VIDEO/GALERIE FOTO: Guvernul n-a aprobat niciun leu pentru repararea digul şubrezit de inundaţiile de la Dunăre!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În luna septembrie, Guvernul a alocat 43 de milioane de lei pentru 13 lucrări de amenajare şi reamenajare a unor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, însă Galaţiul a fost exclus din lista beneficiarilor.

Vezi aici magnitudinea dezastrului de la Galaţi

Din păcate, municipiul Galaţi nu a beneficiat de niciun leu, deşi au fost făcute solicitări în acest sens, iar în timpul verii s-a considerat că situaţia era suficient de dramatică pentru ca pe digul improvizat pe malul Dunării să defileze îngrijoraţi preşedintele ţării, premierul şi alţi miniştri.

„Atât timp cât nu vor fi luate măsuri de protecţie, ne putem trezi că în primăvara anului viitor va trebui să ridicăm din nou diguri improvizate şi să stăm cu teamă că Dunărea s-ar putea revărsa în Valea Oraşului. În această vară, intervenţia împotriva inundaţiilor a costat municipalitatea 633.000 de lei", a precizat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galaţi.

image

CITEŞTE ŞI:  

Un cartier din Galaţi a fost complet inundat. Oamenii ajung la spital cu barca (GALERIE FOTO)

UPDATE/ Bilanţul inundaţiilor de la Galaţi: 300 case sub ape şi 250 de persoane evacuate

GALERIE FOTO / Galaţiul, în pericol: cel de-al cincilea oraş al ţării va fi apărat de inundaţii doar cu saci cu nisip

Cât despre pagubele înregistrate în această vară pe raza municipiului şi în imediata apropiere a acestuia, Administraţia Naţională „Apele Române" a transmis către Ministerul Mediului şi Pădurilor o listă cu obiectivele afectate.

image

Oamenii de afaceri din Galaţi acuză autorităţile că au distrus oraşul

Digul Bădălan, de pe malul Dunării necesită refacerea protecţiei la taluzurile exterioare, precum şi refacerea consolidărilor de mal, distrugerile provocate de inundaţii însumând pagube de 9,2 milioane lei. Îndiguirea râului Prut, la Brateşul de Jos, necesită completări la terasamente, în cazul acestui dig pagubele fiind de 2,5 milioane de lei.

image

Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Galaţi, ne-a declarat că, la capitolul lucrări de reamenajare a unor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, judeţul Galaţi figurează cu o singură lucrare. Este vorba de supraînălţarea digului şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, pentru care Guvernul a oferit şapte milioane de lei.

image

Potrivit aceleiaşi surse, Apele Române aveau responsabilitatea să facă mai mult pentru Galaţi: „Aceste lucrări sunt făcute de Apele Române. Domnul prefect Cosmin Păun cred că a făcut tot ce a putut pentru a ajuta oraşul. De asemrnea, consider că deputaţii şi senatorii gălăţeni ar fi trebui să ne pună o vorbă mai bună la Guvern", a mai spus Ciumacenco.

Doar promisiuni

Oamenii afectaţi de inundaţiile de la Galaţi acuză autorităţile: "Au furat banii pentru canalizarea oraşului!"

De asemenea, la scurt timp după inundaţiile din vară, primarul Dumitru Nicolae promitea realizarea unui dig din beton între plajă şi Şantierul Naval. O firmă de specialitate a demarat un studiu de fezabilitate în Valea Oraşului pentru a evalua costurile proiectului şi, mai ales, viabilitatea acestuia.

„Soluţia pentru protejarea oraşului în faţa Dunării este realizarea unui dig din beton între plajă şi Şantierul Naval. Finanţarea ar urma să vină de la Uniunea Europeană, iar valoarea investiţiei s-ar ridica la şapte milioane de euro", declara în urmă cu trei luni, primarul Nicolae.

Primarul Dumitru Nicolae, Foto: Corina Misăilă

„Primăria nu poate aloca bani pentru un astfel de studiu, pentru că aceste obiective nu sunt în administrarea CL, iar primăria nu poate aloca bani pentru lucruri care nu sunt pe domeniul public. Un astfel de demers ar trebui făcut de Apele Române, Ministerul Mediului, APDM, adică cei care sunt în măsură să facă acest lucru”, a mai spus viceprimarul, spunând că „pe plan local, colaborarea cu aceste instituţii a fost mai mult decât bună” şi că „nici măcar Prefectura nu cred că are un cuvânt de spus, cred că prefectul a făcut tot ce putea”.

Reamintim că în lunile inie-iulie, zona a industrială a oraşului a fost parţial sub ape, după ce digul din zona Portul Docuri nu a mai făcut faţă. Autorităţile au încercat să ţină apele sub control cu un dig de 4.5 kilometri lungime construit pe o stradă care separă zona Portului de oraş. De asemenea, peste 300 de case din Valea au fost inundate cu un strat de apă de peste un metru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite