FOTO Oficialii Guvernului, huiduiţi la Iaşi. Liderii opoziţiei nu au urcat pe scena din Piaţa Unirii, dar au făcut băi de mulţime UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin marchează împlinirea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române. 5.000 de oameni sunt în Piaţa Unirii. Unii scandează împotriva guvernanţilor.

Ora 12.52: Crin Antonescu, şeful liberalilor, a vorbit despre faptul că USL împlineşte în curând un an. „După un an de zile suntem aici toţi, suntem mai puternici şi vom fi împreună şi în anii următori. Misiunea noastră nu e doar de a schimba actuala putere, ci de a conduce România pentru revenirea la normalitate şi pentru repararea foarte multor daune care au fost provocate în aceşti ani. Mesajul meu de Ziua Unirii este un îndem la unitate. Această ţară are nevoie de unirea tuturor pentru o schimbare în bine“, a explicat liderul PNL. El s-a mai declarat solidar cu toţi cei care protestează în aceste zile.

„Armata“ lui Cuza şi doamna „tricolor“ la Ziua Unirii de la Iaşi FOTOGALERIE

Ora 12.45: Liderul PSD Victor Ponta a susţinut la Iaşi necesitatea organizării de alegeri anticipate. „Locul domnului Băsescu, Boc, Simirad, nu va fi prea curând la manifestările publice. Mesajul dat de către oameni este clar, Guvernul şi preşedintele actual trebuie să plece şi să avem alegeri. Nu se pune problema ca de la 1 februarie să ne ducem la Parlament ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Trebuie să avem o atitudine clară. Trebuie să avem un mesaj pentru oamenii care protestează, să le spunem ce vom face după ce nu va mai fi acest Guvern. Românii trebuie să aibă speranţă şi încrederea că vor trăi mai bine. Oamenii ne-au cerut să scăpăm de Băsescu şi să-i scăpăm de mizerie", a spus Ponta.

image

Ora 12.40: Primarul Iaşiului îi felicită pe memebrii Guvernului că nu au venit la manifestările din capitala Moldovei. „Le mulţumesc celor care au venit azi în Piaşa Unirii. Deşi sunt tensiuni foarte mari în ţară, au venit să sărbătorească unirea. Le mulţumesc lidelor celor trei partide de la USL pentru modul în care au stat între oameni şi pentru că i-au îmbărbătat. Aş felicita şi Guvernul pentru că nu a venit la manifestare deoarece ar fi incitat lumea. Starea de spirit din piaţă era potrivnică dânşilor. Atunci când s-a dorit să se facă unirea, marii conducători ai vremii au ascultat vocea poporului. Ar fi timpul ca şi astăzi marii conducători să asculte vocea poporului“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Ora 12.35: „Mă bucur că într-un moment delicat pentru România s-a organizat o sărbătoare a unirii care nu a fost politizată şi în care ieşenii au venit în număr foarte mare“, a spus şi Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi.

Ora 12.30 În jur de 50 de persoane au rămas în Piaţa Unirii unde continuă să protesteze. Oamenii s-au prins în horă cu pancartele în mâini pe care au scris mesaje împotriva guvernului şi a lui Traian Băsescu.

Ora 12.00 Ieşenii iau parte la masa tradiţională pregătită de Primărie, unde s-au pregătit 10.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Ora 11.40 Victor Ponta, liderul PSD, a spus la Iaşi în timpul băii de mulţime, că se bucură că şeful statului Traian Băsescu nu a ajuns la Iaşi pentru că prezenţa lui ar fi umbrit manifestările.

Ora 11.27 Alaiul de demnitari se îndreaptă către Biserica Trei Ierarhi pentru a depune coroane la mormântul domnitorului Cuza. Oficialii sunt însoţiţi de mai mulţi ieşeni, care continuă huiduielile. Ajunşi în faţa sediului PDL, scandările protestatarilor au devenit tot mai violente.

„Hai să dăm mână cu mână“. Pe Facebook

Ora 11.05 Jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru că oamenii prezenţi în Piaţa Unirii se îmbulzeau ca să-i salute pe politicieni. În timp ce lumea se călca în picioare pentru a ajunge la oficiali, nu au încetat scandările la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

Ora 10.50 Oficialii veniţi la Iaşi în frunte cu primarul Gheorghe Nichita fac baie de mulţime printre cei prezenţi. Politicienii s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ora 10.40 Oamenii aflaţi în Piaţa Unirii continuă să scandeze „Ieşi afară javră ordinară!“, „Demisia“ şi „Cuza ne- unit, Băsescu ne-a umilit“. Protestatarii cer şi ajutorul regelui Mihai: „Doar regele Mihai ne mai poate salva“.

Manifestanţii au venit „înarmaţi“ cu tablouri în care preşedintele Traian Băsescu are ochii roşii şi se află lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau îi prezintă goi pe şeful statului şi pe Elena Udrea.

Huiduieli şi baie de mulţime de Ziua Unirii la Iaşi (FOTOGALERIE)

Ora 10.29 Imediat cum prefectul Dragomir Tomaşeschi şi-a început discursul, mulţimea prezentă la eveniment a început să-l huiduie şi să strige lozinci dure la adresa guvernanţilor.În Piaţa Uniri sunt aproximativ 5.000 de oameni. Cei prezenţi au ascultat discursurile lui ÎPS Mitropolit Teofan şi al primarului Gheorghe Nichita. Faţă de anii precedenţi, invitaţii de la Bucureşti nu au mai ţinut discursuri în faţa mulţimii.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, vândut cu 3 lei la Iaşi FOTOGALERIE

Ora 10.25 Liderii de partide veniţi de la Bucureşti nu au urcat pe scena din Piaţa Unirii. Aceştia stau pe treptele Hotelului Traian. În anii trecuţi, toţi invitaţii de la Bucureşti ocupau scena din centrul Iaşiului.

Ora 10.20 Pe pancartele ieşenilor este scris: „Poporul a muncit şi voi aşi jefuit“, „Cuza unificatorul, Băsescu demolatorul“, „Ghici ghicitoarea mea cine te mai vrea“, „Au minţit poporul curva şi cu chiorul“.

La eveniment participă şi multe grupuri de oameni din comunele învecinate, cum ar fi Leţcani, Voineşti şi Ţibăneşti. Printre personalităţile care participă la Ziua Unirii se numără Vatujan Vosganian, Robert Negoiţă, Cristian Adomniţei, dar şi mulţi politicieni şi consilieri locali.

Ocaua şi metrul de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, păstrate cu sfinţenie la Iaşi. Vezi cât de precise sunt FOTOGALERIE

Ora 10.10 Victor Ponta şi Crin Antonescu au ajuns la Iaşi şi au făcut o baie de mulţime. În Piaţa Unirii s-au adunat peste 100 de protestatari care scandează lozinci dure la adresa guvernanţilor. Aceştia au şi bannere pe care este scris „Jos Băsescu“ sau „Demisia“.

Crin Antonescu, Victor Ponta, primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele CJ Constantin Simirad îi salută pe oamenii prezenţi şi-i încurajează.

La manifestare participă aproximativ 1.000 de persoane.

Ora 9.40 În Piaţa Unirii s-au adunat câteva zeci de persoane, iar atmosfera este întreţinută de interpreţii de muzică populară.

Ora 8.00 Reprezentanţii Primăriei şi principalele instituţii de cultură organizează o serie de evenimente de Ziua Unirii.

Vezi programul complet al manifestărilor de Ziua Unirii la Iaşi

Pentru prima dată în ultimii ani, preşedintele Traian Băsescu s-ar putea să nu participe. „Nu am primit niciun fel de confirmare de la Preşedinţie. Am primit doar confirmare de la liderii politice Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin. Fac apel la cei care vor veni să fie conştienţi că este o sărbătoare a Iaşiului. Rog ieşenii să fie civilizaţi şi să aibă respect de Imnul României şi pentru drapelul ţării", a spus primarul Gheorghe Nichita.

Belşug de an electoral la Iaşi. Porţii duble de fasole şi foc de artificii de Ziua Unirii

Sindicatul Cadrelor militare Disponibilizate din Iaşi va protesta astăzi un protest faţă de actualul Guvern. 150 de persoane vor scanda lozinci în faţa Prefecturii, la ora 12.30, după care se vor muta la sediul PD-L, în jurul orei 14.30.

Străzi închise de Ziua Unirii

Manifestările organizate în centrul oraşului astăzi vor da peste cap traficul rutier. În intervalul orar 9.00-13.00, se va închide tronsonul cuprins între intersecţia străzii Arcu cu Muzicescu, Piaţa Unirii şi bulevardul Ştefan cel Mare până la Palatul Culturii. De la ora 17.00, bulevardul Ştefan cel Mare se închide din nou pentru retragerea cu torţe a militarilor, iar de la ora 18.00 până în jurul 21.00, vor fi impuse restricţii de circulaţie din zilele de weekend, în centru până la Palat.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru cele mai noi informaţii în direct din Piaţa Unirii!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite