„Armata“ lui Cuza şi doamna „tricolor“ la Ziua Unirii de la Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece persoane costumate în uniforme militare autentice din perioada 1859 au venit din Bucureşti la Iaşi pentru a omagia 24 ianuarie.

Peste 5.000 de ieşeni au participat ieri la manifestările organizate în centrul oraşului de Ziua Unirii. Faţă de alţi ani, şeful statului nu s-a mai prins în hora de la Iaşi, în schimb liderii USL s-au îmbulzit în Piaţa Unirii.

FOTO Oficialii Guvernului, huiduiţi la Iaşi. Liderii opoziţiei nu au urcat pe scena din Piaţa Unirii, dar au făcut băi de mulţime UPDATE

Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin, dar şi parlamentarii Varujan Vosganian, Relu Fenechiu, Robert Negoiţă nu au urcat pe scenă ca în alţi ani, dar au făcut baie de mulţime. În timpul discursurilor demnitarilor, sute de persoane au huiduit şi au scandat lozinci anti-Băsescu, după care s-au imbulzit pentru a prinde una din cele 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Soldaţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au mutat pentru câteva ore pe „frontul" de la Iaşi. Zece membri ai Asociaţiei „Tradiţia Militară", din Bucureşti, au venit ieri în capitala Moldovei pentru a-şi prezenta onorurile oficialităţilor şi ieşenilor care au venit la Biserica „Trei Ierarhi", la mormântul lui Cuza. Bărbaţii s-au costumat în echipamente formate din piese autentice din 1859, anul Unirii Principatelor Române.

image

„Uniformele sunt de Vânători pedeştri şi Infanterie de linie. Suntem toţi civili, nu am făcut armata, dar pe cont propriu, am achiziţionat ţinutele. Considerăm că istoria a fost deformată şi vrem să scoatem din coperţile cărţilor anumite aspecte", ne-a spus Mircea Stoica, preşedintele Asociaţiei.

Chemaţi la Italia, Germania, Austria sau Cehia pentru defilări, demonstraţii de mânuiri de arme sau reconstituiri de lupte din istoria naţională, soldaţii Batalionului de vânători au venit echipaţi cu raniţe, gamele, cartuşiere, puşti cu capsă, baionete şi steaguri.

Pictură-manifest la Iaşi: Băsescu cu trei feţe şi Iliescu în rolul şarpelui ispititor FOTOGALERIE

Ofiţerul Mircea Stoica era înarmat cu o sabie autentică sfârşitului secolului al XIX-lea, evaluată la 500 de euro. Fiecare soldat purta armanent şi echipament de război autentic, evaluat la 1.000 de euro. „Ne-am luat concedii să venim la Iaşi. Mâine, mergem în Ungaria la marşul comemorativ a Bătăliei din Cotu Donului din iarna 1942" , a mai spus Stoica.

Proteste ale militarilor disponibilizaţi din Iaşi de Ziua Unirii. 150 de oameni au ieşit în stradă

Printre vizitatorii Iaşiului s-a numărat şi vestita doamnă „Tricolor", aşa cum este cunoscută Veronica Eşeanu în toată ţara pentru drapelele pe care le confecţionează manual. Meşterul popular a venit tocmai din Piteşti pentru a vinde drapelele ţării cu 2 şi 4 lei, singurul comerciant autorizat de Primărie pentru a se instala pe bulevardul Ştefan cel Mare. „Din 2001, confecţionez şi comercializez steaguri. Am umblat toată ţara să arăt românilor cât de frumos este tricolorul. Este o sărbătoare mare Ziua Unirii şi tot românul trebuie să aibă în mână câte un steag", a spus doamna „tricolor".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite