Primăria pregăteşte concedieri masive: 1.500 de bugetari gălăţeni sunt pe lista neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 1.500 de bugetari gălăţeni urmează zile negre, aceştia urmând să rămână fără locuri de muncă, în următoarele 30 de zile. Cele mai multe concedieri se vor face la Poliţia Comunitară, instituţie de la care vor fi trimişi în şomaj în jur de 400 de angajaţi.

Ministerul Finanţelor Publice a informat faptul că Primăria municipiului Galaţi, împreună cu alte şapte servicii, societăţi şi instituţii din aparatul propriu, are de trei ori mai mulţi angajaţi decât ar trebui.

Primăria Galaţi are un surplus de 1.457 de bugetari. Vor fi concediaţi?

Aleşii locali sfidează criza: Au aprobat cumpărarea unui autocar SH de 120.000 de euro

Boala sporurilor se întinde! Funcţionarii din Primăria Galaţi se declară iradiaţi de un câmp magnetic pe care nu-l confirmă nimeni!

Consilierii locali iau măsuri absolut aberante: Funcţionarii din Primărie vor primi salarii cu 30% mai mari

Angajaţii de la CJ Iaşi vor primi retroactiv un spor de 10%

După cum afirmă Marcel Gurzu, liderul Sindicatul Funcţionarilor Publici din Aparatul Propriu de Specialitate al Primăriei, pentru reducerea cheltuielilor administrative, din cei 2.500 de angajaţi bugetari trebuie să ramână, până la sfârşitul acestei luni, cel mult 1.000.

 „În cinci zile, prefectul Galaţiului, Cosmin Păun, va decide numărul exact. Apoi, în termen de 30 de zile se va face o nouă organigramă care va fi votată în Consiliul Local”, a declarat Marcel Gurzu.

De unde surplusul ?

Foarte simplu! Clientela politică şi Legea 188/1999 sunt, potrivit lui Marcel Gurzu, principalele vinovate pentru situaţia în care s-a ajuns: „Probabil că s-au făcut angajări din rândurile clientelei politice, s-au creat o mulţime de funcţii de conducere doar pentru a se promova obedienţa, care a ajutat în campaniile electorale”.

O primă analiză făcută de autorităţi, arată că, cel mai mare surplus de personal,  există la Teatrul Muzical, Poliţia Comunitară şi în Instituţia Primarului.

„Este un excedent foarte mare, având în vedere câţi bani se cheltuiesc la Teatrul Muzical şi ce profit are. Poliţia Comunitară are 712 de angajaţi şi trebuie să rămână un salariat la 1000 de locuitori, adică 290 de persoane. La Primărie vor fi desfiinţate 36 de funcţii de conducere”, a explicat liderul de sindicat.

Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare, spune că desfiinţarea a 60% dintre posturi va duce la un haos în oraş: „Nu vom mai putea asigura ordinea publică deoarece va trebui să trimitem 400 de oameni în şomaj. Este o mare eroare această Ordonanţă”.

În ciuda numărului mare de angajaţi, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spune că, în anumite instituţii subordonate este deficit de personal:  „La ADP şi Ecosal nu am oameni suficienţi. La Poliţia Comunitară am înţeles că, prin ordonanţă, va fi făcut un calcul foarte strict. Locuim într-un oraş în care florile şi locurile de joacă se păzesc cu Poliţia Comunitară”.

În momentul în care s-a stabilit numărul angajaţilor care intră pe ordonanţă, la Galaţi s-a luat în calcul Primăria, societatea de cadastru a Primăriei – Geotopocad, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, Serviciul Public Ecosal, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, Cantina de Ajutor Social şi Poliţia Comunitară. 

Concedierile se vor face după anumite criterii stabilite în OUG 273/2006. Obligatoriu ele vor trebui consultate  cu sindicatele, iar apoi organigrama va fi votată în Consiliul Local.

Primăria Galaţi are la dispoziţie 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei (trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial) să-şi convingă consiliile locale să voteze noile organigrame.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite