FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din municipiul Hunedoara a descoperit într-o veche clădire a fostului combinat siderurgic o colecţie de imagini de la vizita lui Nicolae Ceauşescu, din 1974, la Hunedoara. Documentele, descoperite într-un plic sigilat, sunt impresionante. Vedeţi cum era întâmpinat fostul dictator de hunedoreni, în primii săi ani de glorie.

Hunedoreanul Rudolf Hanzelik spune că a descoperit colecţia de fotografii de la vizita din 1974 într-o veche clădire a fostului Combinat Siderurgic din Hunedoara. Imaginile îl înfăţişează pe dictator înconjurat de muncitorii din combinat şi de nomenclatura comunistă.

Siguranţa despre Ceauşescu: Un tânăr ucenic cizmar, fiu al unui beţiv

Ceartă între soţii Ceauşescu: Nicule, ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti tu?

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

„Fotografiile au fost descoperite într-un plic sigilat, lăsat într-o construcţie părăsită. Am de gând să le expun într-o colecţie care va fi prezentată cu ocazia inaugurării viitorului Muzeu al Siderurgiei din Hunedoara”, a spus Rudolf.

“Multe poze erau distruse când am ajuns noi acolo, dar totuşi am reuşit să recuperăm o parte din istorie. Multe din ele erau irecuperabile, laboratorul fiind devastat, ceea ce a permis diverselor substanţe de developare să curgă pe poze şi să le distrugă.

Toate pozele vor fi expuse in viitorul muzeu al fierulu, după o editare corectă pentru a corecta defectele produse de condiţiile de depozitare (abandonare) în care s-au aflat din 2004, anul în care Arcelor Mittal şi-a retras operaţiunile în Blooming”, a precizat Gabriel Demeny, cel care împreună cu Rudolf a descoperit impresionanta colecţie abandonată.

O parte dintre aceste fotografii sunt publicate, în premieră şi în exclusivitate, de Adevărul de Seară Hunedoara. Vezi mai jos cum era întâmpinat „marele cârmaci” de către hunedoreni.


FOTO: Arhiva combinatului (Fotografi: Constantin Găină, Szalkay Zoltan ş.a.

image

Nostalgia comunismui nu s-a stins

În ciuda neajunsurilor vechiului regim, există foarte mulţi hunedoreni care deplâng vremurile în care ţara era condusă de Nicolae Ceauşescu.


FOTO: Arhiva combinatului (Fotografi: Constantin Găină, Szalkay Zoltan ş.a.

image

„Ceauşescu s-a chinuit să ridice un combinat unde se producea oţel de cea mai bună calitate din Europa. După ce l-au împuşcat, noii cârmuitori au distrus tot ceea ce a însemnat combinatul, acest simbol al Hunedoarei. Mii de oameni au rămas pe drumuri, iar acum scormonesc printre ruinele combinatului, pentru a supravieţui”, a declarat Eugen Simion, în vârstă de 65 de ani, fost mecanic în combinat şi activist de partid.

Nostalgicii comunismului au sărbătorit ziua lui Ceauşescu

Ce a rămas din industria hunedoreană

În prezent, platforma industrială a municipiului Hunedoara, o glorie uitată a planurilor cincinale, îi mai “hrăneşte” pe hunedorenii care îi cunosc teritoriul, în timp ce din cei peste 20.000 de muncitori ai combininatului, înregistraţi la începutul anilor 1990 au rămas doar aproximativ 900 de angajaţi.

Marea parte a clădirilor nefuncţionale care acoperă cele 138 de hectare ale vechiului combinat siderurgic din Hunedoara va fi culcată la pământ în aproximativ doi ani, asigură reprezentanţii Ecosid, societate care gestionează demolările programate pe teritoriul ocupat în prezent de ruine.

În fiecare zi, pe drumurile cartierului Ceangăi de la periferia municipiului, zeci de căruţe în care se înghesuie femei, bărbaţi şi copii trec în direcţia combinatului. În apropierea ruinelor, caii sunt deshămaţi şi apoi priponiţi pe cele câteva petece de iarbă dintre construcţiile lăsate nepăzite, din care a rămas doar scheletul.

CLICK PE IMAGINE PENTRU FOTOGALERIE DIN COMBINATUL HUNEDOARA

Combinatul din Hunedoara. Foto: D. Guţă

„Aici ne câştigăm noi pâinea. Adunăm fier vechi în fiecare zi, pe care luăm 40 – 50 de lei. Fier a rămas peste tot, printre molozul şi betoanele doborâte”, povesteşte Marta Mikloş, una dintre femeile care şi-au făcut un obicei zilnic de a scormoni, cot la cot cu bărbaţii, în căutarea fierului vechi.

image

"Casa bântuită", monumentul istoric din combinat

Fosta şcoală de ucenici a Hunedoarei din vremea celui de-al doilea război mondial, devenită mai apoi clădirea personalului din combinatul hunedorean şi a arhivelor întreprinderii a ajuns, în ciuda impozanţei ei, o ruină respingătoare. Părăsită în urmă cu câţiva ani, când o parte dintre arhivele întreprinderii au fost mutate, stabilimentul a ajuns în paragină. Fără pază, cele câteva zeci de încăperi care adăposteau mobilier şi tone de documente au fost devastate de romi.

“Întâi au fost smulse balustradele şi duse la fier vechi. Apoi au fost luate cablurile de curent, a urmat parchetul şi mobila, însă ţiganii vin şi acum să mai fure”, a povestit Dumitru Panaite (foto), un agent de pază din combinat, care îşi desfăşoară activitatea în zonă.
Hoţii de materiale se mai pot teme doar de haitele de câini vagabonzi care şi-au găsit culcuşul prin ungherele clădirii şi de credinţa că aceasta a început să fie bântuită. “În decembrie, un excavatorist a murit chiar în apropierea ei, în timp ce lucra la demolarea unei construcţii. E semn rău”, povesteşte paznicul. În unele camere, tone de dosare, de documente şi de cărţi zac împrăştiate pe podea. Birourile şi celelalte piese de mobilier au fost distruse de cei care au căutat obiecte de valoare ascunse în ele.


La subsolul stabilimentului, sute de măşti de gaze, purtate în trecut de gărzile patriotice care se fereau astfel de toxicitatea din combinat, se amestecă printre lăzi de bidoane. Podul a fost şi el devastat, apoi părăsit şi lăsat în stăpânirea liliecilor. Doar acoperişul construcţiei a rămas intact. 

image

Vechea cantină a ICSH a devenit "cantina groazei"

Cea mai impunătoare cantină a vechiului combinat siderurgic din Hunedoara a fost, la fel ca multe alte stabilimente care au însemnat ceva pentru trecutul oraşului, ruinată de nepăsare. Clădirea cu două etaje a fost unul din locurile unde, în trecut, luau masa mii de hunedoreni.

De câţiva ani, stabilimentul plasat în zona intersecţiei dintre Bulevardul Republicii şi strada care duce spre Castelul Corvinilor de la Hunedoara a devenit o ruină care, deşi nu este păzită sau îngrădită în totalitate, nu îi mai atrage nici măcar pe oamenii străzii.

Fosta cantină a combinatului hunedorean a ajuns o dărăpănătură.

„Până în primii ani după Revoluţie, aici veneau zilnic sute de angajaţi ai combinatului să mănânce. Era şi un loc de întâlnire pentru tinerii aflaţi în căutarea perechii”, îşi aminteşte Ştefan Cândea, unul dintre foştii muncitori în combinatul siderurgic. În prezent, clădirea lăsată fără uşi şi fără ferestre inspiră mai degrabă teamă, pentru că din tavanul ei au început să se desprindă stinghii şi bucăţi de material.

"Victoria" Călan a împărtăşit soarta siderurgiei hunedorene

Aproape nimic nu a mai rămas nici din Combinatul "Victoria" din Călan, unde lucrau, în urmă cu două decenii, aproximativ 5.000 de hunedoreni din zona oraşului Călan. În prezent, din fostul combinat siderurgic din Călan a mai rămas doar poarta de intrare, deasupra căreia tronează iniţialele uzinei şi mormanele de moloz care acoperă cele câteva zeci de hectare ale vechii platforme industriale. Potrivit datelor din monografia oraşului Călan, primul furnal din zona Călanului a fost construit începând cu anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu.

image

În vremea comunismului uzinele au fost transformate în combinat siderurgic, iar muncitorilor care erau încadraţi pe un post în cadrul întreprinderii le erau oferite apartamente în blocurile nou ridicate.

Oraşul Călan numără în prezent, aproximativ 12.000 de locuitori, însă din combinatul care susţinea economia localităţii nu a mai rămas aproape nimic.

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

„Mafia fierului vechi” trăieşte din amintiri

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite