FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii au început operaţiunea de demolare a celor opt coşuri de fum. În locul vechilor construcţii din zona industrială a Hunedoarei, înalte de peste 90 de metri fiecare, va fi ridicat un cartier rezidenţial.

Cele opt “turnuri gemene” ale fostului combinat de la Hunedoara vor fi demolate.

Aseară, primul dintre coşurile de fum date în folosinţă în anul 1957 a fost pus la pământ “de probă”, iar astăzi de la primele ore ale dimineţii a început operaţiunea de doborâre a celorlalte coşuri. Timp de jumătate de secol, construcţiile înalte de aproximativ 100 de metri au fost unele dintre simbolurile Hunedoarei.

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

„Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri

“De aceste coşuri, care serveau la evacuarea noxelor imenselor cuptoare ale Oţelăriei Siemens Martin din combinat, s-au legat adevărate legende ale bunăstării care îi aştepta pe cei care veneau din alte părţi ale ţării, să lucreze în combinat. Oamenii spuneau că vin în Hunedoara pentru că oraşul are opt bucătării imense, judecând după înălţimea coşurilor lor, deci vor avea mâncare din belşug”, povesteşte Rudolf Hanzelik, un fost angajat în combinat.


Cartierul ridicat din ruine

Demolarea coşurilor de fum are loc prin piconare. Azi-dimineaţă, excavatoriştii lucrau de zor la găurirea imenselor construcţii, iar după ce baza lor va fi slăbită, ele se vor prăbuşi. Între timp, muncitorii au început sortarea, la mână, a rămăşiţelor primului turn pus la pămînt. În zona calamitată a combinatului hunedorean mii de tone de moloz, cărămizi din beton şi fier vechi au acoperit ceea ce o dată fusese locul de muncă al miilor de hunedoreni. Acum, ruinele sunt acoperite de un strat de zăpadă înroşit de praf.


Mulţi dintre hunedorenii care au fost de faţă la demolări şi-au declarat regretul pentru ceea ce a mai rămas din Oţelăria Siemens Martin. Până în 1990, în cele opt cuptoare ale ansamblului industrial se produceau şi câte 400 de tone de oţel, pe fiecare cuptor. Oţelul era folosit în industria românească, dar şi pentru export.  

image
image

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

„Demolarea acestor coşuri este necesară, deoarece ele au un grad ridicat de uzură. Terenul vechilor construcţii ar putea fi folosit în următorii ani, după încheierea procesului de ecologizare, pentru ridicarea unui cartier rezidenţial”, a declarat Gheorghe Cical, directorul Ecosid, socetatea care derulează lucrările de ecologizare a fostei platforme industriale.

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

image


Planuri mari pentru zona ruinelor

În ultimii doi ani, au fost demolate construcţiile de pe aproximativ 100 de hectare dintre cele 138 de hectare ale vechii platforme a combinatului siderurgic din Hunedoara. Procesul de ecologizarea zonei este, însă, mai complicat, pentru că unele dintre clădiri au niveluri subterane, iar în alte locuri terenul este contaminat cu substanţe periculoase, folosite în siderurgie. În următorii ani, pe locul fostelor ruine supuse ecologizării sunt proiectate să fie construite un parc industrial, cartiere rezidenţiale şi zone de agrement. Doar coşul de la Furnalul 4, construit în 1989 dar care nu a fost dat în folosinţă, va supravieţui demolărilor.

Furnalul 4 a fost demolat în anul 2004.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite