Tinerii se întorc din „ţările calde” ale Uniunii Europene, numai pentru sezonul de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Bicioi s-a întors din Cipru ca să schieze pe pârtiile de acasă
Florin Bicioi s-a întors din Cipru ca să schieze pe pârtiile de acasă

Tot mai mulţi hunedoreni au dat viaţa de acasă pentru munca din Cipru. Doar zăpada aşteptată în staţiunile montane îi mai atrage spre casă pe tinerii care au lucrat în alte ţări.

Sezonul turistic încheiat recent pe plajele Mării Mediterane le-a adus profit hunedorenilor care au lucrat în domeniul serviciilor, în „ţările calde” din Uniunea Europeană. Florin Bicioi (26 de ani) este unul din cazurile cele mai fericite. Tânărul din Hunedoara a reuşit în numai şase luni de lucru la un hotel din Cipru să revină în ţară cu aproape 5.000 de euro, bani pe care a reuşit să îi pună deoparte  dintr-un salariu lunar de 650 de euro şi un bonus pentru realizări la final de sezon, în valoare de 2.000 de euro.

“Micul Texas” supravieţuieşte din agricultură

Vis de Hunedoara: casă în Cluj sau Timişoara

Înainte de a pleca pe cont propriu să lucreze în Cipru, hunedoreanul, proaspăt absolvent al unei facultăţi de Educaţie Fizică din Cluj-Napoca, renunţase la locul de muncă din ţară, plătit cu 200 de euro.

Întorşi pentru munte

„În Cipru am găsit viaţa pe care mi-o doream: un salariu decent, respect pentru muncă şi civilizaţie. Şi nu mi-a trebuit foarte mult timp să mă angajez şi să mă adaptez condiţiilor de acolo, pentru că insula trăieşte numai din turism şi o face bine”, a povestit tânărul, care tocmai s-a întors în ţară, pentru a petrece sărbătorile de iarnă, la munte.

SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

Hunedoreanul adaugă că în primăvara anului viitor va reveni în Cipru. „În Hunedoara, Deva sau chiar Cluj-Napoca, unde am studiat, este aproape imposibil să găseşti un loc de muncă pe un salariu bun, din care să îţi poţi plăti o rată la bancă şi să mai rămâi cu ceva. Tinerilor nu li se oferă aproape nimic”, consideră Florin. Marius Martin (24 de ani), un alt stranier întors acasă de Sărbători, este de aceeşi părere. „Insula de la Marea Mediterană a devenit a doua mea patrie, în care lucrez câte nouă luni pe an. În Hunedoara, câştigam 600 -700 de lei ca angajat la o benzinărie”, spune Marius.

Masivul Retezat, cea mai ecologică zonă turistică

Pentru tânărul din Hunedoara singurul avantaj al ţinuturilor natale în faţa insulei Cipru este reprezentat de pârtii, pe care îşi doreşte să schieze în această iarnă.

Bătuţi la oferta de pe piaţa muncii

Circa 400 de locuri de muncă au fost oferite în medie, în 2010, la bursele lunare organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara. Ofertele au venit în special din partea fabricilor de cablaje şi confecţii, unde salariul mediu oferit viitorilor angajaţi a fost de aproximativ 200 de euro. Pentru tinerii absolvenţi, oferta firmelor din judeţ a fost săracă. În Cipru, potrivit stranierilor întorşi de Sărbători, un angajat român în domeniul turismului a câştigat circa 700 de euro lunar, în timpul sezonului. Cele mai multe joburi oferite sunt pentru ospătari şi barmani, lucrători în servicii în cadrul hotelurilor de pe plaje, salvamari şi muncitori în construcţii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite