Poliţiştii comunitari nu mai pot amenda şoferii care parchează ilegal. Curtea de Apel Galaţi a declarat nelegală hotărârea de CL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii comunitari nu mai au dreptul să amendeze şoferii care parchează neregulamentar      Foto: Liviu Ghinea
Poliţiştii comunitari nu mai au dreptul să amendeze şoferii care parchează neregulamentar Foto: Liviu Ghinea

Poliţiştii comunitari nu-i mai pot sancţiona pe şoferii care parchează neregulamentar.Un tecucean a contestat amenda primită de la poliţişti, iar instanţa i-a dat dreptate. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă

 Curtea de Apel Galaţi a constatat nelegalitatea articolului 14.litera a din HCL 307/2006 a Consiliului Local Galaţi în baza căreia Poliţia Comunitară putea sancţiona contravenţional şoferii care staţionează în mod neregulamentar.

Prin urmare cei care parchează pe spaţiile verzi, în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau pe benzile de circulaţie semnalizate şi marcate corespunzător, nu mai pot fi amendaţi de poliţiştii comunitari.

Grigore Radovici, în vârstă de 57 de ani din Tecuci, este cel care i-a lăsat fără chitanţier. Tecuceanul a reuşit să anuleze, în instanţă, prevederea dintr-o hotărâre de Consiliu Local, în baza căreia poliţiştii comunitari puteau aplica sancţiuni pentru încălcarea Codului Rutier.

Consilierii Locali susţin că, prin această decizie, Justiţia temperează  excesul de zel al Poliţiei Comunitare în ceea ce priveşte amendatul şoferilor.

„Pentru o mai mare autoritate, Consiliul Local a dat o hotarâre prin care poliţiştii comunitare să poată da amenzi. Eu nu eram de acord cu amenzile. Era un anumit exces de zel. Se anulează o hotărâre care de la 1 ianuarie 2011 nu mai produce niciun efect deoarece se înfiinţează Poliţia Locală”, ne-a declarat consilierul Picu Apostol Roman.

„Un protocol între Poliţia Comunitară şi Poliţia Rutieră nu poate să suplinească legea. Era de aşteptat că se va ajunge aici. Ei nu aveau compentenţa de a aplica amenzi", ne-a spus consilierul Viorel Trif.

„Suntem nedreptăţiţi”

În ceea ce priveşte toată acestă situaţie, reprezentanţii Poliţiei Comunitare Galaţi sunt de părere că Instanţa s-a pronunţat împotriva lor.

„În acest proces noi am fost partea pârâtă. Nu e normal. Trebuia dat în judecată Consiliul Local. CL este iniţiatorul proiectului de lege, iar noi am fost cei care am pus în aplicare hotărârea. Aici instanţa apără Consiliul Local şi nu mi se pare normal”, spune Cristian Gâscă, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Galaţi.

 În acelaşi timp, şeful Comunitarilor nu-şi face prea multe griji în privinţa acestei decizii a Curtii de Apel.

„De la anul intrăm pe noua lege, cea a Poliţiei Locale. Atunci vom avea atribuţii mult mai multe pe linie de rutieră. Vom putea da amenzi şi vom putea lua puncte. Să văd atunci cine ne mai dă în judecată şi pe ce bază. Ce se mai poate contesta atunci ?”, spune Cristian Gâscă.

 „Până când vom avea noile atribuţii, până la anul, vom da doar avertismente şi vom contribui la fluidizarea traficului. Asta este”, declară şeful Poliţiei Comunitare.

În acest caz amenzile nu mai au niciun fundament real. Teoretic, oamenii pot contesta în Instanţă şi pot cere despăgubiri. „Ei ar putea cere în Instanţă dreptul de a li se plăti retroactiv”, ne-a mai spus consilierul Viorel Trif.

Situaţia de la Galaţi se poate repeta oriunde în ţară. Decizia poate fi folosită de orice şofer, întrucât hotărârea Curţii de Apel Galaţi este definitivă şi irevocabilă.




Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite