Direcţia de Sănătate Publică solicită închiderea maternităţii în care s-a administrat Cytotec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi.
Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi.

Ancheta declanşată de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi (DSPG), în paralel cu cea a procurorilor, a stabilit că sunt serioase probleme la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi. S-au depistat nereguli atât de grave, încât în raportul trimis către Ministerul Sănătăţii se propune o decizie extremă: închiderea acestei maternităţi.

„După patru luni de la moartea Petronelei Ulmer, Direcţia de Sănătate Publică a finalizat ancheta bazată pe sesizările unei foste angajate. Au fost constatate numeroase deficienţe în legătură cu echipamentul medical, resursele umane şi medicamentele. Totodată, am constatat că în unitate a fost utilizat Cytotec. Am transmis un raport la Ministerul Sănătăţii cu privire la rezultatele anchetei. În document am solicitat închiderea maternităţii «Buna Vestire» având în vedere problemele grave de la această unitate. Practic, toate aceste deficienţe au condus la moartea gravidei", ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.


Urmează să se stabilească vinovaţii


Deocamdată procurorii nu au stabilit care dintre medicii care s-au ocupat de caz este efectiv responsabil de moartea Petronelei Ulmer. Se ştie că ea a fost tratată de dr. Ana Maria Truş (care a prescris Cytotec) şi ulterior de către, dr Dragoş Soloviev şi dr Costache Ioan Botezatu (şeful secţiei).
„După finalizarea actelor premergătoare, urmează ca procurorul de caz să decidă asupra persoanelor responsabile de administrarea medicamentului Cytotec", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.


Medicii audiaţi se disculpă susţinând că Petronela Ulmer ar fi venit de acasă cu medicamentul Cytotec, care nu există în farmacia spitalului, cu toate că astfel nu justifică de ce i s-a prescris gravidei.
Persoana găsită vinovată va fi trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi riscă până la şapte ani de închisoare.


Pe de altă parte, după ce a fost finalizată expertiza grafoscopică dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi asupra foii de observaţie a gravidei, concluzia experţilor este aceea că documentul a fost falsificat grosolan prin ştergerea orei la care s-a administrat Cytotec precum şi a dozei prescrise Petronelei Ulmer.

Directorul maternităţii, dr. Anamaria Hărăbor contestă acest rezultat. „S-au operat modificări în foaia de observaţie, într-adevăr, dar ele nu s-au efectuat postmortem. Modificările cu privire la doza de medicament prescrisă au fost trecute în paranteză. Ţin să vă spun că asemenea modificări se mai fac, dar nu cu intenţia de a ascunde ceva, aşa cum se insinuează în acest caz", a declarat dr. Anamaria Hărăbor.


Medicament neautorizat în România


Cytotec, destinat tratamentului tratamentul ulcerului gastric sau duodenal, nu se află inclus în Nomenclatorul produselor farmaceutice autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), prin urmare cum a fost posibilă administrarea lui într-o unitate spitalicească? Strigător la cer este şi faptul că în prospectul medicamentului se precizează în mod expres contraindicaţia utilizării în cazul femeilor gravide întrucât poate induce avortul spontan.

Pornind de la acest efect secundar, unii medici ginecologi utilizează Cytotec, ca artificiu pentru provocarea contracţiilor uterine atunci când acestea nu se declanşează în mod natural sau pentru întreruperi de sarcină. Medicamentul poate fi procurat de la diverse persoane care îl comercializează ilegal cu ajutorul anunţurilor postate pe internet sau la rubricile de mică publicitate ale cotidianelor.

Procurorii gălăţeni au cerut Comisiei de Avizare şi Control a (ANM) să precizeze cât şi cum fost influenţat travaliul gravidei decedate prin administrarea medicamentului neomologat în România.

Anchetă separată a Colegiului Medicilor

Şi Colegiul Medicilor Galaţi a demarat o anchetă legată de moartea gravidei. „Ancheta noastră se va finaliza cât de curând. Urmează să primim rezultatele expertizelor necroscopice privind-o pe mamă, dar şi cea care să ne spună dacă fătul era viabil. S-au luat şi probe pentru a analiza ce efect a avut Cytotecul asupra gravidei", ne-a declarat preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Dumitru Cristea.

Drama copilului care şi-a pierdut mama

Alin Păunescu, fiul de 18 ani al asistentei medicale de la Focşani, trăieşte o adevărată dramă de la moartea mamei sale. Băiatului nu i s-a spus iniţial nimic, iar apoi medicii au dat vina pe anestezicul administrat Petronelei Ulmer.
„Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul", ne-a declarat Alin.

„Urmează ca procurorul de caz să decidă asupra persoanelor responsabile de administrarea Cytotecului"
Ionel Gâlcă, prim procuror

„Am solicitat închiderea maternităţii „Buna Vestire" având în vedere problemele grave de la această unitate"
dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi

Pentru o imagine completă despre acest caz şocant, CITIŢI ŞI: O gravidă a fost omorâtă cu medicamente experimentale

Scandalul se extinde: Cazul femeii gravide ucise cu Cytotec a ajuns pe masa Parlamentului European

Anchetă: Medici audiaţi în cazul gravidei care a murit la maternitate

Procurorii aruncă bomba: Medicii au falsificat foaia de observaţie a gravidei căreia i s-a administrat Cytotec

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite