Căldura ieşenilor, gaură la bugetul local. Aflaţi cât s-a pierdut după iarna abia încheiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce directorul CET dă socoteală în faţa procurorilor DNA, instituţia pe care o conduce se apropie inevitabil de faliment. Fără un plan concret de revigorare a sistemului de termoficare din Iaşi, societatea rămâne o gaură neagră a municipalităţii, cu pierderi sistematice.

Directorul CET Iaşi şi-a început săptămâna la DNA

Bilanţul iernii care tocmai s-a încheiat este unul catastrofal. Cele cinci luni în care CET a furnizat agent termic populaţiei a scos din vistieria societăţii 63,6 milioane de lei pentru gazele naturale şi 5,7 milioane de dolari pentru cele aproape 58.000 de tone de cărbune achiziţionate de la concernul elveţian Vitol. Banii au provenit din bugetul de stat, din cel local şi din încasările de la populaţie.

Alba-neagra cu facturile la căldură

Deşi a vândut ieşenilor 182.850 de gigacalorii, sub formă de energie termică, CET a încasat cu mult sub aşteptări, în condiţiile în care valoarea medie a facturilor la încălzire în iarna 2010-2011 a atins jumătatea salariului minim pe economie.

Cărbune cu ţârâita pentru Iaşi. Miile de familii racordate la CET, în continuare ameninţate cu sistarea căldurii

Pierderile de la populaţie se ridică la 102,2 milioane de lei.

„Cu enorme dificultăţi financiare, am reuşit să depăşim iarna. Trebuie să găsim soluţii ca să intrăm într-un nou sezon fără probleme", a spus Dorin Ivana, directorul CET. Deşi şefii centralei speră să găsească soluţii rapid, datoriile centralei electrice depăşesc de patru ori patrimoniul privat. În timp ce patrimoniul privat este de 118,2 milioane de lei, datoriile CET se ridică la 495 de milioane. Restanţele se împart între datorii la stat, într-un procent de 55%, cele la furnizori, de 20%, şi restul de la populaţie.

Risipa banilor, politica CET

Asociaţiile de proprietari reclamă faptul că în fiecare lună facturile ieşenilor sunt încărcate nejustificat. „Într-o lună cu temperaturi scăzute, CET nu facturează mai puţine gigacalorii, cum ar trebui, ci la fel. Aceasta înseamnă o încărcare a facturilor cu aproape 190.000 de lei. Societatea de termoficare nu furnizează agent în funcţie de necesarul real, ci pentru jecmănirea populaţiei", a spus Dumitru Bucur, preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari din Iaşi. Facturile sunt calculate eronat şi din cauza firmelor de repartitoare care nu facturează consumul.

În timp ce populaţia s-a încălzit la aragaz pentru că preţul căldurii era prea ridicat, angajaţii centralei au salarii medii de 1.000 de euro. Cei 1.200 de salariaţi ai CET câştigă în medie pe lună un salariu brut de 4.533 de lei.

Fără bani de cărbune, dar cu maşini de lux

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite