Vis de Hunedoara: casă în Cluj sau Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa imobiliară rămâne blocată din cauza crizei şi a exodului tinerilor spre oraşele mari
Piaţa imobiliară rămâne blocată din cauza crizei şi a exodului tinerilor spre oraşele mari

Agenţiile imobiliare din oraş duc lipsă acută de clienţi, în ciuda preţurilor care au căzut pradă blocajului de pe piaţă. Nemulţumiţi de lipsa de oportunităţi cu care se confruntă, tot mai mulţi tineri din Hunedoara preferă să se stabilească în zone mai dezvoltate.

Preţurile locuinţelor din municipiul Hunedoara ajung la jumătate faţă de cele ale imobilelor din Timişoara sau Cluj-Napoca, dar tinerii, dispuşi să se „înhame” pentru următorii 20 - 30 de ani la plata unor rate bancare pentru achiziţionarea apartamentului visat, consideră că oraşul de la poalele castelului nu mai oferă siguranţa unui trai decent.

„M-am căsătorit de curând şi am avut ocazia să rămân în Hunedoara cu soţia mea. Dar am preferat să locuiesc cu chirie în Timişoara şi apoi să îmi cumpăr acolo o locuinţă în rate, prin programul «Prima Casă». Voi plăti 180 de euro lunar, pentru următorii 30 de ani, adică dublu faţă de rata la o locuinţă în Hunedoara, dar ştiu că familia mea va avea un viitor mai bun”, spune Marinel Oltean, inginer la o companie alimentară.

Rate pe 30 de ani

Pentru soţii Florin şi Nicoleta Bicioi, municipiul Cluj-Napoca, unde au petrecut anii studenţiei, s-a dovedit mai tentant decât Hunedoara natală. „Cu greu, am reuşit să cumpărăm în Cluj apartamentul pe care ni l-am dorit: cu 43.000 de euro, de plătit în 30 de ani (200 de euro lunar), pentru o locuinţă cu două camere, fără îmbunătăţiri. Puteam rămâne în Hunedoara, dar aici am fi fost siguri doar de ratele bancare”, afirmă Nicoleta, de 23 de ani, agent de vânzări.
Agenţiile imobiliare din Hunedoara resimt din plin criza. „Nu se mai cumpără nimic în Hunedoara, deşi programul „Prima casă” s-a dovedit mult mai avantajos pentru clienţii noştri decât restul creditelor”, a declarat Marian Vasile, patronul unei agenţii imobiliare din localitate.

Proiecte imobiliare inexistente


Singurele blocuri de locuinţe ridicate în Hunedoara după 1990 sunt două imobile ANL, date în folosinţă în 2007 şi în 2008. Construcţia altor zece imobile din localitate, începută înainte de revoluţie, a rămas nefinalizată, timp în care acestea au căpătat numele de „blocuri fantomă”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite