TIME-OUT: Incursiune pe tărâmul misterelor în castelele medievale din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Corvinilor este una dintre cele mai impozante construcţii ale Evului Mediu. Cele peste 20 de castele construite în trecutul îndepărtat al Hunedoarei îi aşteaptă pe vizitatori să le cunoască legendele.

Castelul Corvinilor a devenit după mai bine de cinci secole de la ridicarea lui unul dintre punctele de sprijin ale turismului hunedorean. În cursul anului trecut, potrivit directorului Muzeului castelului, Nicolae Cerişer, fortăreaţa medievală a fost vizitată de aproximativ 100.000 de turişti.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Puţini dintre vizitatorii castelului cunosc îndeaproape legendele acestuia, unele dintre ele fiind cu totul deosebite. Zidurile vechii cetăţi a Hunedoarei ascund şi în prezent mistere neelucidate. Unul dintre ele este cel al tunelului subteran care lega castelul de Cetatea Devei. Nimeni nu a descoperit încă locul de unde pornesc galeriile spre cetate, deşi intrarea în tunel ar fi fost situată, potrivit legendei, în imediata apropiere a edificiului.

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

Misterele tunelurilor
Castelul de la Ilia, numit şi „turnul cu bufniţe”, o denumire a cărei însemnătate s-a pierdut de-alungul vremii, ascunde legende asemănătoare. Una dintre ele este a numeroaselor tuneluri care legau fortăreaţa medievală de Castelul Corvinilor, de Cetatea Devei, de Castelul din Zam, ori fuseseră săpate pentru a fi căi de scăpare în munţi.

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

Se spune că baronul Nopcea, cel care stăpânea castelul şi domeniul cuprinzător în centrul căruia se afla, şi-ar fi ascuns comorile pe care le obţinea în urma jafurilor nocturne în aceste tunele. În jurul celorlalte peste 20 de castele, conace şi fortificaţii de pe raza judeţului timpul a ţesut nenumărate legende. Cele mai multe dintre monumente pot fi vizitate de turiştii care se aventurează pe Valea Mureşului, pe DN 7, de la Orăştie la Zam.

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Nu sunt puse suficient în valoare, povestesc despre ele locuitorii zonelor, însă chiar şi aşa ele reuşesc să atragă mii de vizitatori.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite