Sănătate: 300 de bolnavi rămân fără locuri în spitale/Află de aici care sunt centrele medicale ce se vor închide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile medicale vor fi preluate cu mai puţine paturi de către CJ şi Primărie până pe 3 iulie. Instituţiile spitaliceşti vor avea număr redus de paturi, iar managerii vor fi numiţi prin dispoziţii ale şefului CJ şi primarului.

Spitalele vor fi supuse nu doar descentralizării, ci şi restructurării- o confirmă prefectul Dumitru Popa. Din start, Spitalul Judeţean va pierde aproape 200 de paturi, ajungând la 1.014.

TBC-ul va avea doar 130 paturi, în loc de 165, iar Psihiatria 405, în loc de 421 de paturi. Spitalul Făurei va rămâne cu 50 de paturi, din 69.

Concomitent, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, datoriile spitalelor vor fi plătite de către Guvern, iar spitalele din Viziru şi Dudeşti vor dispărea pur şi simplu.

„Descentralizarea se face în baza unei ordonanţe de urgenţă vechi de un an. Avem cinci spitale supuse descentralizării. Trei vor fi preluate de Consiliul Judeţean (Spitalul Judeţean de Urgenţă - Corpurile A şi B, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie), unul de Primăria Brăila (Spitalul de Psihiatrie), iar ultimul de către Primăria Făurei (Spitalul Orăşenesc)", a spus prefectul.

Reducerea numărului de paturi va atrage după sine şi restructurări de personal.

„Numărul de paturi la Psihiatrie a scăzut şi impactul acestei scăderi e legat de numărul de personal. Dacă spitalul îşi plăteşte datoriile şi se menţine în echilibru, vom aştepta termenul-limită pentru a face reduceri de personal", a declarat primarul Aurel Simionescu.

Managerii, numiţi

Protocoalele de predare-primire vor fi semnate până pe data de 3 iulie. Până pe 9 iulie, Consiliul Judeţean şi Primăria vor ţine şedinţe pentru preluarea efectivă a unităţilor spitaliceşti.

„Preşedintele CJ şi primarul vor putea stabili, prin act administrativ, adică dispoziţie, managementul instituţiilor spitaliceşti, până la ocuparea, prin concurs, a posturilor de director", a mai precizat prefectul Brăilei.

Competenţă versus restructurare

„Nu se va trece la schimbarea managerului pentru că acum se poate. Nu este vorba numai de manager, ci şi de cei trei directori - economic, medical şi de îngrijiri. Până la organizarea şi desfăşurarea concursului de manager, putem opta pentru un interimat. Dacă ceva nu merge, optăm pentru interimat" - primar Aurel Simionescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite