Hunedoara: SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În întreaga existenţă a celui mai citit cotidian din Statele Unite ale Americii, New York Times, doar zece articole i-au fost dedicate Hunedoarei.

Cel mai vechi dintre ele a apărut cu exact 75 de ani în urmă, la data de 24 iunie. A fost scris de un corespondent special al ziarului New York Times şi avea 239 de cuvinte.

Legenda vechilor daci, pe placul americanilor

Articolul se numeşte Capitala Daciei, descoperită în apropierea Grădiştei: Au avut loc căutări îndelungate pentru legendara capitală a regelui Decebal, iar prima parte a textului este următoarea: Sarmisegetuza, capitala Regatului Dacia, a fost localizată după mai mulţi ani de căutări. Românii sunt foarte interesaţi de descoperirea oraşului legendar al regelui Decebal, viteazul adversar al împăratului Traian, deoarece, în ciuda faptului că după înfrângerea lui Decebal, populaţia a fost împrăştiată în regiunile Dunării şi coloniştii romani s-au stabilit în ceea ce este acum România, românii îi consideră pe daci drept strămoşii lor”. Textul se găseşte în arhiva electronică a publicaţiei din Statele Unite şi poate fi citit integral pentru preţul de aproximativ patru dolari.

Citeşte textul original în New York Times. 

Hunedoara, vestită pentru uzine şi oţelării
Abia 18 ani mai târziu, într-un articol publicat la 13 ianuarie 1952, Hunedoara, ca regiune a cărbunelui şi a fierului, a fost din nou amintită într-un articol din New York Times, apărut cu titlul de Primul plan cincinal lansat de România. În anii 1960, au urmat o serie de reportaje în care Hunedoara a fost prezentată drept cel mai important centru al metalurgiei din România, o zonă în continuă dezvoltare, vizitată în 1962 chiar de către conducătorul URSS, Nikita Hruşciov. “Regimul a fost înăsprit şi preţurile sunt mari, dar creşterea nivelului de trai câştigă speranţe”, au scris redactorii cotidianului american într-un articol publicat în 1959, despre oraşele româneşti aflate sub regimul comunist.

Ţinut al tragediilor
Vreme de 30 de ani, până la începutul anilor 1990, doar dezastrele miniere au mai amintit cititorilor americani de regiunea Hunedoarei. Primul dintre cele remarcate în paginile cotidianului new-yorkez s-a petrecut în 1965, în Valea Jiului, când în urma unei explozii în subteran au fost înregistrate 41 de victime şi 16 răniţi. Cel de-al doilea a avut loc în 1971 la minele din zona Hunedoarei, Teliuc şi Ghelari, şi s-a soldat cu 51 de morţi şi 88 de răniţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite