FOTOREPORTAJ: Steaua lui Stalin continuă să strălucească deasupra Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pecetea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a rămas neatinsă la Hunedoara. Steaua lui Stalin veghează asupra oraşului de pe turnul gării. În stabilimentul aproape părăsit, de unde trenurile personale mai pornesc, pustii, spre Simeria, deceniile şi-au pus amprenta pe cele două fresce care îi înfăţişează pe muncitorii sovietici lucrând sau petrecând în aer liber.

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

În urmă cu o jumătate de secol, pe poarta de intrare în municipiul de la poalele castelului a trecut, însoţit de alaiul oficialilor sovietici şi români, cel mai important om al URSS la acea oră, Nichita Hruşciov. De la vizita din iunie 1962 a celui care deţinea puterea supremă în Uniunea Sovietică şi până în prezent, doar timpul a mai modificat aspectul gării construite de muncitori ruşi şi împodobite cu Steaua lui Stalin.

FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

Simbolul sovietic a rămas neatins, în vârful turnului gării. Anii i-au transformat strălucirea metalică în rugină, însă nimeni n-a îndrăznit să coboare steaua sau să o înlocuiască.

Ceasul aceluiaşi turn roşu s-a oprit de mult. Încăperile staţiei CFR sunt, în marea lor majoritate, pustii şi au fost încuiate pentru ca boschetari să nu se mai adăpostească în ele.

image

SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

Fostul restaurant, sălile de aşteptare, autogara veche au fost ruinate. În fiecare noapte, luminile sunt stinse iar întunericul cuprinde staţia care, în trecut, animată de miile de navetişti ce luau trenul spre haltele din combinat sau veneau dinspre Simeria, nu dormea. Acum, locul pare uitat, şi până şi capacele canalelor de pe peron au fost furate.


În prezent, doar două fresce mai dau culoare stabilimentului, ocupat mai degrabă de câini vagabonzi decât de oameni.
Paradoxal, cele două picturi murale de mari dimensiuni înfăţişează chipuri ale muncitorilor sovietici, lucrând în oţelăriile combinatului sau relaxându-se la iarbă verde. Cele două imagini sunt şterse de timp şi roase de igrasie. 

image
image

Oamenii susţin că frescele ar trebui restaurate. "Sunt unice, chiar dacă amintesc de vremurile neplăcute ale comunismului", este de părere Marius Alexoi, un tânăr de 24 de ani, care aşteaptă liniştit plecarea trenului.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite