PESTE 700.000 DE EURO: Poveştile de viaţă ale familiilor deţinuţilor politici sunt „vândute” la preţuri astronomice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile a cel puţin 20 de foşti deţinuţi politici s-au adresat astăzi Tribunalului Hunedoara, pentru a solicita despăgubiri pentru abuzurile regimului comunist. Adrian Cănija (60 de ani), fiu al unui fost deţinut politic, cere statului român daune de peste 700.000 de euro pentru suferinţele tatălui său.

Hunedoreanul Adrian Cănija (60 de ani) a venit în această dimineaţă în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara pentru a-şi continua, spune el, lupta surdă cu statul român, din cauza căruia în întreaga perioadă a regimului comunist instaurat după 1946, familia sa a avut de suferit. “Tatăl meu, Macavei Cănija, fusese pârât de apropiaţi că ar fi fost împotriva comuniştilor care au luat puterea.

Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"

În 1952, el a fost arestat pe nedrept pentru “manifestări duşmănoase împotriva regimului” şi, timp de doi ani, a suferit în închisorile comuniste, la Oneşti, Poarta Albă şi apoi la Canal. Eu am crescut afectat de persecuţiile la care am fost supus, pentru faptul că tatăl meu fusese condamnat şi nu am avut acces la un loc de muncă decent sau la un trai liniştit. De aceea, mă judec de un an cu statul român la legea care despăgubeşte victimele abuzurilor comunismului şi cer daune materiale de 125.000 de lei şi morale de 400.000 de euro”, a declarat bărbatul.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

Cer sume fabuloase
În situaţia lui Adrian Cănija se mai află în prezent cel puţin 100 de persoane care au depus petiţii la Tribunalul Hunedoara pentru a cere despăgubiri în urma traumelor suferite în timpul detenţiilor şi al deportărilor din primii ani de comunism.

EXCLUSIV Avalanşă de procese ale familiilor foştilor deportaţi: sute de mii de euro sunt cerute pentru sacrificiul părinţilor

Numai astăzi familiile a 20 de foşti deţinuţi politici şi-au susţinut cauzele în instanţă. În faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi dintre petenţi au fost de acord să îşi povestească despre traumele îndurate, doar sub anonimat, deoarece, susţin ei, încă se tem de opresiunile la care ar putea fi supuşi.
În majoritatea cazurilor despăgubirile solicitate statului român, la legea 221/2009 ajung la sute de mii de euro. Dacă mărturisirile hunedorenilor sunt probate cu documente, suma maximă pe care o pot primi victimele regimului comunist este de 10.000 de euro.

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Judeţul fostelor lagăre
Mii de oameni au suferit, în anii 1940, în lagărele înfiinţate în judeţul Hunedoara. În Valea Jiului, până la 23 august 1944 au existat mai multe centre de detenţie ale prizonierilor ruşi, în care au fost ţinute peste 5.000 de persoane. Între 1940 şi 1944, la Deva, Haţeg şi Ilia au funcţionat centre de evacuare a evreilor strânşi din localităţile hunedorene, în care au fost aduşi peste 3.000 de oameni. Totodată, mai mult de 2.000 de oameni au fost aduşi în aceste localităţi, iar peste 1.000 de prizonierii germani au fost aduşi ca deţinuţi pentru a munci gratuit în uzinele hunedorene, între 1944 şi 1948.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite