Euro-proiectele de 20.000.000 de euro au rămas în stand-by în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur proiect important a fost demarat în acest an în judeţ. Patru proiecte UE mai au de aşteptat. Modernizarea reţelelor stradale, investiţie de zece milioane de euro, a fost întârziată, la fel şi ecologizarea zonei industriale, de zece milioane de euro.

Lucrările de la Grădina Zoologică din Hunedoara au reprezentat singurul proiect important, finanţat din fonduri externe, care a început în acest an în municipiul Hunedoara.

VIDEO Centrala blestemată din vechiul combinat siderurgic al Hunedoarei a fost dinamitată

FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Ministerul Mediului suportă trei sferturi din cei 400.000 de euro alocaţi investiţiei, iar Primăria Hunedoara, restul de 25 la sută din cheltuielile de aducere a stabilimentului la standardele impuse de UE.

FOTOREPORTAJ: Imagini de colecţie din Hunedoara anilor 1970 - oraşul aerisit cu străzi pustii şi bazin în centrul civic

EPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

Modernizarea Grădinii Zoologice a fost întârziată cu doi ani, în lipsa alocării fondurilor de la minister. Victime colaterale ale proastei gestionări a proiectului au fost animalele închise în boxele zoo-parcului: un babuin a murit electrocutat, iar un leu şi un tigru s-au îmbolnăvit şi au sucombat în cuştile lor.

Întârzieri până în toamnă
Proiectele pentru care administraţia locală a cerut finanţări de la UE totalizează aproximativ 20.000.000 de euro. Aproape jumătate din această sumă a fost aprobată şi alocată modernizării reţelei stradale a municipiului. „Am întâmpinat probleme legate de licitaţia pentru realizarea proiectului. Ea a fost reluată şi, în 30 septembrie, el va fi atribuit. Sperăm ca astfel lucrările să poată începe în perioada imediat următoare“, a declarat Monica Rada, consiliera Primarului Hunedoarei.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

Monica Rada afirmă că la mijlocul acestei luni, Parcul Tineretului va intra în reabilitare. Proiectul de extindere a stabilimentului în suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi beneficiază de o finanţare de la UE de 1,5 milioane de lei. Şi în acest caz, întârzierile cu care demarează lucrările depăşesc un an, fiind puse de administraţia locală, pe seama birocraţiei de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Ecologizare de zece milioane de euro
Suma alocată pentru reabilitarea reţelei stradale din Hunedoara este aproximativ aceeaşi cu cea solicitată de administraţia locală pentru ecologizarea a 20 de hectare de teren din vechea platformă industrială a municipiului Hunedoara. Potrivit lui Gheorge Cical, directorul Ecosid, societatea care gestionează proiectul, documentaţia se află în evaluare la ADR Vest, iar instituţia a solicitat unele modificări în întocmirea proiectului. Niciunul dintre cele 138 de hectare de teren administrate de Ecosid nu a fost ecologizat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite