FOTOREPORTAJ: Iată ruinele fantomatice ale Combinatului “Victoria” din Călan!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru călătorii care trec întâia oară pe DN66, panorama care se deschide de-o parte și de cealaltă a șoselei, la mijlocul distanței dintre Hațeg și Deva, ar putea concura oricând cu un decor hollywoodian pregătit pentru turnarea unor filme de groază. Cele câteva clădiri imense rămase aproape intacte în mulțimea de ruine prăbușite dau culoare peisajului dezolant.

Printre ruine, oameni înarmați cu baroase și târnăcoape, unelte cu care lovesc și scormonesc mormanele din dărâmături, caută ultimile firmituri metalice ale vechilor uzine de fontă ale Călanului.

Ecologizare sau dezastru pe scheletul colosului industrial din orașul Călan

VIDEO: Iată cum a fost demolată în zece secunde una dintre cele mai mari construcții siderurgice din municipiul Hunedoara

Sunt puțin peste 40 de hectare de “platformă industrială”. Aici, în urmă cu două decenii, lucrau câte 6.000 de oameni. Combinatul fusese mândria locuitorilor Călanului și locul în apropierea căruia, din anii 1950, a început construcția orașului nou.

Proiect de parc industrial
În prezent, țintuit lângă câte una dintre construcțiile încă nejefuite complet, un singur paznic mai poartă de grijă zonelor pustiite. Însoțit de trei câini maidanezi, Vasile Nicolici se arată dornic să țină piept hoților.

FOTOGALERIE ”Mordor” de Hunedoara: ruinele refuzate ca loc de filmare de scenariştii filmului "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage

REPORTAJ: Ruinele combinatului siderurgic din municipiul Hunedoara, aur pentru fierari

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

“Nu au mai rămas prea multe de luat din fostul combinat, dar până când toate clădirile vor fi puse la pământ, mai avem ce păzi”, spune agentul de pază.  Ca mulți dintre locuitorii Călanului, Vasile speră că într-o zi, locul ruinelor va fi luat de halele parcului industrial promis de autorități în ultimii ani.

image

Primul pas, susțin reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, a fost realizat recent. Este vorba de un proiect care prevede demolarea construcțiilor și apoi curățarea terenului, pentru a se putea începe ecologizarea zonei.

Cheltuielile legate de proiect sunt estimate de CJ Hunedoara la 21 de milioane de lei, însă proiectul de reabilitare mai are de așteptat cel puțin câteva luni.  

Citește reportajul în săptămânalul ADS Hunedoara

ADS Hunedoara

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite