Iată cum încalcă legea Poliţia Comunitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţean amendat pentru că a parcat neregulamentar Foto: Bogdan Dimofte
Gălăţean amendat pentru că a parcat neregulamentar Foto: Bogdan Dimofte

Agenţii cu atribuţii pe linie de circulaţie rutieră ai acestei instituţii ignoră decizia Instanţei şi continuă să aplice amenzi şoferilor. În doar câteva ore, în tura de dimineaţă, agenţii au aplicat 28 de amenzi în valoare totală de 2.800 de lei.

Citeşte şi:  Poliţiştii comunitari nu mai pot amenda şoferii care parchează ilegal. Curtea de Apel Galaţi a declarat nelegală hotărârea de CL

Cu toate că în data de 30 noiembrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a constatat nelegalitatea articolului 14.litera a din HCL 307/2006 a Consiliului Local Galaţi în baza căreia Poliţia Comunitară putea sancţiona contravenţional şoferii care staţionează în mod neregulamentar, agenţii comunitari continuă să dea amenzi ca pe bandă rulantă.

28 amenzi, doar dimineaţă

Directorul Executiv al Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, preciza în urmă cu câteva zile că activitatea agenţilor săi se va derula în mod normal, ceea ce s-a şi întâmplat. Ieri, în doar câteva ore, în tura de dimineaţă, 28 de şoferi au fost amendaţi pentru diferite nereguli făcute în trafic.

“Astăzi dimineaţă (n.r. miercuri) agenţii noştri au fost pe traseu şi şi-au făcut datoria ca şi până acum. Au fost date 28 de amenzi. Valorea acestora este de 2.800 de lei”, spune Cristian Gâscă.

Interesant este faptul că această decizie a Curţii de Apel poate fi considerată retroactivă, dar numai în cazul celor care au contestat deja amenzile, în termen de 15 zile de la data sanţionării.

„Nulitatea este o acţiune care intervine pentru că a fost încălcată legea la momentul când actul a luat fiinţă. Prin urmare, actul constatat nul este considerat că nu a existat niciodată. Punctul meu de vedere este că în această speţă nulitatea are efecte retroactive. În situaţia în care au fost sancţiuni în baza unei hotărâri de Consiliu Local anulate, pot fi deschise căi extraordinare de atac în cazul celor care au atacat procesele verbale de sancţionare în instanţă şi au pierdut. În cazul celor care nu au atacat procesele verbale, lucrurile sunt mai complicate , în sensul că ordonanţa 2/2001 prevede că plângerea împotriva unui proces verbal se depune în 15 zile de la întocmirea acestuia”, ne-a declarat avocatul Cătălin Panţuru.

Tecuceanul care a învins poliţia

Actiunea în urma căreia s-a creat acest precedent este a unui tecucean în vârstă de 57 de ani. Grigore Radovici.
 
“În acest proces noi am fost partea pârâtă. Nu e normal. Trebuia dat în judecată Consiliul Local. Acesta este iniţiatorul proiectului de hotărâre, iar noi am fost cei care am pus-o în practică. Aici instanţa apără Consiliul Local şi nu mi se pare normal”, spune Cristian Gâscă, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Galaţi.

Vox: “Am dat 28 de amenzi astăzi dimineaţă, de câte 100 de lei”, spune Cristian Gâscă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite