VIDEO/Poliţia a clasat cazul crimei de la Maternitatea Galaţi. O gravidă a fost ucisă cu medicamente experimentale şi nimeni nu este vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petronela Ulmer venise să nască la Galaţi pentru a se feri de complicaţii
Petronela Ulmer venise să nască la Galaţi pentru a se feri de complicaţii

Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică a concluzionat că deficienţele grave din Maternitatea "Buna Vestire" au dus la moartea femeii.În ciuda dovezilor privind administrarea unui medicament fără aviz de utilizare în România şi contraindicat în sarcină, care a condus la moartea Petronelei Ulmer, nu există vinovaţi.

Cazul asistentei medicale din Focşani a suscitat un mare interes din partea opiniei publice şi toată lumea aştepta un verdict care să impună luarea de măsuri împotriva persoanelor responsabile de administrarea medicamentului Cytotec, care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Direcţia de Sănătate Publică solicită închiderea maternităţii în care s-a administrat Cytotec

Poliţia a decis însă în mod surprinzător să claseze cazul, la finele săptămânii trecute.

Petronela Ulmer (40 de ani), asistentă medicală la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani, a ales să nască la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi pentru că ultima parte a sarcinii fusese cu probleme şi dorea să se asigure că nici ea şi nici copilul nu vor păţi ceva rău la naştere.

Medicii legişti refuză lămurirea cazului gravidei ucise cu Cytotec

Totuşi, pe 8 noiembrie 2009, a murit în timpul travaliului, iar medicii nu au mai reuşit să salveze nici măcar fătul, o fetiţă. În explicaţia oficială a decesului este folosită cea mai frecvent invocată cauză: gravida a făcut embolie amniotică.

Pastile interzise, în „maternitatea morţii" din Galaţi

"Vreau doar să ştiu adevărul"

Primul copil al Petronelei Ulmer nu ştie nici acum ce s-a întâmplat. "Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul", ne declara Alin Păunescu la câteva zile după moartea mamei sale.

Ulterior, s-a aflat că Petronelei Ulmer i s-a administrat Cytotec, pentru a i se declanşa contracţiile, printr-un artificiu, ca efect secundar al acestui medicament destinat tratării ulcerului gastric.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a autosesizat şi a demarat cercetările sub suspiciunea de ucidere din culpă. Curios este şi modul în care au fost ignorate concluziile anchetei efectuate de către DSP Galaţi, anchetă care a scos în evidenţă nereguli din sfera răspunderii penale.

"Am constatat că în unitate a fost utilizat Cytotec. Am transmis un raport la Ministerul Sănătăţii cu privire la rezultatele anchetei. În document am solicitat închiderea maternităţii «Buna Vestire» având în vedere problemele grave de la această unitate. Practic, toate aceste deficienţe au condus la moartea gravidei", declara fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Autoritatile vor sa inchida maternitatea care a ucis o femeie la Galati

StirileProTV.ro

Parchetul, ultima posibilitate

În ciuda concluziilor grave ale raportului DJSP, Ministerul Sănătăţii nu a luat nici o măsură, cu toate că, iniţial, ceruse constituirea unei comisii de malpraxis, care să investigheze cazul.

Mai mult, săptămâna trecută Poliţia a clasat cazul cu toate că este indubitabilă administrarea incorectă a unui medicament neomologat, pacientei decedate. Numai Parchetul mai poate infirma soluţia anchetatorilor poliţişti.

"Dosarul a ajuns la procuror, care poate decide să preia ancheta şi să dispună reevaluarea probelor existente. Este posibil să se dispună efectuarea unei noi expertize", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Foaia de observaţie a fost falsificată

În urma expertizei grafoscopice dispusă de Parchet asupra foii de observaţie întocmită după internarea în spital a gravidei, a ieşit la iveală că aceasta a fost falsificată.

Experţii au concluzionat că s-a şters ora administrării Cytotecului şi doza de medicament care i s-a prescris Petronelei Ulmer.

„S-au operat modificări în foaia de observaţie, într-adevăr, dar ele nu s-au efectuat postmortem. Modificările cu privire la doza de medicament prescrisă au fost trecute în paranteză. Ţin să vă spun că asemenea modificări se mai fac, dar nu cu intenţia de a ascunde ceva, aşa cum se insinuează în acest caz", a precizat directorul Maternităţii, dr. Anamaria Hărăbor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite