Revoluţia gălăţeană, furată de Securişti. Tot mai mulţi revoluţionari sunt dovediţi ca turnători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionari
Revoluţionari

Aproape toţi liderii organizaţiilor de revoluţionari din Galaţi au fost declaraţi „turnători". Florin Melinte, Vlad Vasiliu, Eugen Stoleriu, Gheorghe Savin, Dumitru Stelianide şi Ionel Garofa sunt suspectaţi că sunt colaboratori ai structurilor comuniste.

CITIŢI ŞI:  Eroii Galaţiului/Vezi aici pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră

Dezvăluiri/ Povestea revoluţionarului căruia i s-a refuzat revoluţia din cauza lui Ion Iliescu

Florin Marinescu, fosta gardă de corp a dictatorului comunist: „Ceauşescu era dominat de Elena”

La Galaţi, Revoluţia a izbucnit „spontan" de-abia pe 22 decembrie, la prânz, când răsturnarea fostului regim părea deja o treabă sigură.

Din păcate, liderii locali ai Revoluţiei din 89 s-au dovedit, pe parcursul anilor, a fi de fapt reprezentanţi ai fostului regim, colaboratori ai Securităţii.

Beneficiari, nu victime

Dintre revoluţionarii gălăţeni care au fost pe 22 decembrie în actualul Palat al Prefecturii, îi reamintim pe Vlad Vasiliu, Florin Melinte, Eugen Stoleriu, cei care au stat în fruntea organizaţiilor de revoluţionari, dar şi pe Gheorghe Savin, Dumitru Stelianide şi Ionel Garofa.

Un tată al cărui băiat a fost împuşcat la Revoluţie:"Iliescu, Brucan şi Militaru au fost cei trei spioni ruşi care au ordonat să se tragă.Ei sunt criminalii!

Culmea, toţi au fost declaraţi colaboratori ai Securităţii, conform raportului pe 2009 al instituţiei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi (CNSAS).
Actorul Vlad Vasiliu, unul dintre revoluţionarii aflaţi în postura jenantă de a fi declarat turnător, ne-a spus că îşi caută dreptatea în justiţie. „Am atacat decizia prin care se considera că am fost colaborator al fostului regim. S-a făcut o greşeală", a declarat Vasiliu.

Mărturii din temniţele iadului: "M-au pus în faţa plutonului de execuţie pentru că nu am vrut să devin colaborator al Securităţii"

La rândul său, Eugen Stoleru a refuzat să discute pe tema acestui subiect. "Dacă sunteţi de la presă atunci aţi greşit numărul eu nu sunt Eugen Stoleru", ne-a declarat revoluţionarul în momentul când am dorit să-l contactăm.

Interesant este că şi omul care a ordonat arestarea comitetului de revoluţionari - fostul senator Ilie Plătică Vidovici - a primit titlul de luptator împotriva comunismului.
Până la mijlocul anilor '90 în Galaţi erau aproape 400 de revoluţionari.

Generalul în rezervă Staicu Buciumeni:„Cine îşi închipuie că Iliescu s-a schimbat, acela nu trăieşte cu picioarele pe pământ”

Acum mai sunt circa 150. Şase organizaţii locale apărau interesele acestei categorii, patru dintre ele fiind mai importante: Asociaţia „Ecoforum", Liga Naţională a Luptătorilor din Decembrie 1989, Asociaţia Tinerii Eroi ai Revoluţiei 22 Decembrie 1989 Galaţi şi Federaţia Naţională a Revoluţionarilor din România.

Culmea, nu toţi cei care au ocupat în 22 decembrie 1989 fosta judeţeană de partid sunt consideraţi revoluţionari. Gălăţeanul Constantin Dobre este un exemplu. Deşi a fost prezent în clădire alături de ceilalţi revoluţionari, el nu este recunoscut ca luptător în evenimentele din urmă cu 21 de ani.

„Am fost primul gălăţean care a intrat în clădire, abandonată de autorităţile comuniste. Toţi cei care au fost cu mine şi am depus împreună dosare au primit certificat de revoluţionar, dar eu nu am primit", spune Dobre.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite