FOTOREPORTAJ: Zonele rău-famate ale Hunedoarei, bântuite de sărăcie şi teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe cartiere din Hunedoara pot concura oricând cu celebrele ghetouri din oraşele americane. Chiar dacă găştile şi clanurile de cartier nu îşi mai fac simţită prezenţa pe străzi, la fel ca în anii trecuţi în care noaptea locurile deveneau interzise trecătorilor străini, zonele rău-famate ale oraşului şi-au păstrat aerul promiscuităţii.

Preţurile locuinţelor ajung cu până la 30 la sută mai mici decât în restul oraşului, însă puţini hunedoreni sunt interesaţi să cumpere apartamente în Micro 6 şi Micro 7.

SUBIECT CERUT DE CITITORI: Cantina groazei, din Hunedoara, va fi demolată

Fierarii transformă străzile din municipiul Hunedoara în capcane pentru şoferi

„Clienţii refuză ofertele din motive de siguranţă, considerând că unele zone din aceste cartiere sunt periculoase”, susţine Vasile Urse, administratorul unei agenţii imobiliare din Hunedoara. Deşi infracţionalitatea a scăzut în ultimii ani în cele două cartiere potrivit reprezentanţilor Poliţiei Hunedoara, oamenii şi-au păstrat reticienţa faţă de aceste locuri.

Cartierele sărace din municipiul Hunedoara, interzise în miez de noapte

Crimă în ghetourile Hunedoarei: un bărbat a fost înjunghiat în apartamentul concubinei

O plimbare pe străzile cartierului Micro 6 dezvăluie trecătorului o lume a sărăciei, în care comunismul le-a oferit oamenilor blocurile gri insalubre, cu încăperi înguste şi pereţi de beton, blocuri fără balcoane unde rufăraia este scoasă la uscat pe sârmele montate la pervazul bucătăriilor.

Dosarul “Hidra”, al mafiei fierului vechi din Hunedoara, a fost reluat la Tribunalul Bistriţa

„Noaptea nu aş recomanda nimănui să se plimbe pe aici, mai ales dacă nu cnoaşte zona. S-au petrecut multe tâlhării”, spune Ioana Stanc, o locatară de pe Strada Prutului. În afara infracţiunilor acuzate de femeie, zona musteşte de haite de câini maidanezi.

image

La fel ca în Micro 6, cele mai multe dintre magazinele de cartier şi barurile înfiinţate în Micro 7 au gratii la fetrestre. Cartierul a devenit totuşi mai liniştit, după ce în ultimii ani mulţi dintre interlopii zonei, care făceau probleme comunităţii, au plecat în Occident sau au intrat în închisoare.

image

Găştile rivale din cartierul Micro 5 şi-au pierdut, de asemenea, autoritatea, o dată cu dispariţia interlopilor care au prosperat de pe urma furturilor de fier vechi din combinat. Scandalurile din trecut petrecute în plină stradă şi sărăcia cruntă în care se zbate în prezent o parte a cartierului au lăsat o umbră asupra locului.

image

Străzile celui mai bine reprezentat cartier al comunităţii rome din Hunedoara devin interzise străinilor noaptea. Este vorba de Hăşdat, unde printre bojdeucile ţiganilor care au populat cartierul încă dinaintea închiderii fostei rampe de gunoi a oraşului s-au ridicat zeci de palate ţigăneşti.

image

„M-am trezit ameninţată cu un pistol, după ce trecusem pe lângă un grup de tineri, într-una din serile trecute.Unul dintre ei mi-a pus arma la tâmplă. Am fost şocată şi nu am mai putut scoate un cuvânt”, a povestit Anca, o tânără din Hunedoara, căreia i-a fost teamă să depună plângere la Poliţie împotriva agresorului.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite