FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şcoală de ucenici a Hunedoarei din vremea celui de-al doilea război mondial, devenită mai apoi clădirea personalului din combinatul hunedorean şi a arhivelor întreprinderii a ajuns, în ciuda impozanţei ei, o ruină respingătoare. Clădirea istorică a fost lăsată pradă jefuiorilor.

Clădirea istorică a personalului şi a arhivelor combinatului din Hunedoara poate deveni decorul potrivit pentru orice scenariu al unui film de groază. Părăsită în urmă cu câţiva ani, când o parte dintre arhivele întreprinderii au fost mutate, stabilimentul a ajuns în paragină.

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

„Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

Fără pază, cele câteva zeci de încăperi care adăposteau mobilier şi tone de documente au fost devastate.

“Întâi au fost smulse balustradele şi duse la fier vechi. Apoi au fost luate cablurile de curent, a urmat parchetul şi mobila, însă ţiganii vin şi acum să mai fure”, a povestit Dumitru Panaite (foto), un agent de pază din combinat, care îşi desfăşoară activitatea în zonă.

Omul, împreună cu colegii lui înarmaţi cu bate, îşi face turul prin zona construcţiei, însă păzirea acestuia nu intră în atribuţiile sale. Hoţii de materiale se mai pot teme doar de haitele de câini vagabonzi care şi-au găsit culcuşul prin ungherele clădirii şi de credinţa că aceasta a început să fie bântuită. “În decembrie, un excavatorist a murit chiar în apropierea ei, în timp ce lucra la demolarea unei construcţii. E semn rău”, povesteşte paznicul. 

image

Romii din Hunedoara îşi pun bogăţia pe seama tradiţiei

În prezent, imobilul le mai foloseşte doar hunedorenilor care se strecoară pe coridoarele întunecoase pentru a juca airsoft. Jucătorii compară clădirea cu „Casa Familiei Adams”, din celebrul film american.


În unele camere, tone de dosare, de documente şi de cărţi zac împrăştiate pe podea. Birourile şi celelalte piese de mobilier au fost distruse de cei care au căutat obiecte de valoare ascunse în ele.

image

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

La subsolul stabilimentului, sute de măşti de gaze, purtate în trecut de gărzile patriotice care se fereau astfel de toxicitatea din combinat, se amestecă printre lăzi de bidoane. Podul a fost şi el devastat, apoi părăsit şi lăsat în stăpânirea liliecilor. Doar acoperişul construcţiei a rămas intact. 

Mai mulţi hunedoreni au avut iniţiativa transformării stabilimentului în monument istoric, pentru a-l proteja.

image

“Am fost sesizaţi de starea actuală a clădirii de patrimoniu. În urma controlului efectuat în decembrie, le-am acordat proprietarilor (Arcelor Mittal), un termen de 30 de zile să asigure normele minime de protejare şi conservare a stabilimentului. Altfel ei riscă sancţiuni, conform legii”, a declarat Călin Cornea, inspector de patrimoniu imobil, în cadrul Direcţiei de Cultură Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite