Iată cum arată cele mai valoroase piese din aur, purtate de regii daci de la Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre cele 13 brățări dacice din aur recuperate până în prezent de statul român, după ce au fost furate din siturile arheologice ale Munților Orăștiei au fost expuse în premieră în județul Hunedoara, în municipiul Brad. Fecare dintre cele două piese din aur masiv cântărește mai mult de un kilogram și a fost realizată prin baterea metalului, la rece.

Expoziția care curpinde cele două piese din aur masiv mai poate fi vizitată până luni, în municipiul Brad, la Casa de Cultură.

Tezaurul dacilor, sub bocancul braconierilor

Comori dacice urmărite şi vândute pe Internet

Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Evenimentul a fost organizat în premieră în județul Hunedoara, iar intrarea este liberă.

FOTOGALERIE: De ce templul dacilor de la Sarmizegetusa este asediat de yoghini

Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro

Totuși, vizitatorii sunt sfătuiți să nu se apropie prea mult de brățările dacice, deoarece sunt foarte bine păzite.

image

Una dintre cele două brățări dacice expuse are o lungine de peste 2,5 metri și o greutate de1,076 kilograme de aur. A fost realizată din Aur (80 la sută) și Argint (20 la sută). Brățara a fost descoperită de braconieri în situl arheologic de la Sarmizegetusa.

A fost confecționată prin procedeul baterii aurului la rece și a fost decorată cu simboluri de capete de dragoni înaripați.

image

Cea de-a doua brățară expusă a fost descoperită în același sit, în primăvara anului 1999, dar diferă în ce privește mărimea. Are greutatea de 1,110 kilograme de aur și o lungine de 280 de centimetri. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite