Şcoala începe în mizerie şi degradare. Jumătate dintre şcolile gălăţene nu oferă condiţiile minime de igienă şi dotare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din păcate, primul clopoţel este un coşmar pentru şcolarii gălăţeni: jumătate dintre şcoli "suferă" de măcar una dintre următoarele lipsuri: fără apă, fără toalete, fără materiale didactice, fără căldură, fără profesori, fără bani...

Pe 13 septembrie, începe şcoala. Emoţii. Flori. Ghiozdane. Uniforme.

Din păcate, momentul este umbrit de gravele lipsuri de care suferă şcolile din judeţul Galaţi. Iată doar câteva, în cele ce urmează.

Autorizaţii sanitare lipsă!

96 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. E adevărat, 13 dintre ele abia şi-au depus dosarele de autorizare şi încă aşteaptă o „sentinţă" din partea Inspecţiei Sanitare de Stat, dar celelalte vor începe anul şcolar fără avize de funcţionare.

Şi în acest an, cele mai multe şcoli sau grădiniţe (20) nu au primit autorizaţii de funcţionare pentru că nu au apă curentă.

La Priponeşti, de pildă, cinci dintre unităţile şcolare nu au apă curentă, în vreme ce alte două şcoli au grupurile sanitare degradate.

image

„La noi în comună tocmai se trage apă, printr-un program guvernamental. Sperăm ca la anul să avem apă şi în aceste unităţi de învăţământ", spune viceprimarul comunei Sebastian Lupu. Acesta a ţinut să accentueze faptul că în afara lipsei apei, şcolile arată destul de bine.

Autorităţile şcolare spun că răspunderea în cazul unor probleme nedorite aparţine în totalitate directorului, iar dacă acesta demonstrează că a cerut în nenumărate rânduri remedierea problemelor, atunci răspunderea este a primarului.

Din fericire, din acest an şcolile îşi asumă singure răspunderea în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă.

„Practic, directorii declară Inspecţiei de Stat pe proprie răspundere că totul este OK în şcoală şi apoi aşteaptă «contravizita» de la Inspecţia de Stat. Dacă aceasta constată nereguli, dispune directorilor remedierea lor. Este dacă vreţi un mod de asumare a răspunderii în cazul în care se întâmplă ceva nedorit", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Citeşte şi

Autorizaţiile sanitare pun în pericol începerea şcolii

Grădiniţe în dormitoare şi sufragerii!

Opt la număr, grădiniţele de la parter de bloc nu au primit autorizaţie sanitară nici în acest an, din cauza spaţiului insuficient asigurat preşcolarilor. Autorităţile sanitare nu pot închide aceste grădiniţe din cauza numărului insuficient de locuri aşa că ignoră situaţia acestora.

De ani de zile, una dintre cele mai mari probleme ale autorităţilor sanitare, la debutul anului şcolar, o reprezintă grădiniţele care funcţionează la parter de bloc. Tot opt şi în acest an, acestea îşi deschid uşile pentru un nou an şcolar în aceleaşi apartamente modificate, improprii pentru învăţământ.

taguri

Îngrămădiţi în sfragerie

Deşi dotate şi mobilate corespunzător, cu săli de clasă cât dormitorul sau sufrageria unui apartament obişnuit, grădiniţele de la parter de bloc nu au volumul de aer necesar asigurării condiţiilor adecvate de microclimat.

„Am fost nevoiţi să reducem drastic numărul de copii, astfel încât Direcţia de Sănătate Publică să ne lase să funcţionăm. Dacă în mod normal am fi putut aveaa grupe de 15-20 de copii, noi le-am redus la 12, 13, maximum 15 copii", declară directorul Grădiniţei 40 din Galaţi, Mirela Barcan.

Educatoarele de la această grădiniţă spun că, în afara problemei spaţiului, nu se confruntă cu alte greutăţi.

image

„Spaţiile de învăţământ sunt foarte bine dotate, chiar dacă la asta au contribuit uneori şi părinţii copiilor. Pe noi, sincer, nu ne deranjează nici spaţiul mic pentru că ne-am adaptat acestor condiţii. Funcţionăm astfel dinainte de Revoluţie. În paranteză fie spus, atunci lucram cu 30-35 de copii într-o grupă şi nu s-a îmbolnăvit nimeni", afirmă una dintre învăţătoarele din Grădiniţa 40.

Citeşte şi

La grădiniţă în sufragerie, chiar dacă e ilegal

Un sfert din Liceul „Asachi” se mută la Metalurgic

Mutarea nu este definitivă, ci doar pe perioada lucrărilor de reabilitare care se termină în luna martie a anului viitor.
Grupul Şcolar Industrial „Gheorghe Asachi” a intrat de astăzi în reabilitare şi modernizare. Investiţia, care se ridică la aproape trei milioane de lei, vizează aproape toate spaţiile de învăţământ.

„Va fi înlocuită instalaţia electrică, cea termică, dar şi instalaţiile sanitare. Vom lucra la arhitectura şcolii, vom înlocui toate reţelele din laboratoarele de informatică. De asemenea, vom moderniza cantina dinspre strada Aurel Vlaicu”, spune directorul liceului, Adrian Deacănu.

Cu toate acestea, anul şcolar viitor va începe în condiţii normale la 13 septembrie.

„Mă rog, în limita condiţiilor normale. Adică vom păstra în sediul central 26 clase, vom muta 13 clase de gimnaziu într-unul dintre cămine şi încă 13 clase le vom trimite la Grupul Şcolar Industrial Metalurgic, la câteva sute de metri distanţă de noi. Le vom face acolo chiar şi o cancelarie”, mai spune directorul liceului.

Citeşte şi

Liceu în exil

Incredibil: Grădiniţă de oraş cu hazna în fundul curţii

La o aruncătură de băţ de vânzoleala din oraş, pe drumul care uneşte centura Galaţiului cu zona industrială din nordul combinatului Arcelor Mittal, se află cartierul Fileşti. Câteva sute de case, o mică zonă industrială şi o şcoală.

Piticii nimănui

De fapt nu mai este şcoală de câţiva ani, pentru că Inspectoratul Şcolar a decis să-i trimită pe elevii din ciclurile primar şi gimnazial la Şcoala 38 şi să păstreze acolo doar copiii din preşcolar.

image

Grădiniţa 29 este poate cea mai mică grădiniţă din oraş: are doar 25 de copii, comasaţi toţi într-o grupă. Din păcate, nu aceasta-i problema: Grădiniţa 29 este singura din oraş care are grupul sanitar în spatele curţii.

„Acum este vară şi nu avem probleme, dar închipuiţi-vă iarna, la minus 20 de grade, cum stau copiii la rând la toaletă. Le îngheaţă tot în ei!" spune singura educatoare din grădiniţă, Florica Diacu Ghiorgachis.

Nevoia de adaptare la condiţiile existente a determinat-o pe educatoare să le formeze copiilor un reflex de a merge la toaletă la ore fixe.

„Ei ştiu deja că la 9.30, la 10.15 şi la 11.00 trebuie să meargă la toaletă. Dacă este vreun caz izolat, în special dintre cei mici, pe care-l apucă nevoia, trebuie să las toată grupa şi să merg cu el la toaletă", povesteşte educatoarea.

CITEŞTE AICI AMĂNUNTE

Colegiul Naţional Cuza, pregătit pentru evacuare!

La aproape un an de la ultima reînnoire a contractului cu municipalitatea gălăţeană, Fundaţia „Caritatea", proprietara imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi, a dat Primăriei încă cinci luni timp de gândire în privinţa variantei pe care o va alege.

„Contractul existent a fost prelungit până la 31 decembrie 2010 pentru a permite Primăriei să se gândească dacă vrea sau nu să cumpere imobilul. Nu excludem însă nici posibilitatea continuării colaborării şi în regim de chirie", spune directorul general executiv al Fundaţiei, Samuel Izsak.

Cum şansele ca Primăria să scoată repede din vistierie 1,5 milioane de euro (acesta este preţul la care a fost evaluată clădirea), conducerea Inspectoratului Şcolar caută soluţii pentru a nu fi pusă în ipostaza de a rămâne cu elevii de la Cuza în stradă.

CITEŞTE AMĂNUNTE AICI

Restructurările lasă şcolile la mâna golanilor

Conducerile şcolilor din Galaţi de exemplu se chinuie să găsească soluţii pentru paza şcolilor, în timp ce părinţii sunt deja îngrijoraţi. „Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.

Până acum cele două corpuri ale instutuţiei erau păzite de patru gardieni publici. De acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie şi încă una foarte ieftină pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini.

Pază cu profesori

„Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea, vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi celui al părinţilor", mai spune Mirela Onişor. Un alt liceu aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc".

Citeşte aici despre coşmarul prin care trec şcolile rămase fără pază

Startul şcolii: Elevii de la Ion Creangă vor începe şcoala „în exil”

Peste 360 de elevi ai Şcolii 26 vor începe cursurile la Liceul de Marină şi la Şcoala Nr. 24. Vinovaţi sunt Proiect SA şi Primăria, prima instituţie pentru că a făcut o gravă eroare de proiectare a doua întrucât nu a sesizat-o.

Departe de casă

image

Dacă elevii de gimnaziu vor fi nevoiţi să meargă la cursuri la doar câteva sute de metri de clădirea în care au învăţat anul trecut, micuţii de la ciclul primar trebuie să străbată mai bine de doi kilometri, ori pe jos, ori cu mijloacele de transport în comun, până la Liceul de Marină.

Constructorul ne-a promis că, până la 1 octombrie, ne poate finaliza renovarea parterului şcolii, acolo unde avem şase clase. Dacă se ţine de cuvânt, după 1 octombrie, putem să aducem copiii la noi la şcoală. Din păcate, ei vor fi nevoiţi să înveţe în două schimburi, până când se termină şi etajul clădirii", ne-a precizat Nicoleta Maimon, proaspăt numită în funcţia de director al şcolii.

Reprezentanţii primăriei îi contrazic pe cei ai şcolii.

„La Şcoala 26, este o investiţie mai de lungă durată, începută de anul trecut. Constructorul ne-a asigurat că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului. O parte din clase se vor muta la altă şcoală, iar o parte vor rămâne în imobil", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

CITEŞTE AMĂNUNTE AICI

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite