PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Rudolf Hanzelik, aventurierul premiat de Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul  a aşezat obiectivele judeţului pe cea mai mare hartă digitală a lumii. Rudolf Hanzelik poate fi comparat cu o enciclopedie în detaliu a judeţului Hunedoara. Numai în ultimii trei ani, cu scuterul său, tânărul a parcurs aproape 15.000 de kilometri de drumuri hunedorene şi a ajuns în cele mai ascunse locuri din această zonă.

Înarmat cu un aparat de fotografiat şi, la nevoie, cu instrumente necesare supravieţuirii, Rudolf s-a întors din excursiile sale cu mii de fotografii. Cele mai multe dintre ele, reprezentative pentru obiectivele din judeţ, au fost postate pe harta digitală a lumii. 

Recompensat de Google
În afara imaginilor realizate, hunedoreanul a devenit totodată unul dintre cartografii Google. A trasat mii de kilometri de drumuri şi a plasat sute de obiective, de la oraşe şi sate la căi ferate şi monumente istorice, toate din zona Hunedoarei, pe cea mai populară hartă digitală folosită pe Internet.

„Pentru serviciul meu de cartograf, am fost premiat de cei de la Google cu o diplomă de recunoaştere a contribuţiei mele la trasarea hărţilor şi cu un mic cadou. Am fost surprins când am primit obiectele prin poştă, din California”, a povestit Rudolf.
Un loc aparte în viaţa tânărului îl are istoria industrială a Hunedoarei. Rudolf Hanzelik deţine o colecţie impresionantă de fotografii vechi, care au în prim-plan combinatul siderurgic, de la construirea sa până în anii de apogeu ai industriei. Sunt sute de imagini inedite, pe care tânărul le păstrează cu un scop precis.

FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului

VIDEO Centrala blestemată din vechiul combinat siderurgic al Hunedoarei a fost dinamitată

„Vreau ca imaginile dn colecţia mea să fie expuse în viitorul muzeu al fierului, care sper să fie înfiinţat cât mai curând la Hunedoara”, a spus Rudolf. Între piesele cele mai importante ale colecţiei hunedoreanului se găsesc peste o sută de fotografii de la vizita pe care Nicolae Ceauşescu a făcut-o la combinatul din Hunedoara, în 1972. „Le-am descoperit întâmplător, împreună cu un alt hunedorean pasionat de istoria Hunedoarei, într-una din clădirile fostului combinat, care fuseseră părăsite şi lăsate pradă hoţilor de fier vechi. Sunt o adevărată comoară”, a spus tânărul, care a conceput mai multe pagini de Internet legate de istoria şi industria Hunedoarei.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara

Rudolf priveşte nemulţumit spre prezentul şi trecutul apropiat care, consideră el, au ruinat prin oameni industria Hunedoarei. El speră, totuşi, că lucrurile s-ar putea schimba în viitor, dacă autorităţile locale şi hunedorenii s-ar implica mai mult.
În ciuda tuturor neplăcerilor şi a lipsei de perspective, tânărul spune că îşi iubeşte oraşul şi zona unde trăieşte de 26 de ani.

Citeşte AICI un reportaj despre monumentul istoric devenit o "casă bântuită".

Întrebări şi răspunsuri

Care este zona de care te simţi cel mai apropiat sufleteşte?
Este tronsonul fostei mocăniţe hunedorene. Peisajul pe care îl străbătea mocăniţa este superb. Cel două poduri curbe construite în urmă cu 150 de ani, un viaduct care se înalţă la 30 de metri deasupra şoselei şi a pârâului Zlaşti, stâncile de dolomită, pădurea, tunelurile şi furnalul de la Govâjdie, cel mai vechi din Europa, care funcţiona din 1806, toate ar putea fi puse în valoare dacă ar exista interes.

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Cui ar folosi repunerea în funcţiune a traseului căii ferate înguste?
Acest lucru ar folosi Hunedoarei, pentru că mocăniţa ar atrage o mulţime de turişti.

Ce-i place
Rudolf Hanzelik este pasionat de electrotehnică.

Ce nu-i place
Hunedoreanul este nemulţumit că într-o zonă frumoasă cum este cea a Hunedoarei, nimic din ce este reprezentativ pentru judeţ nu poate dăinui. „Pentru bani, oamenii preferă să strice totul, să astupe istoria cu buldozerul”, este de părere Rudolf.

PROFIL
Născut: 7 iulie 1985, Hunedoara
Studii: în domeniul electrotehnicii
Experienţă: Operator confecţii metalice
Familie: Necăsătorit

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite