Pastile interzise, în „maternitatea morţii“ din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Păunescu, fiul Petronelei Ulmer, vrea să afle adevărul legat de moartea mamei sale
Alin Păunescu, fiul Petronelei Ulmer, vrea să afle adevărul legat de moartea mamei sale

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi cere desfiinţarea Maternităţii „Buna Vestire“, unde în noiembrie 2009 a murit o gravidă. Ancheta efectuată în urma decesului Petronelei Ulmer (43 de ani) a scos la iveală erori ale medicilor care i-au dat femeii un medicament neautorizat.

Ca urmare a anchetei efectuate de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică în paralel cu cea a procurorilor, s-a propus Ministerului Sănătăţii desfiinţarea Maternităţii „Buna Vestire", din Galaţi.

Procurorii aruncă bomba: Medicii au falsificat foaia de observaţie a gravidei căreia i s-a administrat Cytotec

Direcţia de Sănătate Publică solicită închiderea maternităţii în care s-a administrat Cytotec

O gravidă a fost omorâtă cu medicamente experimentale

Scandalul se extinde: Cazul femeii gravide ucise cu Cytotec a ajuns pe masa Parlamentului European

Anchetă: Medici audiaţi în cazul gravidei care a murit la maternitate

Scandalul din spitale se mută la Bucureşti

Urmărirea penală declanşată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi în legătură cu moartea Petronelei Ulmer (43 de ani), asistentă medicală la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani, a scos la iveală abuzuri grave comise de către medicii care s-au ocupat de cazul ei. Femeia venise să nască la Maternitatea „Buna Vestire" din Galaţi, dar a murit pe 8 noiembrie 2009, după ce, potrivit foii de observaţie, i s-a administrat Cytotec, un medicament neavizat pentru utilizare.

Cauza oficială a decesului este „embolie amniotică", o complicaţie deosebit de gravă care poate surveni la naştere.

Recunosc falsul

Cytotec, destinat tratamentului ulcerului gastric sau duodenal, nu se află inclus în Nomenclatorul produselor farmaceutice autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). Prin urmare, el nu poate fi administrat legal într-o unitate spitalicească.

Mai mult, în prospectul medicamentului se precizează în mod expres contraindicaţia utilizării în cazul femeilor gravide, întrucât poate induce avortul spontan.

Medicamentul poate fi procurat însă de la diverse persoane care îl comercializează ilegal pe internet.

Expertiza grafoscopică dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi asupra foii de observaţie a gravidei arată că documentul a fost falsificat prin ştergerea orei la care s-a administrat Cytotec, precum şi a dozei prescrise Petronelei Ulmer.

„Modificările din foaia de observaţie nu s-au efectuat post mortem. Modificările cu privire la doza de medicament prescrisă au fost trecute în paranteză. Ţin să vă spun că asemenea modificări se mai fac, dar nu cu intenţia de a ascunde ceva, aşa cum se insinuează în acest caz", susţine dr. Anamaria Hărăbor, directoarea maternităţii.

Medicii audiaţi se disculpă susţinând că Petronela Ulmer ar fi venit de acasă cu medicamentul Cytotec, care nu există în farmacia spitalului.

„Am constatat că în unitate a fost utilizat Cytotec. Am transmis un raport la Ministerul Sănătăţii cu privire la rezultatele anchetei. În document am solicitat închiderea Maternităţii «Buna Vestire» având în vedere problemele grave de la această unitate", ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Trei medici implicaţi

Din primele date, ea a fost tratată de dr. Ana Maria Truş, cea care a prescris Cytotec, şi, ulterior, de către medicii Dragoş Soloviev şi Costache Ioan Botezatu. „După finalizarea actelor premergătoare, urmează ca procurorul de caz să decidă asupra persoanelor responsabile de administrarea medicamentului Cytotec", ne-a declarat prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă. Persoana găsită vinovată va fi trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi riscă până la şapte ani de închisoare.

Alin Păunescu, fiul de 18 ani al asistentei medicale de la Focşani, trăieşte o adevărată dramă de la moartea mamei sale. „Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul", ne-a declarat Alin.

Cytotec poate fi mortal

Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente (FDA, instituţia omoloagă Agenţiei Naţionale a Medicamentului) a transmis anul trecut o alertă în legătură cu folosirea Cytotec pentru inducerea contracţiilor şi pentru reducerea sângerărilor de după naşteri. „Nicio companie nu ne-a trimis dovezi ştiinţifice care să arate că misoprostol (n.r., substanţa activă din Cytotec) este sigur şi eficient în astfel de folosiri", susţine comunicatul FDA.

Mai mult, administraţia americană avertizează medicii că pot apărea efecte secundare grave atunci când medicamentul este folosit pentru inducerea contracţiilor, cum ar fi ruperea uterului, care ar putea provoca apoi „chiar moartea mamei şi a fătului". FDA susţine că astfel de efecte pot apărea mai ales în cazul femeilor care au suferit operaţii sau mai multe naşteri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite