Ecologizare sau dezastru pe scheletul colosului industrial din orașul Călan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele peste 40 de hectare de teren ocupate în trecut de uzinele combinatului „Victoria” ar putea găzdui noul parc industrial al Călanului. Oraşul de pe malurile Streiului se confruntă cu o lipsă acută de oportunităţi pe piaţa muncii, după ce platforma industrială a fost desfiinţată.

Procesul de ecologizare programat pe vechea platformă industrială a oraşului Călan mai are de aşteptat, în ciuda promisiunilor din ultimii ani făcute de autorităţile locale. Cele peste 40 de hectare ocupate în trecut de uzinele Combinatului Victoria vor deveni, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, terenul unui imens parc industrial.
Dacă în zona industrială a municipiului Hunedoara, întinsă pe aproximativ 138 de hectare, ecologizarea va avea loc pe bucăţi, după cum susţin reprezenanţii SC Ecosid, societatea care administrează platforma ocupată de ruine, situaţia este diferită la Călan, unde proiectul cuprinde întregul teritoriu al combinatului. „Proiectul de ecologizare, derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Primăria Călan, este în stadiul de evaluare finală. El vizează transformarea zonei combinatului într-un parc industrial, cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană”, a declarat Antonela Stan, managerul de proiect din cadrul CJ Hunedoara.

Dezolare industrială 

Panorama care se deschide de-o parte şi de cealaltă a şoselei, la mijlocul distanţei dintre Haţeg şi Deva, ar putea concura oricând cu un decor hollywoodian pregătit pentru turnarea unor filme de groază. Cele câteva clădiri imense rămase aproape intacte în mulţimea de ruine prăbuşite dau culoare peisajului dezolant. Printre ele, oameni înarmaţi cu baroase şi târnăcoape, unelte cu care lovesc şi scormonesc mormanele din dărâmături, caută ultimele firmituri metalice ale vechilor uzine de fontă ale Călanului. Sunt puţin peste 40 de hectare de „platformă industrială”. Aici, în urmă cu două decenii, lucrau 6.000 de oameni. Erau foştii angajaţi ai unui combinat care fusese mândria locuitorilor Călanului şi locul în apropierea căruia, din anii 1950, a început construcţia oraşului nou.

Situaţie similară pe platforma părăsită a Hunedoarei


În municipiul Hunedoara, ecologizarea terenului de aproape 140 de hectare care a aparţinut fostului combinat siderurgic nu a mai început, deşi fusese programată încă din urmă cu cinci ani. Prima parte a procesului de curăţare a zonei este, totuşi, aproape de final. Aproape toate construcţiile siderurgice ale colosului dezvoltat în anii comunismului au fost puse la pământ. Potrivit lui Gheorge Cical, directorul Ecosid, terenul fostelor clădiri ale combinatului hunedorean va fi destinat construcţiei unui parc industrial, a unui parc tematic pentru turişti şi a unui viitor cartier rezidenţial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite