Anchetă: Medici audiaţi în cazul gravidei care a murit la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Păunescu vrea să afle cauza care a determinat moartea mamei sale
Alin Păunescu vrea să afle cauza care a determinat moartea mamei sale

Procurorii au confirmarea că Petronelei Ulmer i-a fost administrat Cytotec, medicament neomologat în România. O expertiză medico-legală va stabili dacă fătul era viabil, caz în care medicilor care au fost de gardă în ziua când a murit femeia li se vor reţine şi circumstanţe agravante la uciderea din culpă.

Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a scos la iveală detalii incredibile în legătură cu moartea Petronelei Ulmer, asistentă medicală la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani.

Femeia a murit pe 8 noiembrie 2009 după ce i s-a administrat Cytotec, medicament care nu află pe lista Agenţiei Naţionale a Medimentului din România. Stupefiant este că, în prospectul medicamentului, scrie cu litere de-o şchioapă că nu se poate administra în nici o situaţie gravidelor.

 “Am luat declaraţii de la medicii şi asistentele care au fost de gardă în ziua respectivă în legătură cu cele întâmplate. S-a confirmat că gravidei i s-a administrat Cytotec”, ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi,  Liliana Constanda.

Ministerul Public a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului să precizeze dacă Cytotec este un medicament autorizat în România pentru a avea confirmarea oficială în baza căreia va putea să îi trimită în judecată pentru ucidere din culpă pe medicii vinovaţi de moartea Petronelei Ulmer.
    
“Vreau doar să ştiu adevărul”

De la autosesizare, Parchetul a ajuns acum în poziţia de a întocmi actele pentru trimiterea în judecată a persoanelor vinovate de administrarea unui medicament ilegal şi de moartea gravidei. Procurorii vor să ştie şi dacă fătul născut mort era viabil, iar dacă acest element se va confirma, medicii de la Maternitatea “Buna Vestire” Galaţi, care i-au administrat Cytotec, ar putea fi acuzaţi şi de moartea bebeluşului. În spatele acestei poveşti siderante, rămâne drama lui Alin Păunescu, fiul de 18 ani al asistentei medicale de la Focşani.

Adolescentul a fost anunţat că anestezicul a provocat moartea mamei sale după ce, iniţial, nimeni nu s-a obosit să îi spună ce se întâmplase. “Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul”, ne-a declarat Alin.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi aşteaptă în prezent avizul Ministerului Sănătăţii pentru completarea comisiei de malpraxis care se va ocupa de acest caz iar în paralel şi Colegiul Medicilor a demarat propria anchetă legată de moartea gravidei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite