Medicii legişti refuză lămurirea cazului gravidei ucise cu Cytotec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Medicină Legală Bucureşti (IML) a decis ieri să nu efectueze o contraexpertiză medicală în cazul Petronelei Ulmer, asistenta medicală de 40 de ani din Focşani, căreia i s-a administrat un medicament neomologat pentru utilizare în România.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi  a cerut în mod expres o reexpertizare întrucât Institutul de Medicină Legală Iaşi a dat un răspuns din care nu reiese clar dacă Cytotec a avut sau nu un rol determinant în moartea femeii.

Pe 8 noiembrie 2009, gravida a decedat la Maternitatea "Buna Vestire" după ce i s-a administrat acest medicament care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului, contraindicat în sarcină şi care poate provoca avort.

Medicii au încercat să salveze măcar fătul, dar eforturile lor s-au dovedit zadarnice.

Procurorii vor hotărî

Decizia IML i-a consternat pe procurori, care aşteptau la lămuriri în privinţa consecinţelor administrării Cytotec şi a tratamentului aplicat în cazul Petronelei Ulmer.

„Ne bazam pe noua expertiză pentru a putea stabili clar ce influenţă a avut Cytotec. În această situaţie, ne vom raporta strict la probele pe care le avem deja la dosar şi vom continua audierile medicilor şi asistentelor, iar apoi vom lua o decizie. Sunt cazuri când luăm hotărâri trecând peste expertize, care pot fi contradictorii sau nelămuritoare", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângâ Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Moartea gravidei de la Focşani face în prezent obiectul unor anchete paralele demarate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi Colegiul Medicilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite