Precedent/Poliţia Comunitară poate da amenzi anulabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justiţia va anula amenzile aplicate de poliţiştii comunitari, dar îi va obliga să plătească şi cheltuielile de judecată Foto:Bogdan Dimofte
Justiţia va anula amenzile aplicate de poliţiştii comunitari, dar îi va obliga să plătească şi cheltuielile de judecată Foto:Bogdan Dimofte

Persoanele sancţionate se pot adresa instanţei având şanse foarte mari să nu plătească niciun leu.Decizia Curţii de Apel care invalidează hotărârea CL în baza căreia poliţiştii comunitari pot amenda şoferi poate fi invocată în instanţă de oricare şofer amendat

Grigore Radovici, în vârstă de 57 de ani din Tecuci, a reuşit să creeze precedentul în baza căruia orice gălăţean amendat pentru parcare ilegală poate obţine anularea amenzii în baza unei simple cereri, în care poate face menţiunea că doreşte să fie judecată în lipsă.

CITEŞTE ŞI:  Poliţiştii comunitari nu mai pot amenda şoferii care parchează ilegal. Curtea de Apel Galaţi a declarat nelegală hotărârea de CL

Iată cum încalcă legea Poliţia Comunitară

Amenzi inutile

Întrebarea care se pune după anularea articolului 14, litera a din Hotărârea 307/2006 a Consiliului Local Galaţi este dacă decizia instanţei este general aplicabilă sau efectele sale se limitează strict la persoana care a deschis procesul. Ei bine, ambele sunt valabile.

În baza respectivei hotărâri judecătoreşti, doar Grigore Radovici a scăpat de amendă, dar decizia poate fi folosită pentru anularea tuturor amenzilor aplicate în municipiul Galaţi de către Poliţia Comunitară.

“Este adevărat, această hotărâre este opozabilă doar părţilor din proces, nu şi altor subiecte de drept. Dar, aşa cum am afirmat, precedentul existent poate fi speculat şi invocat în cadrul proceselor aflate pe rol, dar şi în cele viitoare, având  ca obiect plângerile fomulate de cetăţeni  împotriva amenzilor date de Poliţia Comunitară”, ne-a declarat avocatul Cătălin Panţuru.

Instanţele de judecată nu pot anula o amendă şi menţine alta, atât timp cât există un asemenea precedent. Deşi s-a mai întâmplat, excepţiile de acest gen sunt foarte rare.

În acest moment la nivelul Curţilor de Apel există o jurisprudenţă unitară, mai ales în materia litigiilor în care Curţile sunt instanţe de ultim grad, nefiind posibilă o cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest sens este şi orientarea Curţii Europene a Drepturilor Omului  şi ne referim aici la cauza Beian contra României. În concluzie, precedentul  de la CA Galaţi poate fi invocat cu succes în toate procesele prezente şi viitoare”, explică avocatul Cătălin Panţuru.

Judecătorii nu au cum să ignore precedentul, rezultatul fiind că Poliţia Comunitară poate da amenzi, dar toate vor fi anulate în justiţie, iar instituţia va plăti şi cheltuielile de judecată.

Excepţia de la regulă

Singura excepţie de la cele amintite anterior sunt amenzile care nu au fost atacate cu plângere în termen de 15 zile de la comunicare. Se consideră că ele au fost însuşite de şoferi, iar aceştia nu se mai pot folosi acum de hotărârea Curţii de Apel Galaţi.

Sute de familii din Brăila îngheaţă la zero grade Celsius după ce CET SA le-a oprit căldura

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite