Florin Marinescu, fosta gardă de corp a dictatorului comunist: „Ceauşescu era dominat de Elena”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Marinescu ştie la perfecţie tehnicile de luptă. Foto: Bogdan Dimofte
Florin Marinescu ştie la perfecţie tehnicile de luptă. Foto: Bogdan Dimofte

Florin Marinescu a lucrat ca bodyguard al lui Ceauşescu până în momentul Revoluţiei. Gălăţeanul a fost printre ultimele persoane care l-au văzut în viaţă pe dictator. Experienţele trăite lângă cuplul prezidenţial l-au marcat pentru totdeauna.

La prima vedere, Florin Marinescu (51 ani) pare un simplu pensionar care îşi duce traiul de pe o zi pe alta, ca mulţi alţii de vârsta sa. După numai câteva minute de discuţii îţi dai seama, însă, că omul are o poveste de viaţă incredibilă, parcă desprinsă din filme.

CITIŢI ŞI:

A fost bodyguardul lui Ceauşescu, Michael Jackson şi Papa Ioan Paul
Eroii Galaţiului/Vezi aici pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră

SERIAL Decembrie '89 / Mărturiile unei văduve: „Crăciunul nu a mai fost niciodată fericit!”

Campanie/ „Aminteşte-ţi 1989" cu Adevărul de Seară


De al canotaj la pază

A trăit două vieţi diferite. Până la 27 de ani a făcut parte din „Flotila de aur” de caiac-canoe a României, coleg de generaţie cu Ivan Patzaichin. A fost la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, la Montreal şi Moscova, cele mai mari performanţe fiind bronzul european şi medalia de argint la campionatul Mondial din 1982, la Belgrad.

S-a retras din sport în 1986 şi, datorită legitimării la Steaua, a ajuns în armată, ca subofiţer. A fost apoi cooptat în trupele speciale antitero. Astfel, a ajuns „în obiectiv” la Palatul Snagov, pentru paza cuplului Ceauşescu. După 1989 a avut misiuni de protecţie a diverşilor demnitari, în special străini veniţi în România.

Ultimele clipe ale lui Ceauşescu

Revoluţia l-a prins pe Marinescu la Snagov, la palatul lui Ceauşescu, acolo unde avea ca obiectiv păzirea clădirii. I-a văzut pe dictatori cum au venit cu elicopterul în acele momente tensionate ale Revoluţiei şi cum au plecat spre ultima destinaţie, Târgovişte. De altfel, după plecarea cuplului dictatorial, Marinescu a rămas la palat.

„Eram câţiva băieţi atât. Am rămas doar noi şi câinele lui Ceauşescu, «Corbu». Ştiam că are să se întâmple ceva. Până şi câinele, care era un animal extreme de deştept, parcă simţea acest lucru. Nu am îndrăznit în acele moment să părăsim obiectivul. Chiar şi după ce s-a aflat de moartea lui Ceauşescu am mai stat acolo. Trebuia să păzim obiectivul ca nu cumva să vină oamenii să devasteze totul”, povesteşte Florin Marinescu.



Cu toate că evită să povestească cele văzute şi petrecute în compania cuplului ceauşist de-a lungul timpului, din motive lesne de înţeles, fostul bodyguard a dezvăluit câteva amănunte.

marinescu



„De obicei Nicolae Ceauşescu nu ieşea din cuvântul Elenei. Asta din cauză că era o femeie foarte rea. În acelaşi timp, era şi o femeie foarte impulsivă.  Odată s-a întâmplat să ne acuze că vrem să-i facem rău. Avea perioade bune şi rele. Trecea de la o stare la alta foarte repede. În foarte multe privinţe Nicolae Ceauşescu i se supunea. Era dominat de ea”, mai spune Florin Marinescu.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite