Hunedoara: „Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: „Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri
Hunedoara: „Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri

La Hunedoara, vremurile în care se practica îmbogăţirea rapidă din căpuşarea combinatului siderurgic au apus.

Hunedorenii care trăiau din fier vechi se hrănesc cu amintiri acum. Andrei, un fost barman la unul dintre localurile de cartier preferate în trecut de „fierari”, îşi aminteşte de bacşişurile pe care le primea de la ei.

„Petreceau aici în fiecare seară, când se întorceau de la treabă. Adică după ce cărau fierul furat din combinat la centrele de colectare cu program non-stop. Întotdeauna umblau cu teancuri de bani la ei. Luau numai cea mai scumpă bere din local şi când se dădea ultima comandă, cumpărau cu lăzile berea”, a povestit barmanul. El a mai spus că fierarii care îi călcau pragul în anii trecuţi, până când grupările lor au fost destructurate de poliţişti, nu ţineau cont de nimic în risipa lor. „Adunam bacşişul de pe jos, cu făraşul”, a mai spus hunedoreanul.

Cântăreau teancurile de bani

Capii grupurilor de hoţi au dat naştere unor legende locale. „Unul dintre şefii fierarilor, care nu fusese o zi la şcoală în viaţa lui, nu ştia să numere banii pe care îi primea de la „locotenenţii” săi. Atât de mulţi avea încât, în loc să îi numere, îi cântărea”, şi-a amintit Ion P., un fost taximetrist şi apropiat al infractorilor.  În prezent, mai mulţi capi ai reţelelor de crimă organizată, care au făcut avere în combinatul hunedorean, sunt la închisoare, condamnaţi pentru furturi, tâlhării, violuri sau şantaj. Alţi membrii ai „mafiei fierului vechi”, rămaşi în libertate, au scăpătat. La solicitarea DIICOT, instanţele au confiscat sume fabuloase de bani adunate peste noapte, zeci de kilograme de aur şi maşini de lux.

S-au reîntors în sărăcie

„În prezent, se mai fură materiale feroase de pe fosta platformă siderurgică, dar furturile au ajuns cam la 20 la sută faţă de acea perioadă. Aceasta şi pentru că preţul fierului a scăzut, iar o mare parte din zona vechiului combinat a fost ecologizată”, a spus comisarul-şef Nicolae Petruş, comandantul Poliţiei Hunedoara.

„Mafia” a fost judecată la Bistriţa

Mafia fierului vechi a primit lovitura de graţie în iulie 2006. În urma unei acţiuni a DIICOT, au fost ridicaţi peste 40 de hunedoreni, sub acuzaţia că au făcut parte dintr-o reţea de crimă organizată care prin furturi, falsuri, delapidare şi alte infracţiuni a produs pagube imense combinatului. În prezent, dosarul, numit „Hidra”, se află pe rolul instanţei Tribunalului Bistriţa Năsăud. 53 de persoane au fost trimise în judecată, iar rechizitoriul întocmit de procurori numără peste 700 de pagini. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite