Bolnavii psihic care au îngrozit Iaşiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Solcan (stânga) şi Ramona Croitoriu şi-au înjunghiat victimele
Luminiţa Solcan (stânga) şi Ramona Croitoriu şi-au înjunghiat victimele

Persoane cu afecţiuni psihice au comis crime odioase care au marcat capitala Moldovei.

Cazul adolescentului bolnav de schizofrenie, care şi-a ucis mama şi bunica pe 4 octombrie, nu este singular în Iaşi. De-a lungul timpului persoane cu afecţiuni psihice au omorât cu sânge rece. În 2005, o profesoară de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ şi-a omorât fostul învăţător, Ioan Găină (70 de ani) din judeţul Neamţ, cu şapte lovituri de cuţit. O expertiză medico-legală, făcută în timpul anchetei, a arătat că profesoara nu a avut discernământ în momentul săvârşirii crimei şi că suferă de schizofrenie paranoidă. Ea a fost internată la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri şi, în acelaşi an, a fost pensionată pe caz de boală. În 2009, Judecătoria Iaşi i-a înlocuit măsura internării cu obligarea la tratament medical, dar în 2011 profesoara a cerut judecătorilor să o interneze din nou.

Tot în 2005, Luminiţa Solcan (41 de ani), care suferea de afecţiuni pishice, a îngrozit întreaga Europă după ce l-a înjunghiat pe părintele Roger. Acesta era fondatorul Comunităţii Ecumenice din Taize şi un apropiat al Papei Ioan Paul al II -lea.

Şi-a decapitat mama
Femeia a fost internată la centrul Chartreuse din Dijon, unde în martie 2011 a fost înjunghiată cu 17 lovituri de cuţit de colega ei de cameră. În iunie, Solcan a formulat o cerere de extrădare, care a fost admisă de judecătorii ieşeni, iar în scurt timp va  fi internată la Spitalul din Grajduri. Pe 3 iulie 2008 Florin Aştefănoaiei (39 de ani) şi-a decapitat mama şi i-a pus capul pe pervaz. Bărbatul a declarat că a acţionat la ordinul Satanei. Aştefănoaiei, care a fost diagnosticat cu schizofrenie încă din anul 2002, a ajuns tot la la Spitalul din Grajduri, după ce o expertiză a stabilit că nu a avut discernământ în momentul săvârşirii crimei. A murit în unitatea medicală, în vara acestui an.   

Citiţi şi:

Luminiţa Solcan, cea care l-a ucis pe preotul francez Roger, se întoarce la Iaşi

Amănunte şocante despre incidentul din Franţa în care ieşeanca Luminiţa Solcan, asasina preotului francez Roger, a fost înjunghiată (UPDATE)

La acelaşi spital a ajuns şi Alexandru Gavril, fost boxer, care în august 2009 şi-a înjunghiat fetiţa de trei ani şi două luni pentru că ar fi văzut diavolul. Specialiştii sunt de părere că bolnavii cu afecţiuni psihice ar trebui strict monitorizaţi. „Unii bolnavi de schizofrenie sunt de-un perfecţionism şi o corectitudine nemaivăzute. Sunt însă imprevizibili. Sunt cazuri izolate de bolnavi cu schizofrenie care comit crime. Reacţionează şi ei exact ca orice om normal. Sunt atâtea cazuri în care oamenii normali fac lucruri scăpate de sub control“, a precizat Ioan Gotcă, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter“ Iaşi.

Amânare în cazul minorul criminal
Specialiştii au decis ieri să facă investigaţii suplimentare în cazul lui Silviu T., minorul de 17 ani care a comis un dublu asasinat pe 4 octombrie. Abia joia viitoare se va şti dacă Silviu T. avea sau nu discernământ în momentul în care şi-a ucis mama şi bunica. Dacă nu avea discernământ va fi dus la secţia exterioară din Grajduri a Spitalului Socola. În caz contrar, va rămâne internat până în decembrie când va împlini 18 ani, după care va fi transferat la Penitenciar.

Citiţi şi:

Victimele copilului criminal din Bucium au fost conduse pe ultimul drum

FOTO Băiatul de 17 ani care şi-a ucis mama şi bunica este olimpic la română şi latină UPDATE

Iaşi: Profesoara de română care şi-a ucis învăţătorul va fi internată din nou la Spitalul de Psihiatrie Grajduri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite