntă în Iaşi. Naş va fi Adrian Copilu Minune FOTO

Prinţul ţiganilor îşi însoară băiatul pe 15 septembrie

Cosmos Tănase (39 de ani), liderul unuia din temutele clanuri din Iaşi, care a ţinut prima pagină a ziarelor din Germania, a invitat interlopi din toată ţara la nunta fiului său. Pe 15 septembrie, Aleodor, băiatul Prinţului ţiganilor, se va căsători religios cu Simeria la Biserica „Bărboi“. Petrecerea, la care sunt aşteptaţi 600 de invitaţi, va avea loc la Restaurantul „Providenţa“, patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Naşi: un interlop şi un manelist

„Pentru că viaţa-i mai frumoasă în doi, a venit vremea când noi, Aleodor şi Simeria, păşim în minunatul univers al familiei şi dorim din toată inima, să ne fiţi oaspeţi, să ridicaţi un pahar de vin pentru fericirea noastră la sărbătorirea căsătoriei împreună cu cei ce ne-au văzut primii paşi: Cosmos şi Rivana şi Fănică şi Paparuda“, se precizează în invitaţia dată nuntaşilor. Naşii Simeriei şi ai lui Aleodor vor fi manelistul Adrian Minune şi Cati, dar şi interlopul bucureştean Sandu Hingheru şi soţia lui, Iuliana. Cununia religioasă  va începe la 15.30, iar petrecerea la 17.30.

La nuntă vor cânta maneliştii Florin Salam, Dan Bursuc, ieşeanul Cristi Nucă, dar şi formaţia Fraţii de Aur. Printre cei 600 de invitaţi se numără şi membrii clanului Corduneanu, dar şi interlopi din Brăila, Constanţa, Bucureşti şi din alte zone ale ţării. Potrivit unor apropiaţi ai interlopilor, unii Corduneni şi-ar fi cumpărat ţinute pentru nuntă din Franţa.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite