Dosar penal pentru „Luceafărul huilei”, pentru că a încălcat interdicţia judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miron Cozma a fost oprit în trafic de poliţişti, pe raza oraşului Petroşani, şi va fi cercetat penal pentru nerespecatarea hotărârii judecătoreşti, prin care i-a fost interzis accesul în municipiu, până în decembrie 2012. Fostul lider al minerilor spune că, prin acest incident, autorităţile statului încearcă să îl intimideze.

Cel mai popular personaj din Valea Jiului este ameninţat, din nou, cu închisoarea. Ieri, Miron Cozma (56 de ani), fostul lider al ortacilor hunedoreni şi unul dintre conducătorii Mineriadelor din anii '90, s-a ales cu un dosar penal după ce şi-a încălcat interdicţia de a intra în municipiul Petroşani.

Interzis la Petroşani
Cozma se întorcea la Târgu-Jiu, pe ruta Aninosa – Defileul Jiului, după ce participase la înmormântările celor cinci mineri decedaţi sâmbătă, în urma exploziei din subteranul Minei Uricani.

NEWS ALERT: Trupurile minerilor morţi în explozia din Mina Uricani au fost scoase la suprafaţă

Viaţa în subteranele morţii: Miner, tată de elevă olimpică: „Ne târâm în genunchi prin minele inundate”

„În jurul orei 20.30, la kilometrul 121 + 700 al DN 66, în zona Polatişte, Dacia Logan condusă de Miron Cozma a fost oprită în trafic, de un echipaj al Poliţiei Rutiere, care efectua un control de rutină. Poliţiştii i-au solicitat actele şi, efectuându-se verificări în bazele de date, au stabilit că bărbatul are interdicţie de a se afla în municipiul Petroşani şi nu posedă autorizaţie de a tranzita localitatea”, a precizat inspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.

Pe numele lui Miron Cozma, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, în speţă, o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti care prevede ca după ce a fost eliberat din închisoare în decembrie 2007, acesta să nu mai aibă dreptul de a intra în municipiile Petroşani şi Bucureşti până la 2 decembrie 2012.
Miron Cozma a declarat că acţiunea poliţiştilor este o nouă încercare de-l intimida. „De trei ani trec pe acelaşi traseu şi abia acum m-au oprit, după ce am făcut declaraţiile de la înmormântările de la Uricani. Nu sunt nebun să merg în Petroşani, şi nici în Bucureşti”, a spus „Luceafărul huilei”. Acesta a adăugat că a fost urmărit de echipe de poliţişti pe tot traseul parcurs marţi, lucru susţinut şi de fratele său, Tiberiu Cozma. „A fost oprit pe Defileul Jiului, la Polatişte, care nu este pe raza municipiului Petroşani”, a spus Tiberiu Cozma.

„Ortacii mei au murit”

Potrivit avocatului Aliona Toma, de la Baroul Hunedoara, pentru infracţiunea de care este acuzat Miron Cozma, legea prevede o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare între o lună şi trei luni.  Fostul lider al minerilor a trecut marţi pe la fiecare din familiile ortacilor care şi-au pierdut viaţa sâmbătă, în mina Uricani. Oamenii prezenţi la înmormântarea ortacilor l-au recunoscut imediat şi s‑au grăbit să-i povestească toate necazurile cu care se confruntă minerii. „De vină pentru tragedia de la Uricani este lipsa fondurilor pentru asigurarea protecţiei muncii”, a spus Cozma. „Au avut precedentul de la Petrila şi tot nu au alocat bani pentru protecţia muncii. De data asta nu-i iertaţi!”, le-a mai spus acesta minerilor, sâmbătă.

Condamnările lui Miron Cozma

Fostul lider al minerilor a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiţie, în luna februarie a anului 1999, la 18 ani de închisoare pentru infracţiuni legate de subminarea puterii de stat. Cozma a fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu, în 14 decembrie 2004, însă graţierea a fost revocată la presiunea societăţii civile. Eliberat din închisoare în iunie 2005, el a fost condamnat din nou, în luna septembrie a aceluiaşi an, la 10 ani de închisoare, pentru Mineriada din 1999, însă după contopirea pedepselor, a mai rămas în închisoare până la 2 decembrie 2007.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite