Tributul huilei din subteranele morţii, plătit de familiile minerilor din Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragediile care au scris istoria neagră a Văii Jiului le-au furat oamenilor tot ce aveau mai drag. Accidentele produse de-a lungul timpului în mina Uricani  au curmat zeci de vieţi şi au lăsat tot atâtea familii îndoliate.

Sâmbătă, 6 februarie 2011. Lia Stoi afla o veste pe care se rugase o viaţă să nu o audă. Fiul său, Iulian Stoi, electrician la mina Uricani, rămăsese blocat, împreună cu patru colegi de echipă, în subteran. Niciunul dintre cei cinci ortaci nu a supravieţuit exploziei. Marţi, 9 februarie 2011, femeia îşi conducea fiul pe ultimul drum.

Dosar penal pentru „Luceafărul huilei", pentru că a încălcat interdicţia judecătorilor

„E prea crud. Te-a luat de lângă mine prea devreme. Greul pentru noi abia acum începe“, a spus Lenţa Stoi, cu câteva minte înainte ca fiul său să fie îngropat în cimitirul de la Uricani.

NEWS ALERT: Trupurile minerilor morţi în explozia din Mina Uricani au fost scoase la suprafaţă

Viaţa în subteranele morţii: Miner, tată de elevă olimpică: „Ne târâm în genunchi prin minele inundate”

Mina i-a furat femeii fratele, pe Ion Tudusciuc, în 1969, dar şi cumnatul, Constantin Stoi, în teribilul accident din 1972. „Îmi amintesc acum de cortegiile de atunci, de chipurile desfigurate. A murit o echipă de elită, la fel ca acum“, a spus Constantin Todea, care în 1972 avea 22 de ani şi lucra la mina Uricani.

image

Galerie Foto de la tragedia din Uricani
 
Tragedie sub tăcere

2 noiembrie 1972. O explozie din subteranul minei Uricani a făcut 46 de victime şi a lăsat 55 de copii orfani. Tragedia a fost ţinută sub tăcere de regimul comunist. În ziarul „Scânteia” de a doua zi, a apărut un articol în care se preciza că doar 14 dintre minerii care şi-au pierdut viaţa erau membri de partid.

image

Frica de mină

Explozia din subteranul minei Uricani, produsă în urmă cu aproape 39 de ani, a fost provocată de oprirea instalaţiilor de ventilare din abataj. Tragedia, foarte puţin mediatizată de publicaţiile din acea vreme, i-a înspăimântat pe minerii din zonă, care nu au mai vrut să intre în subteran. În prezent, aproximativ 800 de ortaci mai lucrează în mina de la Uricani. Şi acum, ca şi atunci, minerii se tem să vorbească deschis despre insecuritatea galeriilor de mină. Şi asta de teamă că-şi vor pierde serviciul.
Paradoxal, minele din Valea Jiului le asigură traiul de zi cu zi celor care coboară sub pământ dar, din când în când, aceleaşi mine îşi iau tributul de vieţi. (Daniel Guţă)

Vieţi curmate 

În urma exploziei din 6 februarie şi-au pierdut viaţa patru electricieni şi un şef de echipă. Decesul minerilor Marian Cucu, Iulian Stoi, Cosmin Calotă, Cornel Borc Hici şi Ion Nădrag a îndoliat Valea Jiului, după doar un an în care zona a fost ferită de accidente.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite