Galaţi: Rămânem fără spital judeţean de urgenţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza deciziilor Ministerului Sănătăţii, Galaţiul riscă să rămână fără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Retrogradarea de la statutul de spital de urgenţă, la cel de spital judeţean, a devenit iminentă ca urmare a desfiinţării secţiei Chirurgie orală şi maxilo facială.

Ministerul Sănătăţii a ordonat ca Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" să renunţe la 100 de paturi urmând să rămână doar cu 1232. Una dintre secţiile afectate de această măsură este Chirurgie orală şi maxilo facială (COMF). Pierzând 15 paturi, din 25 se va transforma din secţie, în compartiment. Asta doar până la desfiinţare, căci spitalul urmează să piardă şi ultimul chirurg gălăţean cu această specializare. Implicit, va pierde şi statutul de spital de urgenţă deoarece existenţa acestei secţii, esenţială în traumatologie, condiţionează acordarea şi păstrarea lui.

Sănătate: 300 de bolnavi rămân fără locuri în spitale/Află de aici care sunt centrele medicale ce se vor închide

„Pe 16 milioane nu stau!"

Unicul chirurg oromaxilofacial care mai lucrează în sistemul sanitar de stat, la Galaţi, este dr. Radu Băluţescu, ajuns însă la vârsta de 63 de ani.
Rămas singur de la începutul acestui an, după ce colegul său, dr. Ionel Julea, s-a săturat de toate mizeriile sistemului sanitar şi a părăsit spitalul, doctorul Băluţescu a ajuns la performanţa de a consulta aproape 1.100 de pacienţi în mai puţin de şase luni şi de a interna pe secţie 502 bolnavi care au necesitat intervenţii chirurgicale. Numărul atât de mare este explicat de faptul că secţia COMF asigură asistenţă şi pentru bolnavii din judeţele limitrofe, Brăila, Tulcea şi Vrancea.

„După această reducere, prin desfiinţarea secţiei, pierd sporul de şef de secţie, se mai face şi celebra reducere de 25 % şi rămân cu un salariu de 1600 de lei. În condiţiile astea categoric nu mai stau nici eu!", ne-a declarat dr. Radu Băluţescu.

image

Dr. Radu Bălăuţescu, singurul specialist în COMF din spital, vrea să demisioneze


Cozile din policlinică la care aşteaptă pacienţii acestui medic sunt realmente impresionante.

„Efectiv, în momentul acesta nu mai facem faţă. De la ora 8 dimineaţa, până la 12 consult, iar de la 12, la cinci după-amiaza operez", a mai spus dr. Băluţescu.


Secţia de de Chirurgie Orală Maxilo Facială este strict necesară în structura unui spital de urgenţă, având în vedere că asigură asistenţă chirugicală pacienţilor care au suferit traumatisme la nivelul feţei (în urma accidentelor şi agresiunilor), bolnavilor cu cancer bucal, diabeticilor şi cardiacilor care au nevoie de intervenţii stomatologice.

image

Coadă la cabinetul de Chirugie Maxilo-Facială

Din punct de vedere al dotării, COMF-ul stă deplorabil. Scaunele stomatologice ale secţiei datează din 1980. Mediciii din secţiile COMF sunt rarităţi deoarece au dublă specializare, chirurgie şi stomatologie iar un rezidenţiat în cazul lor durează cinci ani.

image

Aparatura din cabinet este veche de 30 de ani

„Pot oricând să lucrez în privat. Îmi pare rău că nu mi-am urmat foştii colegi de facultate plecaţi să lucreze în ţări arabe şi în Occident", mărturiseşte doctorul Băluţescu.

Situaţie încurcată

Direcţia de Sănătate Publică (DSP)nu are soluţii pentru salvarea actualului statut, de spital de urgenţă, al Judeţeanului.
„Oricum în următorii doi ani, cel mult, ar fi apărut această problemă, deoarece domnul doctor are deja 63 de ani. Nu văd care ar fi ieşirea din impas. Chiar dacă se vor scoate posturi la concurs, e greu de crezut că un specialist OMF va veni să lucreze în aceste condiţii", a afirmat dr. Valentin Boldea directorul DJSP.


Iată cum se face restructurare în Sănătate !

La nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, vor fi afectate următoarele secţii: Cardiologia pierde cinci paturi din 85; Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice pierde tot cinci paturi, din 30; Secţia Medicină Internă, cinci paturi şi rămâne cu 65; Gastroenterologie, pierde şapte paturi şi va avea 43; Neonatologia pierde 16 paturi; Secţiile de Obstetrică şi Ginecologie pierd şi ele 17 paturi; Oftalmologia, cinci paturi, rămânând cu 40, iar OMF rămâne cu 15 paturi din 25. De asemenea, se mai reduc 15 paturi de la la cele trei secţii Chirurgie generală. Pe de altă parte, Geriatria şi Balneologia nu pierd niciun pat.


"Efectiv, în momentul acesta nu mai facem faţă. De la ora 8 dimineaţa, până la 12 consult, iar de la 12 la cinci după-amiaza operez"
- dr. Radu Bălăuţescu

CITIŢI ŞI:

Exclusiv/Unde dai şi unde crapă: Morţii rămân pe stradă din cauza micşorării salariilor şoferilor de la morgă

Pacienţii sunt exasperaţi de noile reguli din asigurările de sănătate: „Următoarea operaţie o fac direct la cimitir"

Alarmant/ Vaccinuri importate de părinţi, cu sacoşa, din Ungaria şi Austria, pentru bebeluşii români

Nebunii Sănătăţii au pus ospiciul lângă şcoală!

Dezastrul din medicină: Vii cu o boală şi te mai alegi cu una din spital

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite