Primăria Galaţi are un surplus de 1.457 de bugetari. Vor fi concediaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a scos la iveală faptul că Galaţiul este printre municipiile unde s-au făcut angajări foarte multe în ultimii ani. Primăria are în prezent un număr de 2.200 de angajaţi, iar maximul prevăzut de Ordonanţă 273/2006 este de 800 de persoane la o populaţie cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de locuitori.

Întrebat cum s-a ajuns ca Primăria Galaţi să aibă un surplus de 1.457 de angajaţi, viceprimarul municipiului Nicuşor Ciumacenco a răspuns: „Ştiu despre ce este vorba, dar mai multe date nu am acum. În momentul în care va apărea Ordonanţa de Urgenţă se va lua o decizie. Nu mă pot pronunţa la teatre, dar la Ecosal, ADP şi Poliţia Comunitară numărul angajaţilor este insuficient. Avem un oraş unde florile şi locurile de joacă sunt păzite de poliţiştii comunitari”. 

Conform viceprimarului Ciumacenco, Primăria are în subordine Serviciul Public Ecosal, Administraţia Domeniului Public (ADP), Serviciul de Cadastru, Poliţia Comunitară, Teatrul Gulliver, Teatrul Dramatic şi Teatrul Muzical.  Toate aceste servicii cumulează un număr de 2.200 de angajaţi, asta înseamnă că aproape jumătate din bugetul local se duce pe plata salariilor. 

Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Legii 273/2006 privind finanţele publice stabileşte un număr maxim de angajaţi la nivelul autorităţilor locale, ceea ce va presupune, în unele cazuri, reduceri drastice de personal în rândul bugetarilor.

Documentul cuprinde aşa-numitele  „standarde de personal” la nivel de judeţ, municipii, oraşe şi comune pentru toate instituţiile locale: primărie, instituţii culturale aflate în subordinea primăriilor (teatru, opera, filarmonica, casa de cultură), servicii publice (administraţia pieţelor, a parcurilor, poliţie comunitare). 

În municipiile de 20.000 de locuitori, primăria trebuie să funcţioneze cu maximum 165 de angajaţi, iar în cele cu o populaţie cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de locuitori administraţia trebuie să aibă între 700 şi 800 de angajaţi.

Potrivit ordonanţei de urgenţă care se va afla astăzi pe masa Guvernului, primarii au la dispoziţie 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei (trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial) să-şi convingă consiliile locale să voteze noile organigrame. Acestea sunt cele care vor hotărî în ultimă instanţă cine pleacă şi cine rămâne.









Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite